Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemija plinta – gyvenimas tęsiasi

Sirgdami apribokite bendravimą su kitais žmonėmis, neikite į darbą ar mokyklą, kol pasveiksite.
Kauno gydymo įstaigų jau pradėjo skiepyti savo pacientus nemokama vakcina nuo gripo.
Pandemija plinta – gyvenimas tęsiasi. / „15 minučių“/Eriko Ovčerenko nuotr.
Temos: 1 Gripas

Naujausiais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje pandeminis gripas A(H1N1) nustatytas 76 žmonėms, 8 jų – liga konstatuota penktadienį. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistai atsako į žmonėms rūpimus klausimus dėl pastaruoju metu mūsų regione vis labiau plintančio pandeminio gripo.

Perduoda žmogus žmogui

– Kokie naujojo gripo simptomai?

– Pandeminio gripo A(H1N1) simptomai panašūs į įprasto sezoninio gripo sukeliamus simptomus: tai karščiavimas, kvėpavimo takų infekcijos požymiai, pavyzdžiui, kosulys ar sloga, gerklės skausmas. Galimi raumenų ir galvos skausmai, šaltkrėtis, nuovargis, vėmimas ar viduriavimas (jie nėra įprasti sergant sezoniniu gripu, tačiau pasireiškia daliai sergančiųjų pandeminiu gripu). Retais atvejais gali atsirasti sunkių komplikacijų, net jei nesergama jokiomis lėtinėmis ligomis.

– Kaip užsikrečiama gripu A(H1N1)?

– Juo užsikrečiama taip pat, kaip ir sezoniniu gripu. Šią ligą perduoda žmogus žmogui oro lašiniu keliu, kai sergantysis kosti ar čiaudi; netiesiogiai per aplinkos daiktus ar nešvarias rankas, kai palietus sergančiojo kvėpavimo takų išskyromis užterštus daiktus rankomis liečiama burna ar nosis.

– Koks yra inkubacinis periodas? Kaip ilgai sergantis žmogus gali užkrėsti kitus?

– Pandeminio gripo A(H1N1) inkubacinis periodas (laikotarpis nuo užsikrėtimo iki susirgimo) trunka nuo 1 iki 7 dienų. Manoma, kad užkrečiamojo periodo trukmė atitinka sezoninio gripo užkrečiamojo periodo trukmę. Sergantis suaugęs žmogus gali užkrėsti kitus apie penkias dienas nuo susirgimo pradžios. Vaikams užkrečiamumo laikotarpis, manoma, trunka 7 dienas. Tačiau potencialiai pavojingu sergantysis laikomas tol, kol jam pasireiškia gripo simptomai.

Europoje – trys vakcinos

– Ar yra vakcinų, kuriomis galima skiepytis nuo gripo A(H1N1)?

– Pandeminio gripo vakcinos jau registruotos keliose šalyse: Australijoje, Kinijoje, JAV. Europos Sąjungoje (ES) po teigiamo Medicininių produktų, skirtų naudoti žmonėms, komiteto mokslinio įvertinimo Europos vaistų vertinimo agentūroje (EMEA) įregistruotos trys pandeminio gripo vakcinos. Pandeminio gripo vakcinas leidžiama naudoti visose ES šalyse, Islandijoje, Lichtenšteine ir Norvegijoje. Daugiau informacijos apie vakcinas rasite EMEA tinklalapyje http://www.emea.europa.eu/.

Vengrijoje įregistruota vietinių gamintojų pagaminta pandeminio gripo vakcina „Omninvest“, kuria gali būti skiepijama tik Vengrijoje. Siekiant, kad kuo daugiau žmonių būtų paskiepyta nuo pandeminio gripo, didinami vakcinų gamybos mastai. Tačiau sprendimus, kokios gyventojų grupės bus skiepijamos pandeminio gripo vakcina, priima kiekviena šalis.

– Ar sezoninio gripo vakcina apsaugo nuo pandeminio gripo?

– Nors yra kai kurių panašumų tarp sezoninio gripo A(H1N1), kurio antigenų yra sezoninio gripo vakcinos sudėtyje, ir pandeminio gripo virusų, tačiau sezoninio gripo vakcina neapsaugo nuo pandeminio gripo.

Sergama nesunkiai

– Ar gripas A(H1N1) išgydomas?

– Iki šiol mūsų šalyje dauguma susirgimų gripu A(H1N1) pasireiškė lengvomis klinikinėmis formomis, kai pasveikstama savaime. Pandeminis gripas gali būti gydomas antivirusiniais vaistais (neuraminidazės inhibitoriais), kurie palengvina simptomus ir sutrumpina ligos trukmę. Šie vaistai yra svarbūs gydant sunkias ligos formas.

– Ar virusas gali būti atsparus antivirusiniam gydymui?

– Keletoje šalių įregistruota atvejų, kai pandeminio gripo A(H1N1) virusas buvo atsparus antivirusiniam gydymui, tačiau iki šiol tai tik pavieniai atvejai ir, manoma, kad šio viruso potipio žmogus žmogui neperduoda. Tokie atvejai tiriami, bet kol kas nemanoma, kad būtų tiesioginis poveikis visuomenės sveikatai.

Pandemijos eiga: kaip gripas plinta?

– Pandeminio gripo A(H1N1) plitimą lemia tai, kad dauguma žmonių neturi jokio imuniteto šiam virusui. Per gripo pandemiją kol kas dažniausiai sergama lengvomis ligos formomis, dalis žmonių gali net nejausti jokių gripo simptomų. Tačiau nedaugeliui sergančiųjų išsivysto sunkios gripo formos ir komplikacijos, kai reikalingas gydymas ligoninėje, galimi mirties atvejai.

Keliauti galima

– Ką turėtume daryti, jei ruošiamės keliauti?

– Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nerekomenduoja riboti tarptautinių kelionių, tačiau sergantiems žmonėms patariama jas atidėti. Jei kelionėje ar po jos pasireiškė kvėpavimo takų infekcijos simptomų, reikėtų kreiptis į gydytoją. Kelionės metu bei sugrįžus rekomenduojamos šios pagrindinės apsaugos priemonės:

* Vengti kontakto su sergančiais žmonėmis.

* Susirgus neiti į viešumą, laikytis didesnio nei 1 m atstumo nuo kitų žmonių, kad jų neužkrėstume.

* Pajutus pirmuosius gripo simptomus kreiptis į gydytoją, likti namuose ir laikytis gydytojų nurodymų. Tai padės išvengti kitų žmonių užsikrėtimo gripu.

* Vengti masinių žmonių susibūrimo vietų.

* Kosint, čiaudint prisidengti burną ir nosį vienkartine servetėle; servetėles, kuriomis šluostėme nosį, mesti į uždaras šiukšlių dėžes ir nusiplauti rankas.

* Dažnai plauti ar dezinfekuoti rankas. Jos plaunamos su muilu, ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus. Plaunantis rankas nereikėtų skubėti – tai turėtų trukti ne trumpiau kaip 20 sekundžių. Rankų dezinfekavimo priemonės, kurių sudėtyje yra alkoholio, sumažina riziką užsikrėsti gripu per rankas. Patariama vengti liesti rankomis akis, nosį ar burną, kadangi tai yra dažnas virusų plitimo kelias.

* Stenkitės išsaugoti gerą bendrą sveikatos būklę: gerai išsimiegokite, būkite fiziškai aktyvūs, rūpinkitės psichikos sveikata, valdykite stresą, gerkite daug skysčių ir valgykite visavertį maistą.

Rizika susirgti

– Kokios asmenų grupės turi didesnę riziką susirgti sunkiomis gripo formomis?

– Pagal PSO statistiką, maža dalis užsikrėtusiųjų pandeminiu gripu sirgo sunkiomis ligos formomis, tačiau kai kurie buvo gydomi ligoninėse, keli mirė, nors medicininė pagalba buvo suteikta. Daugiausia tai buvo žmonės, kurie užsikrėtę turi didesnę riziką sirgti sunkesne ligos forma. Europoje ir Šiaurės Amerikoje beveik visi sirgę labai sunkiomis gripo formomis arba mirę priklausė šioms rizikos grupėms:

* bet kokio amžiaus žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis – diabetu, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, taip pat esantys tam tikros būklės, sunkinančios kvėpavimą, tarkim, turintys didelį nutukimo laipsnį;

* nėščios moterys;

* maži vaikai (ypač iki 2 metų amžiaus).

Apskritai nėščiosios turi didesnę riziką susirgti sunkesnėmis gripo A(H1N1) formomis. Todėl EMEA nutarė, kad nėštumo metu gydymui galima skirti neuraminidazės inhibitorių oseltamivirą. Pažymėtina, kad retai, tačiau sunkiomis ligos formomis sirgo ar net mirė anksčiau buvę visiškai sveiki žmonės. Tokių atvejų įregistruota ir Europoje. Manoma, jų pasitaikys ir ateityje. Iki šiol stebina tai, kad Šiaurės Amerikoje ir Europoje gana mažai serga vyresnio amžiaus žmonių.


Parengė Rūta RUDAKYTĖ

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius