-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatytas unikalus TV realybės eksperimentas: dalyvių laukia 10 savaičių aklinos tamsos

Antradienio rytas naujienų portalų žurnalistams prasidėjo ypač netradiciškai. Naujo TV projekto rengėjai surengė spaudos konferenciją, kurios metu teko pajusti, ką reiškia aklina tamsa.
Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija
Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Juoda, tamsu, gal kiek baugu. Tai viskas, ką galima pasakyti apie sostinės Paco gatvėje įsikūrusią erdvę „Dialogas tamsoje“. Žodžiais to neišreikši, nuotraukomis neįamžinsi – visus pasiglemžė tamsa.

Įėję į „tamsųjį“ kambarį baltųjų lazdelių pagalba bandėme neužkliūdyti kitų spaudos konferencijos dalyvių, rankomis lietėme įvairiausius daiktus, bandėme spėlioti, ką jaučiame. Susiorientuoti padėjo tik kitų balsai ir pirštų receptoriai, tačiau reikėjo elgtis atsargiai, kad neišdurtumėme vieni kitiems akių ir neatsitrenktumėme į stalo kampą, prie kurio galiausiai visi ir buvome pakviesti.

Įveikę pirmąjį iššūkį susiorientuoti aplinkoje, teko susidurti ir su antruoju. Rytinė kava, sumuštiniai ir sausainiai skamba viliojančiai, tačiau kaip pusryčiauti, kai net nežinai, kur viskas patiekta? Šiuo momentu pajutome komandinę dvasią ir vieni kitiems perdavėme ryto vaišes bei padėjome susigaudyti mus supančioje aklinoje aplinkoje. Sėdėjimas visiems kartu prie bendro stalo įgavo visai kitą prasmę, nes be žmonių pagalbos nei kavos termosą pasiektum, nei rastum tamsoje pasimetusį puodelį.

Vieni spaudos konferencijos dalyviai jautė baimę liesti daiktus, kitiems eksperimentas kėlė juoką, treti pajautė ramybę ar norą miegoti. Tačiau visi sutiko, kad patirtis buvo unikali. Tokį potyrį išgyvenome tik pusvalandį, o kas būtų, jeigu tamsoje tektų praleisti net 10 savaičių..?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija

Po pasivaikščiojimo tamsiais koridoriais, buvome pakviesti į kitą salę, kurioje paaiškėjo, kas gi čia dedasi ir kodėl tapome tokio neįprasto eksperimento dalyviais.

Čia LNK pristatė analogų neturintį televizijos projektą – realybės eksperimentą „Tamsoje“. Projektas siūlys unikalią galimybę akis į akį susidurti su anksčiau nepažintu gyvenimu tamsoje ir išbandyti savo ribas.

„Nėra didesnio iššūkio negu gyvenimas tamsoje, – sakė LNK programų direktorius Jurgis Jefremovas. – Televizija yra vaizdas ir šviesa, o naujas socialinis eksperimentas vyks visiškoje tamsoje. Regintys žmonės pateks į tamsą ir bandys prie to prisitaikyti. Šis projektas – drąsus, stebinantis, išskirtinis ir yra tikras iššūkis ne tik projekto dalyviams, bet ir pačiai televizijai“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija

Realybės eksperimentą LNK įgyvendins kartu su mokymų centru „Dialogas tamsoje“ ir prodiuserių kompanija „TymDrym“. Eksperimentas prasidės netrukus, bus rodomas dešimt savaičių. Jame dalyvaus drąsuoliai, kuriems priimti tamsos iššūkį padės regėjimo negalią turintys žmonės, kuriems gyvenimas tamsoje yra kasdienybė.

„Nuo pat pirmųjų eksperimento akimirkų įvyks unikalus apsikeitimas vaidmenimis: mūsų visuomenėje mažiau galinčiu laikytas žmogus staiga taps visa galva pranašesnis už įgaliuosius, o pastarieji pasijus bejėgiai ir priklausomi nuo vedlių, kurie tamsoje jaučiasi tarsi žuvys vandenyje“, – eksperimento „Tamsoje“ esmę atskleidė „TymDrym“ prodiuserė Laura Paukštė.

Kiekvieną savaitę dalyviai turės atlikti specialias užduotis, kurios priartintų reginčiuosius prie neregių gyvenimo arba atvirkščiai. Regintiesiems teks mokytis naudotis baltąja lazdele, žaisti aklųjų riedulį golbolą , dirbti kasdienius buities darbus aklinoje tamsoje ir t.t. Neregiams šis projektas sukurs platformą, kurioje jie galės pademonstruoti savo įgūdžius ir skatins mažinti aklųjų ir silpnaregių atskirtį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Realybės eksperimento „Tamsoje“ spaudos konferencija

„Regėjimo praradimas žmonėms reiškia ypatingai daug. Visų pirma, patiriamas šokiruojantis bejėgiškumas, tačiau tuomet žmonės pradeda prisitaikyti ir atranda būdus, kaip tvarkytis su trikdančia situacija. Tikriausiai sunku įsivaizduoti, kad tokia netektis leidžia atskleisti nežinomus žmogaus išteklius ir talentus“, – sako „Dialogo tamsoje“ projekto vadovė Liepa Lieponė.

Eksperimento metu dalyvių laukia veikimas už kasdienybės ribų, emociniai iššūkiai ir išgyvenimai, prarastas erdvės ir laiko pojūtis, priklausomybė nuo kitų, nevizualinių juslių sužadinimas, unikali naujų pojūčių, pažinimo ir bendravimo patirtis, bendradarbiavimo ir pasitikėjimo vienas kitu svarbos suvokimas, užslėptų galimybių atradimas, mąstymo ribų praplėtimas, išankstinių nuostatų nugalėjimas, savo paties gyvenimo įvertinimas iš kitos perspektyvos, regėjimo dovanos įvertinimas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nereginti Ugnė Žilytė džiaugiasi kiekviena gyvenimo akimirka: „O jums yra tekę pilotuoti lėktuvą?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius