-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Papuošalų vėrimas irgi kelia riziką

Tarp jaunimo vis labiau populiarėja papuošalų vėrimo mada, ypač suaktyvėjanti prieš artėjantį vasaros sezoną. Daugelis jaunų žmonių net neįtaria, kad nesaugiai įvertas papuošalas gali kelti tam tikrą riziką jų sveikatai. Ką turėtų apie tai žinoti paslaugos gavėjas?
Parduotuvėje mirgėte marga karoliukų spalvų, formų, rūšių.
Karoliukai / Oksanos Školnajos/15min.lt nuotr.

Prieš atliekant papuošalo vėrimo paslaugą, kliento oda turi būti nuplaunama bei dezinfekuojama. Papuošalo vėrimo procedūros metu privaloma naudoti tik vienkartinius ir sterilius instrumentus. Instrumentai turi būti išpakuojami klientui matant, teigiama pranešime spaudai.

„Veriant papuošalą, yra pažeidžiamas odos ir gleivinės vientisumas, todėl kiekvienam paslaugos vartotojui grožio salone ar kosmetikos kabinete turi būti suteikta informacija apie riziką bei su paslaugos teikimu susijusias galimas sveikatos komplikacijas“, − sakė Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ramunė Jurkūnienė.

Nesaugiai įvertas papuošalas gali sukelti pavojų užsikrėsti ŽIV, hepatitais B ir C, kitomis virusinėmis ir infekcinėmis ligomis. Turintiems kai kurių sveikatos problemų (nusilpęs organizmo imunitetas, sutrikęs kraujo krešėjimas, diabetas) ši paslauga irgi gali būti pavojinga. Neatmetama ir alergijos tikimybė.

Veriami papuošalai turi būti sterilūs ir saugūs, paslaugos teikėjas privalo turėti jų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.

R. Jurkūnienė akcentavo, kad, atlikus paslaugą, kiekvienam klientui turi būti užpildoma paslaugos teikimo kortelė, arba kiekvieno jų duomenys įrašomi į specialų žurnalą. Šiuose dokumentuose įrašomas paslaugos pavadinimas, paslaugos teikimo data, kliento bei paslaugą suteikusio asmens duomenys.

„Noriu priminti, kad 18 metų dar nesulaukusiems asmenims, neturintiems raštiško tėvų ar globėjų sutikimo, verti papuošalus draudžiama, − aiškina R. Jurkūnienė. – Nenorintys raštiško sutikimo rašyti tėvai, savo atžalą gali patys palydėti į grožio saloną“.

Jei tėvai yra nepatenkinti, kad nepilnamečiam jų vaikui be tėvų sutikimo buvo įvertas papuošalas, gali kreiptis į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą arba į Visuomenės sveikatos centrą, nurodydami konkretų paslaugos teikėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius