Operos solistas Rafailas Karpis švenčia ne tik Kalėdas, bet ir Chanuką

Žydų kilmės operos solistas Rafailas Karpis pastaruoju metu žiemą palydi paminėdamas dvi šventes: Kalėdas ir vieną svarbiausių savo tautos kalendorinių švenčių – Chanuką.
Rafailas Karpis
Rafailas Karpis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes šeimoje anksčiau niekada nešvęsdavome Kalėdų, nes mūsų tikėjimo žmonės tuo metu pamini Chanuką. Manau, kad Chanuką šiemet švęsiu. Jai bus skirti Lietuvos žydų bendruomenės organizuojami renginiai, kuriuose tikrai apsilankysiu su savo tautiečiais ir kaip prieš du tūkstančius metų, taip ir dabar švęsime Chanuką“, – tvirtino R.Karpis.

Pasak R.Karpio, Chanukos metu 8 dienas iš eilės uždegama žvakė ir jos metu yra aukojama Dievui už tai, kad daugiau nei prieš 2 tūkst. metų jis padėjo žydų tikėjimui išlikti.

Operos solistas tikina, kad Chanukos metu yra laikomasi ir daugiau tradicijų. Kai kurios iš jų jam labai patiko, ypač – vaikystėje.

„Tai labai smagi šventė. Vaikai Chanukos metu turi pilną teisę prašyti savo tėvų pinigėlių. Buvo smagu, kai buvo galima prašyti ir mamos, ir tėčio, ir močiutės. Taip pat yra tokia nerašyta tradicija, kad žmogui, kuris tuo metu neturi pinigų atšvęsti Chanuką, kiti bendruomenės nariai gali padėti“, – pasakojo vyras.

R.Karpis teigė nežinantis, kuri šventė – Kalėdos ar Velykos – jam yra svarbesnė. Solistas mano, kad kiekvienoje religijoje metų pabaigoje yra panašios šventės ir visos jos yra kiek sureikšmintos.

„Visos šios šventės yra sureikšmintos, nes mes baigiame metus ir norime juos kaip nors įprasminti, paminėti. Koks skirtumas, kokiais būdais mes dėkojame Dievui, kuris yra vienas. Labai smagu tiesiog susitikti su artimiausiais žmonėmis, pabaigti metus ir palinkėti, kad kiti būtų dar geresni“, – patikino R.Karpis.

Per Kalėdas vyras tikina susitiksiantis su artimiausiais draugais, per Chanuką – su giminaičiais. O štai Naujųjų metų vakaras vyrui bus darbingas.

„Naujųjų metų išvakarėse turėsiu darbų. Deja, dainininkai turi tradiciją per šventes linksminti kitus žmones. Po truputėlį su tuo susitaikau, nes pasirinkau tokią duoną, kaip ir aktoriai, muzikantai. Jie dažniausiai tada dirba, kai kiti žmonės tik žiūri ir mėgaujasi jų darbu. Tačiau dėl to niekada nekeisčiau savo profesijos į jokią kitą – tai yra tai, ką aš myliu“, – kalbėjo R.Karpis, Naujųjų metų išvakarėse dainuosiantis „Siemens“ arenoje miuzikle „Velnio nuotaka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius