Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po patikrinimo policija atmetė D.Petrikausko kaltinimus, kad netinkamai reagavo į vokiečio užpuolimą

Vidinis pareigūnų patikrinimas apsaugojo kovotojo Dariaus Petrikausko kaltintų policininkų mundurą: jokių pažeidimų nepadaryta. Tyrimo metu aiškintasi, ar tinkamai Vilniaus policija reagavo į situaciją, kuomet D.Petrikauskas apsaugojo nuo apiplėšimo kompozitorių iš Vokietijos ir sulaikė įvykio vietoje 4 įtariamuosius. „Dabar jie traukia savo kailį“, – taip policininkų išvadas įvertino karatė treneris ir čempionas.
Darius Petrikauskas
Darius Petrikauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirmadienį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Saulius Gagas pasirašė tarnybinio patikrinimo išvadas, kurių prireikė po rezonansinio incidento Vilniaus senamiestyje.

Dar vasario 10-osios naktį į šią kriminalinę istoriją Vilniuje buvo įsipainiojęs kompozitorius iš Vokietijos Andreasas Kettmannas. Jis buvo atvykęs į Lietuvą paklausyti, kaip Šv. Jono bažnyčioje vargonais atliekamas jo, kaip kompozitoriaus, sukurtas kūrinys. Vėlai vakare grįžtantį nakvoti į maldos namus vokietį užklupo keturi plėšikai, tad karatė treneriui ir čempionui D.Petrikauskui teko kompozitorių nuo piktavalių gelbėti. Po šio įvykio vilniečiui kilo abejonių, ar policija adekvačiai įvertino pavojingą situaciją ir sąžiningai atliko savo funkcijas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Gagas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Gagas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas

„Nustatyta, kad visi pareigūnai tarnybines pareigas atliko tinkamai ir nepažeidė jokių policijos veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų“, – užfiksuota tarnybinio patikrinimo ataskaitoje.

6 lapus užimančias išvadas pateikė Vilniaus apskrities VPK Vidaus tyrimų skyrius, komisariato vadovas patvirtino jas kaip teisingas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vokietį nuo plėšikų gelbėjęs Darius Petrikauskas kibo į atlapus policijai: pareigūnai sako netiesą

Įtartinas ketvertas slėpė veidus

D.Petrikauskas yra pasakojęs, kad minėtą naktį sostinės Vokiečių gatvėje pastebėjo įtartiną kompaniją, kuri iškart atkreipė jo dėmesį.

„Maždaug po 1 valandos nakties važiavome senamiesčiu. Pastebėjome keturis jaunus vyrus su kepurėmis ir gobtuvais, lyg slėptų savo veidus. Tarp jų buvo ir vyresnio amžiaus vyriškis, kuris visiškai išsiskyrė iš kitų, nes vilkėjo kostiumą, atrodė solidžiai – ne taip, kaip minėti jauni vyrai. Man kilo įtarimas, kad jie nėra draugai. Pamatę, kad jie kažkur lydi vyriškį, nusprendėme pavažiuoti iš paskos ir pasidomėti, ką ši kompanija veikia kartu. Keturi jaunuoliai savo išvaizda ir elgesiu atrodė labai nepatikimai“, – istoriją pradėjo D.Petrikauskas.

Jo teigimu, sučiupti jaunuoliai pradėjo išsidavinėti, kas ką darė įvykio metu, taigi taip pripažino savo kaltę.

„Trumpai tariant, visi išsiskirstė, lyg nieko nebūtų įvykę“, – stebėjosi D.Petrikauskas.

„Trumpai tariant, visi išsiskirstė, lyg nieko nebūtų įvykę“, – stebėjosi D.Petrikauskas.

„Paaiškėjo, kad nukentėjęs asmuo yra Vokietijos pilietis, garsus kompozitorius. Dėl didelio kalbos barjero jam nebuvo galimybės tinkamai išaiškinti jo teisių ir paklausti, ar rašys pareiškimą. Patikrinus vieno iš jaunuolių dokumentus, trys buvo paleisti iš karto. Manėme, kad likęs jaunuolis buvo išvežtas į komisariatą, tačiau vėliau paaiškėjo, kad ir jis buvo paleistas. Tiek nukentėjęs asmuo, tiek mes buvome paleisti namo be jokios tolimesnės įvykių eigos. Trumpai tariant, visi išsiskirstė, lyg nieko nebūtų įvykę“, – stebėjosi D.Petrikauskas.

Kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

D.Petrikauskas nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad jos atstovai paaiškintų, kaip įvykio metu turėjo elgtis policijos pareigūnai.

Asmeninio albumo nuotr./Darius Petrikauskas
Asmeninio albumo nuotr./Darius Petrikauskas

„Iškviesta teisininkė nurodė, kad jaunuoliai turėjo būti sulaikyti, nuvežti į komisariatą ir turėjo būti pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – sakė D.Petrikauskas.

Jis teigė, kad išgirdęs generalinės prokuratūros teisininkės atsakymą, vėl grįžo į Vilniaus miesto 3-iąjį policijos komisariatą.

„Dar kartą paklausėme, kaip turėjo vykti procedūra ir ar galima būtų nuvažiuoti pas nukentėjusįjį ir priimti jo pareiškimą. Tinkamai išaiškinus nukentėjusiam jo teises, tą padaryti jis norėjo. Pareigūnas pasakė, kad pareiškimą reikėjo rašyti iškart po įvykio, savaitgalį nebus vertėjos, todėl tokios galimybės nebus. Tik kai pasakiau, kad buvome generalinėje prokuratūroje, jis nurodė vėl skambinti pagalbos telefonu 112, iškviesti policiją ir rašyti pareiškimą“, – sakė D.Petrikauskas.

Diskusijos virė socialiniame tinkle

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis 15min buvo informavęs, kad Vilniaus policijos vadovas dėl šio įvykio pavedė atlikti tarnybinį pareigūnų patikrinimą. Kalbėta, kad patikrinimas tęsis keletą dienų, tačiau realiai jis užtruko ilgiau nei mėnesį.

Per tą laiką diskusijos dėl pareigūnų elgesio tinkamumo ir profesionalumo virė socialiniame tinkle.

Pareigūnų atstovai savajame „Facebook“ puslapyje buvo išreiškę poziciją, kad tai, ką liudytojas pasakojo žiniasklaidai, nebuvo visiškai tikslu ir objektyvūs duomenys esą iš esmės skiriasi.

„Kadangi įvykio vietoje niekas niekam pretenzijų nepareiškė, Vokietijos pilietis nenukentėjo, aiškino, kad šventė kartu su jaunuoliais ir jokių pretenzijų jiems neturi, patruliai užfiksavo visų dalyvavusių asmenų duomenis, nebuvo pagrindo kažką sulaikyti ir vežti į komisariatą“, – tvirtino policija.

Per „Facebook“ kibo į atlapus policijai

D.Petrikauskas savajame „Facebook“ profilyje buvo paskelbęs 7 punktus, kuriuose kaltino pareigūnus teigiant netiesą.

Policija D.Petrikauskui socialiniame tinkle buvo viešai parašiusi: „Dariau, nuoširdžiai dėkojame Jums už pilietiškumą. Bet būkime tikslūs ir sąžiningi iki galo. Šiandien galime tiksliai pasakyti, kad Jūs melavote žurnalistams dėl 3 punkto, nes visų tapatybės buvo nustatytos tą pačią naktį ir mes turime tai patvirtinančius duomenis.

Bus atliktas vidinis patikrinimas, jis ir atsakys tiksliau į klausimus.

Mes patikrinome registrus ir matome, kad pareigūnai vietoje buvo prisijungę ir patikrino visų tapatybes, jos iš karto buvo žinomos. Jūs teigiate kitaip, tai arba specialiai meluojate, arba to tikrai nežinote.

Dėl kitų punktų, turime Jūsų žodžius ir pareigūnų paaiškinimus, kurie skiriasi. Dėl to bus atliktas vidinis patikrinimas, jis ir atsakys tiksliau į klausimus.“

D.Petrikauskas dar nėra apklaustas

15min pirmadienį susisiekus su D.Petrikausku, jis patikino žinąs apie tarnybinio patikrinimo baigtį. „Policija man atsiuntė kažkokį raštą... Tačiau negaliu nieko komentuoti – vyksta ir ikiteisminis tyrimas. Man tai atrodo didžiausia nesąmonė, dabar jie traukia savo kailį“, – kalbėjo D.Petrikauskas.

Tuo tarpu ikiteisminiame tyrime jo komentarų kol kas dar niekam neprireikė:

„Dar nebuvau apklaustas. Skambinau tyrėjai, klausiau informacijos, domėjausi, kaip vyksta bylos nagrinėjimas. Atsakė, kad jokios informacijos niekas neteiks, nes esu tik liudininkas. Su manimi niekas nesusisiekė.“

Vidinis pareigūnų patikrinimas su pagrindine byla, kurioje yra tiriamos vokiečio A.Kettmanno galimo užpuolimo aplinkybės, tiesiogiai nėra susijęs. Ikiteisminis tyrimas dar tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius