-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite svajonių santuokos? Miegokite atskirose lovose

Ilgos ir laimingos santuokos paslaptis – miegas atskirose lovose, tvirtina miego ekspertai.
Pora
Pora / Photos.com

Tinklalapyje dailymail.co.uk tvirtinama, kad atskirai miegantys sutuoktiniai gali žymiai labiau pagerinti savo miego kokybę, išvengti ginčų dėl vietos nepasidalijimo ar kovos dėl antklodės.

Pasirodo, kad toks miegojimo būdas padės ne tik santuokai, tačiau turės didžiulės įtakos ir sutuoktinių sveikatai, kadangi pernelyg trumpas ar nekokybiškas miegas padidina depresijos, kvėpavimo nepakankamumo, infarkto, širdžių ligų riziką.

„Prastas miegas kenkia jūsų fizinei, protinei ir emocinei sveikatai. Jeigu ir su savo sutuoktiniu puikiai išsimiegate, tada, žinoma, nieko nereikia keisti. Tačiau jeigu miegate prastai, nebijokite persikraustyti į kitą lovą. Jei jūsų vyras ar žmona knarkia, dvi lovos tame pačiame kambaryje taip pat nelabai padės, tuomet jau reikėtų miegoti ir skirtinguose kambariuose“, – tvirtina daktaras Neilas Stanley, Anglijos universiteto mokslininkas, įkūręs miego laboratoriją.

Mokslininkas ir pats naudojasi savo patarimais – jau daugelį metų su žmona jis miega skirtinguose kambariuose.

Anot N.Stanley, santuokinės lovos tradicija atsirado dar industrinės revoliucijos laikais, kai žmonės kraustėsi į miestus, kuriuose jiems trūko vietos.

Prieš Viktorijos erą susituokusioms poroms buvo visiškai įprasta miegoti atskirai.

„Šiuo metu žmonės miega dviese per siaurose lovose, dėl to jie ir negali gerai išsimiegoti. Jūs turite taikstytis su kiekvienu savo partnerio krustelėjimu, įvairiais jo skleidžiamais garsais ar naktiniais atsikėlimais“, – tvirtina daktaras.

Neseniai Japonijoje buvo atliktas tyrimas, kuriame buvo padaryta išvada, kad septynios su puse valandos miego per naktį yra optimalus kiekis gerai sveikatai.

Mokslininkas ir pats naudojasi savo patarimais – jau daugelį metų su žmona jis miega skirtinguose kambariuose.Vis dėlto Didžiojoje Britanijoje net trečdalis suaugusiųjų miega mažiau nei 5 valandas per naktį.

Remiantis dr. N.Stanley patarimais, buvo tirtos kartu miegančios poros, mokslininkai stebėjo, kiek vieno partnerio judesys padarys įtakos kitam partneriui. Tyrimo autoriai pastebėjo, kad kuriam nors vienam sutuoktiniui pakeitus miegojimo poziciją, buvo 50 proc. tikimybė, kad poziciją pakeis ir kitas.

Nepaisydamos patarimų ar blogos savijautos po nemigos nakties, jaunos poros vis tiek atsisako miegoti atskirose lovose. Tai daro tik vyresnio amžiaus sutuoktiniai: 8 proc. 40–50 metų britų miega atskiruose kambariuose ir net 40 proc. 70 metų amžiaus anglų su savo sutuoktiniais miega atskirose lovose.

Toks pokytis rodo, kad poros, kurios susituokę jau seniai, dėl savo santykių yra kur kas labiau užtikrinti ir jaučiasi saugiau, nei jaunos poros. Dėl to jiems lengviau ir pradėti kalbėti apie tokią skaudžią temą nei jaunesnėms poroms.

„Miegas yra pats savanaudiškiausias žmogaus aktas. Kiekvienam jis yra būtinas. Žmonės tvirtina, kad jiems patinka mylimojo buvimas šalia, kol šie miega. Tačiau juk jie turi būti atsibudę, kad tai jaustų“, – tvirtina N.Stanley.

Anot gydytojo, intymumas yra labai svarbus emocinei sveikatai, tačiau kokybiškas miegas yra svarbus tiek fizinei, tiek emocinei, tiek ir protinei sveikatai. Kiekvienam žmogui reikia gerai išsimiegoti, – teigia miego ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius