Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Per 5 mėn. fitneso prizininke tapusi Giedrė Savkaitė: „Anksčiau per kartą suvalgydavau 7 kibinus“

Prieš ketverius metus Giedrė Savkaitė svėrė 120 kg – sako, vienu kartu 7 kibinus lengvai sukirsdavo. Tačiau užsispyrus jai pavyko pasiekti įspūdingų rezultatų: prizinės vietos fitneso varžybose, kardinaliai pasikeitusi figūra ir pagaliau atsiradęs pasitikėjimas savimi. „Apkūnūs žmonės nėra laimingi. Todėl reikia išmokti pripažinti sau ir aplinkiniams, kad turi problemą, ir pradėti stengtis tai pakeisti“, – įsitikinusi Giedrė.
Giedrė Savkaitė
Giedrė Savkaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Finansų srityje dirbanti 28-erių vilnietė Giedrė Savkaitė šiuo metu yra laiminga kaip niekada. Sportas, nuo kurio ji visą gyvenimą bandė išsisukti, gyvenimą tarytum apvertė aukštyn kojomis. Ji pati dar negali patikėti, kiek jai pavyko pasiekti, o ir nuolatinė aktyvi veikla Giedrei tapo didžiausia aistra.

Tačiau kelias iki tobulos figūros, puikios savijautos ir galiausiai – medalių, nebuvo lengvas. Kone visą gyvenimą ji stengėsi geidžiamų tikslų pasiekti pati, bet valios bei tikrų profesionalų pagalbos vis pritrūkdavo.

Giedrė sako, kad apie tą sunkiąją pusę ir norėtų labiau kalbėti. Pasak jos, nutukimas – labai baisi problema, kurią išgyvenančios merginos neigia ir dėl to yra labai nelaimingos. Todėl visa tai pati patyrusi G.Savkaitė 15min atvirai pasakoja, kaip jaučiasi žmonės, turintys antsvorio.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė

„Nereikia meluot, kad antsvoris – iš niekur“

G.Savkaitės nuomonė daug kam galėtų pasirodyti išties griežta, tačiau, pasak Giedrės, kalbėti šia tema reikia būtent taip – tik tuomet merginos susivoks.

„Dauguma sako, kad joms svoris nerūpi, bet iš tikrųjų rūpi visoms, ir nereikia nieko bandyti apgauti. Reikia pripažinti, nes visos viduje dėl to sunkiai išgyvena. Atsiranda sakančių: „Gerai jums, lieknoms. Aš nieko nevalgau ir esu stambi, o tu tiek daug valgai ir esi liekna“ – na, taip nebūna! Žinau, kad ta stambi mergina valgo arkliškomis porcijomis. Aš ir pati anksčiau suvalgydavau kaip suaugęs vyras – 7 čeburekus ar kibinus per vieną kartą. Kiek telpa, tiek kemši. Jei bloga, vis tiek valgai“, – pasakojo Giedrė.

Anksčiau suvalgydavau kaip suaugęs vyras – 7 čeburekus ar kibinus per vieną kartą. Kiek telpa, tiek kemši. Jei bloga, vis tiek valgai

Giedrė teigia, kad toks elgesys kilo ir dėl visuomenės spaudimo – patyčios ir pašaipūs žvilgsniai lydėdavo kone kiekviename žingsnyje. Pasitaikydavo situacijų, kai atėjus į parduotuvę, ji būdavo nužvelgiama nuo galvos iki kojų ir maloniai išprašoma iškart įspėjant, kad jos dydžio drabužių čia nėra.

„Nors ir bandai nekreipti dėmesio, nepavyksta. Tuomet antsvorį stengiesi paslėpti savo komunikabilumu ar kitomis savybėmis, bet vis tiek viduje jautiesi labai blogai. „Toks jau mano organizmas, stambūs kaulai“ – irgi dažnas pasiteisinimas skambėjęs iš mano lūpų.

Man buvo gėda net pirkti traškučius, visuomet slėpdavausi. Prie žmonių niekada nevalgydavau arba tik mažai ir norėdavau, kad visi galvotų, kad esu stora dėl prastos genetikos. Grįžusi namo dėl to depresuodavau ir valgydavau dar daugiau. Garantuoju, taip jaučiasi dauguma“, – tikino ji.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė

Visą gyvenimą kovodama su savo svoriu, Giedrė išbandė daugybę dietų, kurios atnešdavo tik trumpalaikių rezultatų ir alino organizmą – po kiekvienos dietos netekti kilogramų būdavo vis sunkiau.

„Kadangi visi norim atsikratyti svorio greitai, bandžiau grikių, vandens, netgi bado dietas, kas yra visiškas mitas. Kilogramai greit grįždavo ir su kaupu. Kai svėriau 96 kg, numečiau iki 65 kg, bet pradėjus valgyti taip, kaip aplinkiniai, ataugo iki 120 kg... Bet, aišku, visą laiką sau kartodavau, kad viskas yra gerai, ne svoris svarbiausia, nėra ko savęs taip kankinti, kokia esu, tokia. Kai atsiranda papildomų kilogramų, galvoji – na, ir gerai, ir tegul būna“, – pasakojo G.Savkaitė.

Prie žmonių niekada nevalgydavau arba tik mažai ir norėdavau, kad visi galvotų, kad esu stora dėl prastos genetikos

Giedrė su antsvoriu kovojo tik bandydama keisti mitybos įpročius. Į sporto salę ji ilgą laiką paprasčiausiai nedrįso žengti.

„Iš tikrųjų buvo gėda ir drovu eiti į sportuoti. Ten visi gražūs, liekni, ir atrodo, kad į tave kreivai žiūrės, tyčiosis, smerks dėl apsileidimo. Galiausiai prieš dvejus metus prisivertus nueiti, pastebėjau, kad kai kurie iš tikrųjų šnairuoja akimis ir apkalbinėja. Nors, manau, kad kaip tik reiktų gerbti ir palaikyti besistengiančius save pakeisti žmones“, – teigė ji.

Giedrė prisipažįsta, kad viena didžiausių jos padarytų klaidų – ji ir sporto klube tikėjosi greitų rezultatų, kurių taip niekad ir nesulaukdavo: „Be to, galvojau, kad po treniruotės galiu daugiau suvalgyti – juk ką tik intensyviai sportavau. Visgi juk net 80 proc. kūno sudėjimo priklauso nuo mitybos, sportas lemia tik likusius 20 proc. O aš kartais paleisdavau vadžias, ir vėl tie kilogramai grįždavo.“

Svarbiausia profesionalus treneris

Porą metų neveiksmingai dirbant sporto salėje, Giedrės gyvenimas apsivertė tik tuomet, kai atsirado, kaip ji sako, tikra trenerė. Pasak moters, šiais laikais treneriais gali tapti kas tik nori, jų yra tiesiog per daug, todėl labai sunku atsirinkti išties gerą profesionalą.

„Sporto klubo persirengimo kambaryje trenerė Ilona Kokoš kartais duodavo keletą patarimų dėl mitybos. Tas mane „užkabino“. Matydama, kokia ji užtikrinta ir sportiška, sumaniau paprašyti, kad sudarytų mitybos planą. Kai ji pasakė, kad neprivalau badauti, tam tikrus produktus galiu valgyti kiek noriu ir tam visiškai nesvarbu paros metas, likau nustebinta. Tiesą sakant, iš pradžių man net pasirodė per daug maisto, kurį galiu valgyti. Bet kai pastebėjau rezultatus, pagalvojau, kad reikia pabandyti sportuoti rimčiau. Juk norisi, kad tobulėtų kūnas, kad matytųsi progresas“, – apie kelio pradžią link profesionalaus sporto pasakojo G.Savkaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė ir Ilona Kokoš
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė ir Ilona Kokoš

Tik praėjusį gruodį pradėjus rimtai gilintis į sportą Giedrė suprato, kad šioje srityje iki šiol nieko nežinojo nei apie būtiną tikslumą, nei apie techniką dirbant su treniruokliais. Pasak jos, problema ta, kad yra daug trenerių, kurie taiko standartines, individualiems poreikiams nepritaikytas treniruočių programas: „Iš pradžių viskas atrodė be galo sudėtinga. Anksčiau ateidavau, padirbdavau su treniruokliais ir tiek. O čia buvo visiškai tiksli, apskaičiuota sistema. Kaip ir dauguma, iš pradžių galvojau, kad kuo ilgiau sportuoji – tuo geriau. Bet su Ilona treniruotės truko tik apie valandą.“

Galiausiai kalbos pakrypo apie fitnesą – ši sporto šaka domino ir pačią Giedrę, o be to, ji svajojo apie tobulą kūną: „Kadangi buvau numetusi daug svorio, galvojau, kad mano medžiagų apykaita sugadinta ir nieko neišeis. Be to, kai sužinojau, kiek reikia valgyti, tai maniau, kad vėl sustorėsiu. Iš tikrųjų pradžioje ir priaugau 6 kg – man buvo šokas, bet Ilona nuramino – nusprendžiau visiškai pasikliauti jos kompetencija.“

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė

Ir apie varžybas pirmus mėnesius ji visai nesvajojo: „Iš pradžių norėjau tiesiog pažiūrėti, kiek maksimaliai galiu iš savęs išspausti. Jei atvirai, net netikėjau, kad nueisiu iki varžybų. Kai pamačiau, kad tai įmanoma, nusprendžiau pamėginti. Dalyvavau varžybose, tuomet užsimaniau ir prizinės vietos, o vėliau – ir medalio. Kaip sakoma – apetitas auga bevalgant.“

Treniruotėse moteris palikdavo visą savo energiją. Į sporto salę Giedrė ėjo 5 kartus per savaitę, kartais plušdavo net ir savaitgaliais.

„Ilona mane prižiūrėjo 24/7. Ji fiksavo net kiekvieną emociją, nes laikantis griežtos dietos būna nuotaikų kaitos. Beje, daug kas mano, kad suvalgys to, ko negalima, ir niekas nepastebės, bet taip nėra – aš suvalgau kivį ir trenerė jau mato! Pasižiūri į kūną, paliečia ir sako: padidinam 10 gramų angliavandenių arba prijungiam 5 gramus riebalų. Ir rezultatas matosi jau po savaitės“, – susižavėjimo neslėpė ji.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė

Gyvenimas pasikeitė kardinaliai

Nors akys džiaugėsi tobulu kūnu, Giedrė pripažįsta, kad visgi yra ir kita medalio pusė – priprasti prie naujo gyvenimo ritmo, didelio sportinio krūvio nebuvo taip paprasta.

„Pradėjus sportuoti, buvo dideli raumenų skausmai. Ir šiaip aš turėjau kardinaliai pakeisti savo gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, negaliu vakare susitikti su draugais, nes neturiu jėgų, negali nueiti į kavinę, nes ten nėra nieko, ką galėčiau valgyti, teko atsisakyti ir alkoholio. Bet pripratau ir supratau, kad nieko nepraradau

Negaliu vakare susitikti su draugais, nes neturiu jėgų, negali nueiti į kavinę, nes ten nėra, ką galėčiau valgyti. Bet supratau, kad nieko nepraradau

neidama į naktinius klubus ir nevalgydama picų. Kai tik pasikeičia požiūris, nebekyla abejonių, kad vėl grįši prie to paties apsileidimo“, – šypsojosi Giedrė.

Visgi norint sveikai maitintis, tenka paploninti savo piniginę: „Aš galiu valgyti kokybišką jautieną, triušieną, žuvį, bet kiekvieną dieną tokius produktus pirkti brangu. Reikia gerti daug papildų, vitaminų. Renkantis produktus, visada kreipiu dėmesį į kokybę, pavyzdžiui, atsirenku geresnius ryžius, nes juos valgau labai dažnai. Iš tikrųjų prabanga šiais laikais turėti gražų kūną – turi sveikai maitintis, o į tai reikia investuoti.“

Tačiau visą triūsą atperka lentynose jau stovinčios dvi taurės ir medaliai: „Kai dalyvavau pirmose varžybose Vilniuje, prizinės vietos neiškovojau. Bet, kadangi kūnas jau buvo paruoštas, progresas galėjo atsirasti per kelias savaites, toliau dirbau ir Lietuvos čempionate laimėjau bronzą, o praėjusią savaitę tarptautinėse varžybose – sidabrą!“

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė ir Ilona Kokoš
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė ir Ilona Kokoš

Pasikeitus figūrai, pasikeitė ir aplinkinių požiūris. Dėl naujo savo gyvenimo būdo ji nuolat susiduria su dviem visiškai skirtingomis nuomonėmis. Vieni giria, sako, kad Giedrė atrodo puikiai. Kiti – teisia ir vis kartoja, kad anksčiau ar vėliau suklupsi. Tačiau nuėjus į vieną televizijos laidą, kalbos kaipmat nutilo – matyt, kompetentingesnių žmonių nuomonė privertė suprasti, kad tai, ką daro Giedrė – yra sveikintina.

„Tiesą sakant, didžioji dalis aplinkinių į kardinaliai pakeistą gyvenimo būdą netgi žiūri priešiškai. Susilaukiu daug spaudimo dėl to, kad per daug sportuoju, nes jau esu liekna, daug kam kliūva, kaip maitinuosi. Kai kurie baisisi, kaip aš galiu tiek daug valgyti, jiems atrodo šlykštu tai, kad kasdien mano meniu yra vištiena, avokadai, ryžiai. Šiaip visuomenė yra žiauri. Susidaro įspūdis, kad jei esi stambus ir valgai picą, viskas gerai. Bet jeigu esi sportiškas ir nevartoji alkoholio, valgai sveikai, tai visiems atrodo, kad trukdo. Galbūt tai galima suprasti kaip savotišką savęs teisinimą, nes pačiam valios tiesiog trūksta“, – svarstė G.Savkaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Savkaitė

Atrodo, kad jei esi stambus ir valgai picą, viskas gerai. Bet jeigu esi sportiškas ir valgai sveikai, tai visiems kliūna

Tačiau šiandien moteris pasitiki savimi, yra laiminga ir į aplinkinių nuomones dėmesio nekreipia – juk gyvena dėl savęs.

„Po praėjusios savaitės varžybų valgiau šokolado, ledų, net ir picą! Supratau, kad iš tikrųjų nieko neprarandu, o tai išties džiugina. Kitą dieną vėl grįžau prie normalaus mitybos režimo. Galvojau, kad jau nebedalyvausiu varžybose, bet dabar manau, kad gal ir norėtųsi kada auksą laimėti. Džiaugiuosi, kad visiems, kurie skeptiškai žiūrėjo į mane ir trenerę, galvodami, ką Ilona iš manęs išspaus, nušluostėme nosis. Žinau tik tiek, kad prie senų įpročių grįžti nebenoriu. To neleis ir trenerė“, – 15min kalbėjo Giedrė Savkaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius