-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nulipęs nuo scenos Svaras kuria rankdarbius: „Kai viskas atsibos, gyvensiu iš savo gaminių“

Jau kuris laikas grupės „G&G Sindikatas“ lyderį Gabrielių Liaudanską-Svarą gerbėjai gali išgirsti ne tik repuojantį, bet ir įsigyti jo gaminamus rankdarbius. Ir panašu, kad jie skirti „tiems, kurie nieko nebijo“. Hiphopo kultūros atstovas savo rankomis kuria dėklus ginklams, dekoruoja motociklininkų, sportininkų šalmus, džemperius. Juos puošia išskirtiniu savo logotipu – stilizuota kaukole.
Gabrielius Liaudanskas-Svaras ir jo dekoruotas švarkas
Gabrielius Liaudanskas-Svaras ir jo dekoruotas švarkas / Eriko Ovčarenko ir asmeninio albumo nuotr.

15min jis pasakojo, kad šia veikla užsiima visą gyvenimą, tai yra jo hobis. Ir jei Svaro kasdienybėje nebūtų scenos ar Šaulių sąjungos, atlikėjas tikrai sau duoną pramanytų gamindamas artimiems draugams išskirtinius rankų darbo gaminius: „Iš tikrųjų rasti laiko šiam užsiėmimui gana sudėtinga, bet aš manau, kad kada nors, kai viskas, ką veikiu, atsibos, tiesiog gyvensiu iš rankdarbių, ir tai bus mano kitos svajonės įgyvendinimas.“

„Mano rankdarbiai yra labai įvairūs, aš ne pjaustau plėveles, o užsiimu trafaretiniais menais. Rankomis pjaustau trafaretus, su jais dekoruoju drabužius, sienas, lenktynininkų šalmus, gaminu kydex‘o dėklus peiliams ir ginklams“, – pasakojo Svaras.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrieliaus Liaudansko-Svaro dekoruotas džemperis
Asmeninio albumo nuotr./Gabrieliaus Liaudansko-Svaro dekoruotas džemperis

Tiesa, dirbtuves savo rankdarbių gamybai įrengęs Svaras sako visas reikalingas medžiagas atsisiunčiantis iš užsienio. Lietuvoje, jei ir randa reikalingų priemonių gaminiams, jos, anot atlikėjo, neadekvačiai brangesnės nei kitose šalyse.

Vėliau pagamintus darbus jis papuošia išskirtiniu logotipu: „Logotipo neužsakau jokioje įmonėje, kad degintų su lazeriais. Pats esu pasidaręs savo logo formelę, ją kaitinu ir išdeginu ant pagaminto dėklo“, – 15min pasakojo Svaras.

Vyras tikino, kad tokių rankdarbių gamybos vaizdo įrašus kiekvienas žmogus gali rasti internete. Vis dėlto nei socialiniai tinklai, nei „Youtube“ platformoje įkelti filmukai nepadės sukurti vienetinio daikto. Pasak Svaro, reikia ne tik stebėti, kaip gaminama tokia prekė, bet ir skirti daug pastangų, laiko praktikai, kruopštumo.

„Viskas, kas yra internete, dažniausiai neatspindi pilnatvės. Kad rankdarbis pavyktų kokybiškas, patvarius, gražius, pats svarbiausias komponentas – patirtis ir įgūdžiai, įgyti darant kokius nors daiktus. Kiekvienas jų yra kuriamas ne mašinos, o žmogaus. Yra krūva smulkmenų ir niuansų, kuriuos turi žinoti iš praktikos, jų niekas niekada neparodys internete. Šias pamokas turi išmokti pats arba koks nors meistras privalo parodyti visus niuansus. Vėliau juos galima pritaikyti savo darbuose“, – tikino Svaras.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrieliaus Liaudansko-Svaro rankdarbis
Asmeninio albumo nuotr./Gabrieliaus Liaudansko-Svaro rankdarbis

Ir visgi ne kiekvienas žino apie šiuos Svaro rankų gamybos darbus. Kaip teigia pats repo ir hiphopo kultūros atstovas, jis grasiai apie savo veiklą vengia kalbėti, o geriausia reklama – sklindanti iš lūpų į lūpas.

„Aš kažkokios specialios reklamos nedarau, man norisi, kad žmogus žmogui rekomenduotų kaip gerą daiktą, o ne mokėti pinigus tam, kuris giria, bet niekada prie gaminio gyvenime nėra prisilietęs. Man to nereikia. Aš tikiu mažu, geru, žmogaus perduodamu žodžiu.

Nedarau masinės gamybos ir nesiplėšiu į plačiuosius vandenis. Viskas yra rankų darbo, kiekvieno daikto gamybai skirta ne viena valanda. Jei man duotų 100 dėklų užsakymą, aš negalėčiau ir neturėčiau laiko tiek padaryti, todėl viskas labai minimalu“, – atvirai kalbėjo vyras.

O svarbiausia gaminant tokius rankdarbius, pasak Svaro, adekvati pažįstamų kritika. Ji padeda tobulėti, siekti savo tikslo ir tapti savo srities specialistu.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrieliaus Liaudansko-Svaro rankdarbis
Asmeninio albumo nuotr./Gabrieliaus Liaudansko-Svaro rankdarbis

„Mano produkto naudotojai yra artimi draugai – kariškiai, šauliai. Noriu visa tai daryti labai gerai, todėl reikia nemažai praktikos, prašau, kad žmonės, kurie įsigyja rankdarbius, pateiktų ir kritikos – kas yra blogai, o kas gerai. Tik tokiu atveju galima tapti geru meistru“, – sakė G.Liaudanskas-Svaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius