Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 26 /15:33

Pareigūnų kovoje prieš E.Dragūną teismas tęsiasi: nufilmuotos ir derybos dėl Selo mėginio

Teismas sostinėje ketvirtadienio popietę toliau narplioja baudžiamąją bylą, kurioje muzikos grupės SEL įkūrėjas, pravarde Selas, kaltinamas pasipriešinimu pareigūnams ir nesunkiu jų sveikatos sutrikdymu. Dėl ko ši byla vyksta, visuomenė galėjo susidaryti aiškesnį įspūdį šią savaitę – Lietuvos policija „YouTube“ platformoje ryžosi paviešinti Selo sulaikymo vaizdo įrašą, kurį teismas buvo peržiūrėjęs ankstesniame posėdyje, kaip vieną iš prokuratūros pateiktų įrodymų apie E.Dragūno galbūt padarytas nusikalstamas veikas.

46 metų Egidijui Dragūnui ši gegužės 26-oji – vėl teismų diena. Bylų grafikas Selui jau ne pirmą sykį gyvenime susiklosto taip, kad tą pačią datą yra paskirti keli posėdžiai.

Dabar, ketvirtadienio popietę, Vilniaus miesto apylinkės teismas narplioja prokuratūros kaltinimus E.Dragūnui dėl incidento su sostinės policijos patruliais, o pavakarę tas pats teismas (tik kita teisėja ir kitoje, civilinėje byloje) žadėjo skelbti verdiktą dėl Pavilnių regioniniame parke pastatyto garsiojo Selo namo nugriovimo.

Kaip pasakojo 15min, prieš kelias dienas policija paviešino filmuotą medžiagą, kur fiksuotas E.Dragūno susidūrimas su policija ir šio „Bentley“ vairuotojo sulaikymas.

VIDEO: Egidijaus Dragūno konfliktas su pareigūnais baigėsi sulaikymu

Fiksuota, kaip atlikėjas vartoja necenzūrinius žodžius, atsisako vykdyti patrulių nurodymus, o galiausiai – smurtauja prieš pareigūnus.

Teisme kaltinamasis E.Dragūnas visų šių kaltinimų iš esmės nepripažįsta, apie situaciją, policijos veiksmus ir incidento padarinius jis turi savitą požiūrį (žr. susijusius straipsnius).

Beje, po praėjusio posėdžio teisme bene pirmą sykį viešai prabilti ryžosi ir vienas nukentėjusiųjų šioje byloje, šiuo metu tyrėjo pareigas einantis, populiariausiu Vilniaus policininku tituluotas Vitalijus Vaitkevičius. Pareigūnas retoriškai klausė ir vylėsi: „Ar čia yra normalu? Aš tikiuosi, visuomenę šią vaizdo medžiagą pamatys ir įvertins.“

VIDEO: Viešai prabilo Selą dujomis ir antrankiais tramdęs policininkas

Tiesa, vertinti šį filmuotą siužetą kartu su visa kita byloje esančia medžiaga kol kas yra teismo prerogatyva. Jei prokuratūros kaltinimai pasitvirtintų, teisėjas galėtų skirti kaltinamajam E.Dragūnui baudą ar net laisvės atėmimą iki trejų metų.

Taip pat įpareigotų atlyginti, kiek ji būtų įrodyta, patruliams ar Vilniaus apskrities policijai padarytą žalą.

Šio ketvirtadienio posėdyje teismas numato toliau žiūrėti kitus byloje esančius vaizdo įrašus.

E.Dragūnas šiandieną dar prieš posėdį pareiškė, kad mėgins parodyti konflikto priešistorę, parodyti ir pačių policininkų kaltę, pažeidimus. Tą patį ketinimą vyras pasakė ir teisėjui. Šiuos kaltinamojo planus pakomentavo nukentėjusiųjų advokatė: „Ką, jei pareigūnai vartojo necenzūrinę leksiką – tai paneigia jo paties nusikaltimus?“.

Peržiūrėjus vieną vaizdo epizodą, Selas pareiškė turintis klausimų V.Vaitkevičiui. Klausė, ar pareigūnas matė, kad jo kolega vairuodamas tarnybinę mašiną, irgi naudojosi telefonu. V.Vaitkevičius tiesiai atsakė: vaizdo įraše tai iš tiesų yra matoma: vairuojančio Livijaus Saukevičiaus rankoje iš tiesų buvo mobilusis.

Kaltinamasis smulkiai norėjo aptarti ir epizodą, kaip greitai konflikto įraše vienas patrulių pasijuto nukentėjusiuoju.

„Jūs aiškiai pasakote, kad pas jus atsirado mėlynė. Pas žmogų neatsiranda per sekundę mėlynė“, – šiuos teiginius kaip klausimą V.Vaitkevičiui uždavė E.Dragūnas.

„Čia žodžių žaismas. Aš visada vadinu mėlyne. Bet šiaip turėčiau vadinti hematoma“, – patrulis aiškino, kad mėlyne pavadino šviežią paraudimą, nebūtinai įsisenėjusią kraujosruvą.

Procesui vadovautis teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis, dalykiškai pasitaręs su kitais proceso dalyviais, įskaitant kaltinamąjį, konstatavo, kad žiūrėti absoliučiai visus vaizdo įrašus nėra tikslinga. Įrašai nėra tiesiogiai susiję su Selui pateiktais kaltinimais, o jų peržiūra tik atimtų daug laiko.

„Tu kartais normalus, o kartais tau užeina“, – Selui replikavo vienas pareigūnų.

Proceso dalyviams parodyti epizodai, kaip įvykio vietoje E.Dragūnas matuokliu tikrinosi apsvaigimą nuo alkoholio. Kitame epizode fiksuota, kaip „Bentley“ vairuotojas nuvežtas į narkologinį skyrių, kur galimas apsvaigimas tikrinamas nuodugniau.

Beveik visą laiką Selas su pareigūnais aktyviai, kartais net aršiai diskutuoja, kas ką padarė, kas kaltas, teisus ir taip toliau. Iš E.Dragūno lūpų pasigirsta dar ne vienas keiksmažodis, o policininkai savo ruožtu vis nepraleisdavo progų šį vairuotoją paauklėti, pamoralizuoti. Esą jis nesugeba nei normaliai vairuoti, nei adekvačiai elgtis, bendraudamas su patruliuojančiais pareigūnais. „Tu kartais normalus, o kartais tau užeina“, – sykį replikavo vienas pareigūnų.

Nufilmuotos ir derybos dėl šlapimo mėginio

Yra nufilmuota, kaip E.Dragūnui papūtus į alkoholio matuoklį, prietaiso ekrane įsižiebia nuliai. Vėliau bandymai patikrinti šį vairuotoją dėl galimo apsvaigimo nuo narkotinių medžiagų primena derybas tarsi turguje.

„Per pusvalandį gal padarysi?“, – įraše girdimas V.Vaitkevičiaus klausimas apie testui reikalingą šlapimo mėginį.

„Nenoriu, seni!“, – ne pirmą sykį nespausti jo atlikti gamtinio reikalo prašė Selas.

Peržiūrėtus epizodus komentavo teisiamojo advokatas Aidas Mažeika. „Juose tarsi užfiksuotas mano ginamojo atsisakymas tikrintis apsvaigimą nuo narkotinių medžiagų. Prašau konkrečiai nurodyti, kurioje įrašo vietoje jūs tai girdite,“ – reikalavo gynėjas.

„Jis ten nesišlapino. Jis nesugebėjo to padaryti“, – savosios pozicijos laikėsi nukentėjusysis V.Vaitkevičius.

„Bet aš padariau vėliau“, – replikavo E.Dragūnas.

Dar viename įraše užfiksuoti pareigūnai tarnybiniame automobilyje. Kilo klausimas, kaip vaizdai susiję su byla. „Dabar byla nagrinėjama Dragūno atžvilgiu. Jei pareigūnai būtų su diržu – Dragūnas nebūtų pasipriešinęs“, – retoriškai klausė teisėjas.

„Mes ginamės. Ir ginamės šiek tiek plačiau“, – motyvavo Selo advokatas, o nukentėjusių policininkų advokatė replikavo, kad tai tėra oponentų noras vienoje byloje nuteisti kelis asmenis. Kitaip tariant, ne vien E.Dragūną, bet ir policininkus.

Kaltinamojo advokatas tokios gynybos taktikos iš esmės neneigė: kodėl pareigūnai, kurių vienas naudojasi telefonu vairuodamas, baudžia už tai paprastą vairuotoją? Kodėl ir policininkai tarnybos metu keikiasi, o netrukus piktinasi, kai necenzūrinę leksiką jų atžvilgiu vartoja pilietis?

Prašė ypatingo atidumo

Tad E.Dragūnas iš anksto paprašė teisėjo, kad konkrečiai šį vaizdo įrašą apie pareigūnus žiūrėtų, klausytų ypatingai atidžiai. Pareigūnams galima vairuojant gerti limonadą, naudotis telefonu, keiktis kalbant tarpusavyje, važiuoti be saugos diržo – kitiems piliečiams negalima? To ne sykį klausė ir E.Dragūnas, ir jo advokatas A.Mažeika.

„Mes žmonės, ne robotai. Kartais ir alaus išgeriam, ir bezdam, jei jau taip norite“, – nuo priekaištų dėl neva netinkamo pareigūnui elgesio gynėsi tyrėjas V.Vaitkevičius.

„Mes žmonės, ne robotai. Kartais ir alaus išgeriam, ir bezdam, jei jau taip norite“, – desperatiškai nuo priekaištų gynėsi tyrėjas V.Vaitkevičius. Nors, kaip pats ne sykį taikliai pastebėjo, visa tai nesusiję su byla, kokios reikšmės įrodinėjant ar paneigiant E.Dragūnui inkriminuojamas nusikalstamas veikas, neturi.

„40 tūkstančių ieškinys, toli gražu, nejuokinga!“, – rimties ir atsakingo požiūrio teisme reikalavo E.Dragūnas. V.Vaitkevičius ir šiai kaltinamojo pastabai turėjo kontraargumentą: „Paaukosim Ukrainai!“

Dar vieno vaizdo įrašo fone E.Dragūnas akcentavo, kad nespyrė pareigūnui tyčia. Anot kaltinamojo, taip jis padarė nebent nevalingai, kai buvo smaugiamas.

Visi byloje esantys vaizdo įrašai ketvirtadienį iki 16 val. buvo peržiūrėti.

Baigiamųjų kalbų šiandieną teisme nebuvo – paskelbta pertrauka iki vsaros, kad proceso dalyviai turėtų laiko joms pasirengti. Įrodymų tyrimas byloje dar nėra skelbiamas pabaigtu, nes gali kilti įvairių klausimų, kuriuos viena ar kita šalis norės papildomai pasiaiškinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius