Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Nuo ėduonies dantis padeda apsaugoti gerosios bakterijos

Šypsena
Photos.com nuotr. / Šypsena
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Probiotinės pieno rūgšties bakterijos gali padėti palaikyti gerą burnos sveikatą ir apsaugoti dantis nuo ėduonies, rodo mokslininkų tyrimai. Tai patvirtina ir 70 proc. savanorių, mėnesį ragavusių jogurtus su probiotinėmis bakterijomis Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®), o poveikį aprašinėjusių populiariame socialiniame tinkle Facebook.

Daugiau 15min Vardai naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Mokslininkų tyrimų rezultatai buvo išbandomi šį rudenį, Valio savanoriais galėjo tapti visi susidomėję socialinio tinklo nariai. Iš kelių dešimčių norinčiųjų atsitiktine tvarka buvo atrinkti dešimt savanorių, o jų eksperimentą kasdien stebėjo daugiau nei tūkstantis socialinio tinklo narių.

„Turiu pripažinti, kad suvalgius šį jogurtą su gerosiomis bakterijomis burnoj lieka malonus skonis ir jokių apnašų ant dantų“, – pastebėjo Eglė, viena iš bandymo dalyvių. Tą patį poveikį patvirtino ir kiti eksperimento dalyviai.

Dar 10 proc. savanorių, mėnesį reguliariai vartojusių jogurtus su probiotinėmis bakterijomis Lactobacillus rhamnosus GG, pastebėjo nežymų teigiamą poveikį burnos sveikatai ir dantims.

Pasak mokslininkų, probiotinės pieno rūgšties bakterijos sumažina ėduonies riziką ir padeda palaikyti gerą burnos mikrobiotą. Suomijos mokslininkai yra atlikę tyrimą: keliuose Helsinkio vaikų darželiuose kasdien viena vaikų grupė gėrė pieną su Lactobacillus rhamnosus GG, kita grupė – paprastą pieną.

Po 7 mėnesių vėl patikrinus vaikų dantis paaiškėjo, kad vaikų, gėrusių pieną su Lactobacillus rhamnosus GG, dantys buvo sveikesni ir ėduonies tikimybė buvo 27 proc. mažesnė nei tų vaikų, kurie gėrė paprastą pieną.

Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininko Vaidoto Urbono teigimu, pieno ir jo produktų vartojimas savaime mažina ėduonies riziką, nes gaunama pagrindinė dantų statybinė medžiaga – kalcis. Tačiau probiotinės bakterijos Lactobacillus rhamnosus GG dar sustiprina teigiamą pieno ir jo produktų poveikį dantims – neleidžia fermentuotis cukrui, todėl nesusidaro rūgštys, kurios kenkia dantims.

Lactobacillus rhamnosus GG taip pat neleidžia prie dantų paviršiaus prisitvirtinti Streptococcus mutans bakterijoms, kurios yra pagrindiniai ėduonies sukėlėjai. Taip mažėja jų koncentracija ir rizika susirgti dantų ėduonimi.

Probiotinės bakterijos Lactobacillus rhamnosus GG šiuo metu yra geriausiai pasaulyje ištirtos žmogaus organizmui naudingos gerosios bakterijos, nors jų yra įvairių rūšių. Tačiau nagrinėjant Lactobacillus rhamnosus GG poveikį žmogaus sveikatai iki šiol jau atlikta ir paskelbta daugiau nei 480 mokslinių ir daugiau nei 160 klinikinių tyrimų.

Įrodyta, kad Lactobacillus rhamnosus GG didina antikūnių formavimąsi, kurie aktyvuoja imuninę sistemą, subalansuoja žarnyno veiklą vartojant antibiotikus, sumažina ūmaus viduriavimo riziką bei trukmę.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie VARDAI rubriką