Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O.Koršunovo kolegė pabėgo iš Rusijos, ant jos durų atsirado Z: „Šalis taps Š.Korėja“

Rusijos žmonės raginami sukilti, tačiau Vladimiro Putino veiksmams nepritariantys taip pat susiduria su žiauria realybe. Į Lietuvą iš Rusijos paspruko režisieriaus Oskaro Koršunovo kolegė Marina Davydova. Dėl to, kad pasmerkė karą, jai buvo grasinta susidorojimu. „Rusija jau dabar yra kaip Iranas, o greitai tai bus Šiaurės Korėja“, – teigia moteris.
Oskaras Koršunovas, Marina Davydova
Oskaras Koršunovas, Marina Davydova / Asmeninio albumo nuotr.

Rusijos karinė agresija, nukreipta į Ukrainą, jau pražudė ir sužalojo daug civilių bei karių, virš pusantro milijonų žmonių pabėgo, o kiti slepiasi arba gina tėvynę. Vis tik prasidėjęs karas atsiliepia ir Rusijos žmonėms, nepalaikantiems invazijos į taikią kaimyninę šalį.

Apie tai, kas laukia Rusijos žmonių, kritikuojančių valdžios sprendimus, režisieriui Oskarui Koršunovui papasakojo rusų teatro kritikė, režisierė Marina Davydova. Jis tai aprašė savo „Facebook“ paskyroje.

„Kuo daugiau žmonių tai sužinos, tuo geriau“, – Žmonės.lt sakė O.Koršunovas, sutikęs pasidalinti įrašu.

„Rusija tampa Iranu.

Vakar Vilniuje sutikau Mariną Davydovą. Tai buvo taip netikėta, kad kurį laiką negalėjau patikėti savo akimis. Su Marina susitikdavome festivaliuose kur nors Vienoje, Berlyne ar Avinjone, Vilniuje – per Sirenas. Bet dabar čia – kodėl?

Prisėdome kavinėje. Šiaip Marina yra viena vedanti rusų ir ne tik kritikė, prodiuserė, režisierė, garsiojo rusų teatro žurnalo vyr. redaktorė ir, žinoma, matyt svarbiausio Rusijoje festivalio NET direktorė. NET šifruojasi kaip naujasis Europos teatras. Per dešimtmečius jame pasirodė turbūt garsiausios pasaulio trupės. Ne kartą jame dalyvavo ir OKT, šiais metais jie buvo pakvietę „Saulę ir jūrą“.

„Marina, kaip gera tave matyti“, – sakau. Bet jos akys buvo liūdnos. Pasirodo, ji yra tiesiog pabėgusi iš Rusijos. Skubiai, per plauką, tiksliau – per Lietuvos ambasados pagalbą. Jei nebūtų pabėgusi, su ja būtų tiesiog susidorota.

Kas įvyko? Ji tiesiog viena pirmųjų parašė peticiją prieš karą. Prasidėjo grasinimai iš viršaus ir iš apačios. Neužilgo ant jos durų atsirado paženklinimas Z. Dabar naciai tokius ženklus deda ant antisisteminių liberalų, pasisakančių prieš karą, durų. Visai kaip nacių laikais, kai ant žydų dėdavo geltonas žvaigždes. Ir jiems nesvarbu niekas. Matyt, populiariausias žmogus Rusijoje, laidų vedėjas Urgantas irgi gavo tokį ženklą. Buvo nuimta populiariausia laida Rusijoje „Vecherniy Urgant“.

Iš Rusijos pabėgo net Pugačiova su Galkinu, nes tas irgi pasisakė prieš karą. Uždraudžiami festivaliai – nebeliko to paties NET. Uždraustos visos laisvos medijos: Echo Moskvy – radijas, kuriame ne kartą teko duoti interviu, taip pat Dožd, jau nekalbu apie FB ir kitų tarptautinių medijų atjungimą bei visokeriopas sankcijas. Rusija tampa visiškai uždara. Kitaip galvojantys žmonės bando pabėgti, bet tai beveik neįmanoma. Marinai tiesiog labai pasisekė.

„Rusija jau dabar yra kaip Iranas, o greitai tai bus Šiaurės Korėja“, – kartojo Marina.

Kultūroje ir mene irgi prasidėjo selekcija, todėl dar prieš karą pastatytų mano spektaklių nuiminėti nereikės. Beje, to negalėčiau padaryti juridiškai. Ir dar – nežinau, ar jie rodomi, bet kam jau labai knieti, tai galiu pasakyti, kad už spektaklių rodymą aš jokių pinigų negaunu. Bet esu beveik tikras, kad juos užrauks – per daug jie antisistemiški. Tokie jie buvo dar prieš karą, ką jau kalbėti apie šiuos laikus.

Beje, jau minėjau, kad Charmsas, Vvedenskis ir Oleinikovas – autoriai, pagal kuriuos buvo pastatytas paskutinis mano spektaklis, buvo sunaikinti už pacifizmą prieš antrąjį pasaulinį karą. Laikai kartojasi. Žinoma, to net iš tolo negalima kaip nors lyginti su ta ukrainiečių pabėgėlių tragedija, kuri dabar vyksta Ukrainoje. Ji savo apokaliptiniu baisumu – beprecedentė. Bet karas visuomet yra dviašmenis, tiksliau – daugiabriaunis, priverčiantis kentėti visą pasaulį. Putino ir jo chuntos beprotybė greičiau sugriaus pačią Rusiją nei didvyrišką Ukrainą“, – rašė O.Koršunovas.

Rusų teatro režisierė Marina Davydova pirmąją Rusijos karo prieš Ukrainą dieną savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kvietė pasirašyti peticiją.

„Aš, Marina Davydova, kaip šalies, pradėjusios karą prieš broliškus Ukrainos žmones, pilietė, raginu visus teatro veikėjus pasirašyti kreipimąsi į Rusijos Federacijos vadovybę ir asmeniškai į prezidentą Vladimirą Putiną, kad priešiški veiksmai kaimyninės valstybės teritorijoje būtų nedelsiant sustabdyti.

Ukrainą laikome nepriklausoma šalimi.

Nenorime, kad Rusija virstų naikinančia šalimi!

Manome, kad XXI amžiuje jokių problemų ir konfliktų neišspręs su tankų, artilerijos ir pėstininkų pagalba.

Norime nedelsiant sustabdyti kraujo praliejimą!

Parašus po šia peticija galite dėti komentaruose!“, – rašė M.Davydova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius