Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per šalčius Lietuvos žvaigždės maudosi upeliuose, voliojasi sniege: medikai įspėja dėl galimų padarinių

Lietuvoje pasirodžius seniai matytam šalčiui, jo išsigando ne kiekvienas. Štai dalis žmonių, o tarp jų – ir daug gerai žinomų, pasinėrė į žiemiškas pramogas – net spaudžiant 20 laipsnių šaltukui voliojasi sniege ar maudosi upeliuose. Tiesa, gydytojai dėl to džiaugtis neskuba – anot urologo, vyrams tokie pasimaudymai gali baigtis ne sustiprėjusia sveikata, o prostatos ligomis.
Viktorija Jakučinskaitė, Vidas Bareikis, Vaidas Baumila, Justinas Mejeris
Viktorija Jakučinskaitė, Vidas Bareikis, Vaidas Baumila, Justinas Mejeris / Asmeninio albumo nuotr.

Lietuva seniai regėjo tiek liaudiškos sveikatos entuziastų – karantino apriboti žmonės ieško pramogų čia ir dabar, o bene populiariausia iš jų tapo kūno šaldymas lediniame vandenyje ar sniege.

Štai socialinių tinklų žvaigždė Indrė Stonkuvienė jau kurį laiką praktikuoja maudymąsi šaltame baseine, o šįkart, temperatūrai pasiekus 17 laipsnių šalčio, ji išsivoliojo sniege ir smagiomis akimirkomis pasidalijo su sekėjais.

Beje, dažnu atveju Indrei kompaniją palaiko mylimasis Vidas Bareikis. Pora netgi Kūčias atšventė labai netradiciškai – pasinardino į baseiną, kuriame plaukiojo ne tik kalėdinės dekoracijos, bet ir ledo gabalai.

15min kalbintas atlikėjas pasakojo besistengęs grūdintis visą gyvenimą – ar tai būtų šaltas dušas, ar, progai atsiradus, kojas dilgčiojantis įbridimas į jūrą. Tačiau pernai jis sau užsibrėžė tikslą – šaldytis tol, kol organizmas toleruos ir ledą.

Netrukus V.Bareikis susipažinęs ir su vadinamuoju Wimo Hofo metodu, kuris šiuo metu sparčiai populiarėja Lietuvoje. Tiesa, nuomonės apie šį metodą tarp gydytojų dažnai įvairuoja, apie tai girdėjęs ir pats Vidas. Tačiau vyras akcentuoja, kad, kaip ir visuose dalykuose, besigrūdinant svarbus saikas.

„Taip pat labai svarbu pajausti savo organizmą. Aš pats šioje veikloje labiausiai mėgstu net ne kelių minučių sėdėjimą, ką daro kiti žmonės, o tiesiog ryte pasikelti tonusą. Tai net nebūtinai turi būti ežeras – užtenka pusės minutės šaltame duše.

Žinote, juk yra mūsų kartos tėvų, kurie sėdi pirtyje ir sako, kad kuo karščiau, tuo geriau jaučiasi, kai kitų sveikatai tai gali būti peilis. Žmonės labai skirtingi – vieniems tinka, kitiems nei tinka, nei patinka“, – tikino V.Bareikis.

Šiuo metu dažnai su širdies drauge I.Stonkuviene besigrūdinantis Vidas nepraleido progos pasidžiaugti, kad jiedu, kaip pora, būtent sporto ir kitose srityse yra suderinami, tad sunkumų čia nekyla. Jis moteriai teigė nedaręs įtakos nei dėl sportavimo, nei dėl grūdinimosi kartu – šie dalykai atėjo natūraliai.

„Smagu, kad vienas kitą tokiuose atvejuose palaikome“, – šypsojosi jis.

Į šalto vandens entuziastų sąrašą dar rudenį įsirašė ir atlikėjas Vaidas Baumila. Vyras dažnai dalijasi kadrais nuo upelio, kuriame kartu su bičiuliais susirenka pradėti dienos.

Vienas paskiausių dainininko pasidalytų kadrų – tiesiai nuo ledinio lieptelio, ant kurio V.Baumila pozuoja drauge su šokėju Justinu Mejeriu.

Brrr... ????????????❄️

Posted by Justinas Mejeris on 2021 m. sausio 10 d., sekmadienis

Po pirties į sniegą įšoko ir laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė. Socialinėje erdvėje ji pasidalijo keliomis tą įrodančiomis nuotraukomis. Moteris taip pat pabrėžė, kad toks grūdinimasis turi būti gerai apgalvotas.

„Mano Šveicarijos kurortas! Arba geriau – Prancūzijos Rivjera! Jei mano antys turškiasi baseine ir gulinėja prieš žydrą dangų, tai kodėl aš negaliu mėgautis saulės voniomis?

P. S.: Nuotrauka – must have! Kaip su žydinčiomis sakuromis ar šimtais grybų! Tik gerai apšilkit, nekvailiokit (kad įdomu, tai aš po pirties). Dar nepagaunu, kaip jie visi lipa išsišiepę į eketę, bet sniege jau išsimaudžiau!“ – patikino žinoma moteris.

Mano Šveicarijos kurortas! Arba geriau Prancūzijos rivjera! ✌️ Jei mano antys turškiasi baseine ir gulineja prieš žydrą...

Posted by Rūta Mikelkevičiūtė on 2021 m. sausio 17 d., sekmadienis

O štai mados kūrėja Viktorija Jakučinskaitė įsikėlė kadrą iš Žaliųjų ežerų. 39-erių moteris pademonstravo pavydėtiną figūrą ir už tai dėkojo ne kam kitam, o sveikam gyvenimo būdui.

„Žinau, kad darau įtaką kitoms moterims, žinau, kad įkvepiu gyventi aktyviai ir spalvotai. Aš tai labai vertinu ir gerbiu. Taip, prieš metus tokius žmones, kaip aš dabar, būčiau laikiusi bepročiais.

Kodėl žiemą reikia lipti į tą ledinį ežerą ar kasdien nužingsniuoti 10 km? Nei laiko, nei noro nebuvo. Vasarą net lipti į vandenį buvo per šalta, nekomfortiška... bet žinokite, kuo žmogus brandesnis, tuo labiau kinta jo vertybės. Dabar aš žinau, kad meilė sau yra dėmesys sau. O dėmesys reikalauja laiko ir disciplinos.

Niekas neprisimins, kodėl dirbote viršvalandžius, kodėl neišsaugojote savo sveikatos ir stangraus jaunatviško kūno, kuriuo galite didžiuotis net ne jaunystėje, o po tiek metų.

Dabar aš renkuosi save ir savo gerovę. Noriu turėti daug energijos ir tokį kūną, kuriame jausčiau malonumą gyventi. Nes kūnas – tai mūsų pagrindiniai namai. Po sporto, buvimo miške, grūdinimosi aš jaučiu didelį energijos antplūdį ir norą gyventi, pasitikiu savimi, jaučiu stiprybę ir jėgą. Ir didelę padėką sau“, – socialiniuose tinkluose rašė V.Jakučinskaitė.

Kitaip nei daugelis žinomų žmonių, aktorė ir atlikėja Inga Jankauskaitė socialiniuose tinkluose nusprendė iškelti klausimą dėl naujos mados grūdintis.

„Niurktelėjimą po pirties – suprantu. Bet ta nauja mada masiškai kišt save šaltin... taip beatodairiškai. Nežinau. Linkėjimai urologams, žodžiu“, – rašė moteris.

Inga dėl savo linksmo linkėjimo sulaukė nemažai komentarų ir iš kitų žinomų žmonių.

Niurktelėjimą po pirties- suprantu. Bet ta nauja mada masiškai kišt save šaltin... taip beatodairiškai. Neeežinau. Linkėjimai urologams, žodžiu.

Posted by Inga Jankauskaitė on 2021 m. sausio 17 d., sekmadienis

Tarkim, žiemos malonumams taip pat neatsispyrusi verslininkė Daina Bosas aktorei uždavė klausimą dėl jos minėtų pirčių. „Argi nesmagu įkaitus pirty tiesiai į pusnį? Labai smagu ir sveika“, – savo patirtimi dalijosi žinoma moteris.

„Jeigu nesimaudai prie šalčių upelyje, jūroje, nebraidai po sniegą, nesivolioji pusnyje, vadinasi, nieko gero nenuveikei. O šiaip Kepenis ploja katučių, pagaliau visą Lietuvą savo virusu užkrėtė“, – šmaikštavo muzikos prodiuserė Neringa Zeleniūtė.

„Sako, suaktyvina smegenis 30-čiai sekundžių prieš joms užšąlant“, – moteriai antrino aktorius Aistis Mickevičius.

Nepratę prie šalčio keliauja pas urologus

Tad kaip yra iš tiesų? Ar šaltis mums priduoda tos trokštamos energijos, ar atvirkščiai – vėliau atsiliepia skaudžiomis ligomis? Pasirodo, kad ne visi pasiturškenimai šaltyje gali baigtis geruoju.

Urologas, prof. Balys Dainys įspėja, kad neatsargus šaldymasis kartais gali būti ir kenksmingas.

„Tie, kurie yra užsigrūdinę, vadinamieji ruoniai, gali maudytis, bet neturint tam tikros metodikos, prieš tai nepadarant trumpo fizinio apšilimo ir kitų dalykų, visa tai gali baigtis blogai.

Bet jeigu iš niekur nieko nueisite į šaltą vandenį, vietoje naudos, grūdinimosi, pasidarysite meškos paslaugą – atsiras peršalimo problemos, galbūt plaučių uždegimas“, – naują madą komentavo prof. B.Dainys.

Suklusti pašnekovas ypač paragino lediniame vandenyje besimaudančius vyrus.

„Kalbant apie vyrų sveikatą, be gerklės, plaučių uždegimo, bronchito paūmėjimo, jie gali gauti ir prostatos uždegimą, prostatitą“, – 15min pasakojo profesorius.

Asmeninio archyvo nuotr./Prof. Balys Dainys
Asmeninio archyvo nuotr./Prof. Balys Dainys

Apie prostatitą urologas užsiminė visai ne be reikalo, mat, kaip pats patikino portalą, būtent 2020-aisiais metais, kai daugelis lietuvių dėl koronaviruso atostogavo Lietuvoje, šios ligos atvejų padaugėjo.

„Visi lindo į šaltą Baltijos jūrą, todėl šią vasarą turėjome gerokai daugiau ligonių su ūminiais ir lėtiniais prostatitais. Kadangi prostatitas yra lėtinė liga, ji paūmėja rudenį ir pavasarį. Todėl ir dabar pacientų turime daugiau“, – sakė gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius