Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paramos LGBT+ žmonėms akcijoje – žinomi veidai: atlikėjai, TV žvaigždės, politikai

Šeštadienio rytą Simono Daukanto aikštėje įvyko Dovilės Filmanavičiūtės suorganizuotas LGBT+ bendruomenę ir jų artimuosius skirtas paremti renginys „Mamos už Mamas! Palaikymo valanda Rasai Račienei“. Jis pritraukė ir būrį žinomų visuomenės veikėjų – prie Prezidentūros stovėjo žmogaus teisių problemoms neabejingi politikai, televizijos laidų vedėjai, dainininkai.
Palaikymo valanda Rasai Račienei – „Mamos už mamas!“
Palaikymo valanda Rasai Račienei – „Mamos už mamas!“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šeštadienio rytą, 11 val., Simono Daukanto aikštėje įvyko palaikymo akcija Rasai Račienei, LGBT+ bendruomenei priklausančio vaiko mamai, kuri laiške prezidentui buvo pažadėjusi čia stovėti ir apie save priminti tol, kol šis jai darbotvarkėje atras laiko ir pagaliau pasikalbės apie niekur nedingstančias LGBT+ bendruomenės problemas.

Nors G.Nausėda pakvietė R.Račienę į susitikimą jau pirmadienį, vėliau nuskambėję žodžiai, esą „mes visi susiduriame su tuo fenomenu (patyčiomis ir grasinimais – red. past.), nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos“, ir kad jam norisi pasikalbėti ir apie kitų „visuomenės grupių persekiojimą“, kai kuriems pervėrė širdį.

Sukrėsta prezidento pasakymo liko ir rinkodaros specialistė, nuomonės formuotoja, dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė suskubo organizuoti palaikymo akcijos R.Račienei.

Tarp renginio dalyvių – ir žinomi žmonės: signatarė Nijolė Oželytė, dainininkė Erica Jennings, televizijos laidų vedėja, keramikė Nomeda Marčėnaitė, žurnalistai Indrė Makaraitytė, Šarūnas Černiauskas, taip pat Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Erica Jennings ne kartą yra viešai išreiškusi palaikymą LGBT+ bendruomenei. Pavyzdžiui, 2019-aisiais ji kvietė ir į „Baltic Pride“ eitynes.

Pastarąsias dainininkė prilygino kovai už moterų teises. „Labai svarbu, kad palaikytume šią šventę, nes jos esmė – kova už lygias teises. Juk praeityje moterys taip pat protestais iškovojo teisę balsuoti.“

Erica Jennings įsitikinusi, kad Lietuvoje bus pasiektas progresas LGBT žmogaus teisių srityje ir tos pačios lyties poros turės galimybę įregistruoti partnerystę ir santuoką.

„Pažįstu nemažai LGBT bendruomenei priklausančių žmonių ir jiems labai reikalingas palaikymas“, – dar prieš porą metų kalbėjo E.Jennings.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė, Erica Jennings
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė, Erica Jennings

Tuo metu palaikymo akcijos R.Račienei organizatorė D.Filmanavičiūtė negailėjo kritikos šalies prezidentui Gitanui Nausėdai.

„Pastaruoju metu mažokai vėliausi į įvairiausias diskusijas, nes galvoju, kad viešajame lauke yra labai daug agresijos, o man tame visiškai nesinori dalyvauti – tiek dėl to, kad saugau savo emocinę sveikatą, tiek dėl aktyvaus gyvenimo tarpsnio, kai galbūt ne visada spėju sužvejoti gyvenimo aktualijas. Vis dėlto šitas atvejis mane prarovė – negaliu patikėti nesąmonėmis, kurias šneka Gitanas Nausėda“, – apie tai, kaip kilo idėja organizuoti palaikymo akciją R.Račienei, 15min pasakojo D.Filmanavičiūtė.

Daugiau renginio akimirkų:

Asmeniškai Rasos D.Filmanavičiūtė teigė nepažįstanti, tačiau iš aplinkos girdėjusi, kad ši mama dėl situacijos su G.Nausėda yra išvargusi, įskaudinta, sunkios emocinės būklės, todėl jai palaikymas yra labai reikalingas.

„Man keista, kai žmogus, kuris turėtų telkti ir klausytis visų, nepaisant to, kad tai daro įtaką jo reitingams ir bandymui laimėti antrą kadenciją, kaip priešpriešą jis pastato kitas socialiai pažeidžiamas grupes. LGBT+ bendruomenei priklausančio vaiko mama iš tikrųjų nori atkreipti dėmesį į tai, kokį siaubą, kasdienį košmarą jie visi išgyvena“, – kalbėjo D.Filmanavičiūtė.

Palaikymą LGBT+ bendruomenei aktyviai jau ne vienerius metus reiškia ir kita R.Račienės paramos akcijos dalyvė – signatarė, aktorė Nijolė Oželytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nijolė Oželytė, Rasa Račienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nijolė Oželytė, Rasa Račienė

„Noriu paklausti, jūs mylite savo vaikus, anūkus, ar jų orientaciją? Įsivaizduokite, kad jūsų vaikai ar anūkai yra homoseksualūs. Ką jūs darytumėt? Svarbiausi yra vaikai, kad jie jaustųsi gerai pasaulyje. Kadangi aš pati visada jaučiausi kitokia dėl savo ryžumo, puikiai suprantu tuos žmones“, – yra sakiusi N.Oželytė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prie Prezidentūros – paramos LGBT+ žmonėms ir jų artimiesiems akcija

Lemtingas laiškas

G.Nausėda garsiai kalbėti apie LGBT+ bendruomenei aktualias problemas jau kurį laiką vengė arba aiškios savo pozicijos neišsakydavo. Ne kartą kviestas įsisegti LGBT+ bendruomenę palaikantį ženklelį ar apsilankyti jų organizuojamuose renginiuose, prezidentas to iki šiol nebuvo padaręs.

Asmeninio albumo nuotr./Rasa Račienė
Asmeninio albumo nuotr./Rasa Račienė

Vis dėlto R.Račienės prezidentui išsiųstas laiškas daugeliui LGBT+ bendruomenės narių ir jų tėvų įkvėpė vilties, kad diskusija yra įmanoma. G.Nausėda sutiko su moterimi susitikti pirmadienį ir jos išklausyti.

Visą G.Nausėdai siųstą laišką galite paskaityti čia:

Šitom išsigimėlėm snukelius atitrankyčiau. Vaginėtojom gal įkrečiant proto vyrus pamils, smirdalės, tfuu!!“, „Šiukslės, jūs nedrįskite savęs vadinti šeima!!!! Iškrypėliai, jūs, degsit pragare“, „Tiems, kurie viešai kelia triukšmą – dujų kameros.“

Gerbiamas Prezidente, kaip Jūs kartu su žmona Diana jaustumėtės, jei tokius komentarus tektų skaityti apie savo dukras Ugnę ir Gedailę? O kaip būtų, jei tai – ne tik komentarai internete, bet išties kas nors tokius žodžius ištartų Jūsų dukroms ir spjautų į veidą? Pagrasintų susidoroti?

Nežinau, kaip Jums, bet man – LGBT vaiko mamai – kasdien tenka skaityti panašaus pobūdžio komentarus, kasdien tenka išklausyti įvairias aplinkinių, artimųjų, „draugų“ replikas apie tai, kad LGBT žmonėms ne vieta mūsų visuomenėje.

Apmaudu, kad prie tokios atmosferos ir visuomenės susiskaldymo prisideda ne tik dalis politikų, viešų asmenų, bet ir Jūs – LR Prezidentas. Prezidentas, žadėjęs gerovės valstybę visiems, bet tik ne mano vaikui... Prezidentas, kuris turėtų vienyti tautą, ją skaldo, aiškindamas, kad dalis žmonių negali turėti šeimos, vaikų.

Man iš skausmo plyšta širdis, nes visi tie žodžiai – apie mano vaiką. Kiekvieną dieną nerimauju, kad tik nieko nenutiktų mano vaikui, kad visos tos patyčios ir neapykanta, tvyranti viešojoje erdvėje, nesužlugdytų mano vaiko emociškai ir jo nepalaužtų. Patikėkite, tai – nepakeliama, žemina ir žeidžia iki sielos gelmių.

Vakar viešai pristatytas tyrimas apie vienalyčių porų gyvenimą, jų patiriamus sunkumus man buvo paskutinis smūgis. Supratau, kad nebegaliu, o ir neturiu teisės nieko nedaryti. Visuomenė turi keistis. Mes turime keistis ir priimti visus žmones, nežiūrint jų lytinės orientacijos, socialinės padėties, politinių įsitikinimų. Tą įtvirtina Jūsų taip mėgstama cituoti LR Konstitucija.

Žinau, kad negaliu pakeisti visuomenės požiūrio, tačiau galbūt galėsiu pakeisti Jūsų nuomonę. Todėl Jūsų prašau:

1. Skleisti Lietuvą vienijančią, o ne skaldančią Jūsų ar Jūsų artimos aplinkos retoriką.

2. Apie LGBT asmenų problemas ir jų poreikius kalbėti ne su trečiosiomis šalimis, bet būtent su LGBT bendruomene – mūsų vaikais, jų tėvais, NVO, ginančiomis šių žmonių teises.

3. Asmeninio pažado, kad Lietuvoje turėsime pagarbų ir orų Partnerystės įstatymą, kuris kalbės ne apie juridinius, bet emociniais ryšiais pagrįstus vienalyčių porų santykius.

Aš galiu pažadėti, kad kiekvieną dieną nepaliaujamai kovosiu už savo ir kitų mamų LGBT vaikus. Kasdien, kol savo darbotvarkėje rasite laiko man, paprastai mamai, Jums apie tai priminsiu stovėdama S.Daukanto aikštėje.

Iki pasimatymo rytoj, gerbiamas LR Prezidente.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius