Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po viešos ataskaitos garsi etiopė pažėrė kaltinimus „UNICEF Lietuva“: „Pinigai nepasiekia Afrikos vaikų“

Verslininkė iš Etiopijos Eskedar Maštavičienė viešai pasipiktino Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF) padalinio Lietuvoje paskirstomomis lėšomis. Jos įsitikinimu, didžiules sumas iš labdaros surenkanti organizacija tik dalį pinigų skiria vaikams. Tai nėra pirmas kartas, kai moteris suabejoja „Unicef Lietuva“ veikla.
Eskedar Maštavičienė, UNICEF misija Etiopijoje
Eskedar Maštavičienė, UNICEF misija Etiopijoje / Irmanto Gelūno, UNICEF nuotr.

Viešai pasisakyti Eskedar paskatino neseniai vykęs kasmetinis bėgimas „Už kiekvieną vaiką“, kuriame kviečiami dalyvauti vaikai ir nuo vaikystės ugdytis atsakomybę, prisidėti prie prasmingų darbų. Taip pat – birželio pirmąją per TV3 televiziją vyksiantis paramos koncertas, kurio metu renkamos lėšos vargstantiems vaikams.

Tiesa, norint užregistruoti vaiką UNICEF vaikų bėgimą ir užtikrinti, kad jis gaus rėmėjų dovanojamus UNICEF marškinėlius ir medalį, reikia sumokėti mažiausiai 5 eurų „Svarbus kiekvienas vaikas“ mokestį.

Bėgimo akcija ir paramos koncertas Eskedar jau ne vienerius metus kelia klausimus, ar suaukoti pinigai bus paskirstyti tinkamai, ar pasieks vaikus. Organizacijos efektyvumas ir atsakingumas Eskedar paskatino kalbėti ir pernai, tačiau, kaip pati sakė, viešai išreiškusi savo poziciją atsakymų į klausimus nesulaukė.

„Praėjo metai, o jokių paaiškinimų iš UNICEF Lietuvos pusės dėl vaikų vardu surinktų ir vaikų nepasiekusių pinigų nėra. O toliau naudojama „Afrikos vaikams“ retorika? [...]

Toliau bėgs tie, kurie nieko nežinos, o birželio 1 dieną net ir padainuos už Afrikos vaikus, surinks pinigų, susimokės režisieriams, ištaškys dar per metus pinigėlius, tada dar kitais metais padarys koncertą. Na va, tokia sunki UNICEF Lietuvos kova už kiekvieną vaiką“, – rašo Eskadar feisbuke.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eskedar Tiluhan puikiai pritapo Lietuvoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eskedar Tiluhan puikiai pritapo Lietuvoje

Anot jos, nevyriausybinė organizacija jau prieš metus turėjo pasiaiškinti už vaikų vardu surinktas, tačiau jų nepasiekusias, lėšas. Jos teigimu, dingo kone du milijonai lėšų, o šią informaciją ji, kaip pati sako, viešina remdamasi ataskaitomis.

„Man įdomu, ar visos NVO (nevyriausybinės organizacijos – red.past.) gali taip elgtis be jokios atsakomybės?“, – feisbuke klausė Eskedar.

„UNICEF Lietuva“ veikla pasipiktinusi E.Maštavičienė teigė besiremianti neseniai viešai paskelbta įmonės veiklos ataskaita, kurioje, jos teigimu, akivaizdžiai matosi, kad lėšos yra paskirstomos netinkamai.

„Paramai – kas penktas euras. Kaip žiniasklaidai yra sakiusi J.Majauskaitė-Staniulėnė („Unicef Lietuva“ vadovė – red.past.), pagal tarptautinį UNICEF standartą 75 proc. suaukotų pinigų atitenka paramai, o 25 proc. – UNICEF padaliniui išlaikyti.

Kaip rodo Lietuvos registrų centrui pateikta ataskaita, „UNICEF Lietuva“ pajamos pernai siekė beveik 200 tūkst. eurų. Tiesa, iš jų tik 38,9 tūkst. eurų buvo pervesta kaip įnašas (įsipareigojimas) į UNICEF fondą“, – rašė Eskedar.

Eskedar užkliuvo, kad bendrosios ir administracinės išlaidos siekė 40,4 tūkst. eurų, iš jų patalpoms Vilniaus senamiestyje skirta 11,6 tūkst. eurų, transportui – 5,4 tūkst. eurų. Darbuotojams išlaikyti „UNICEF Lietuva“ 2017-aisiais išleido 35,2 tūkst. eurų. Anot Eskedar, pagal viešus duomenis įmonėje dirba vienas žmogus – UNICEF vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė-Staniulėnė.

Organizatorių nuotr./Klaipėdoje ir Kaune vyks UNICEF vaikų bėgimas
Organizatorių nuotr./Klaipėdoje ir Kaune vyks UNICEF vaikų bėgimas

Analizuodama „UNICEF Lietuva“ veiklą Eskedar taip pat apžvelgė 2016-uosius metus, kur ji, kaip pati teigia, taip pat remiasi viešais ataskaitos duomenimis. Anot Eskedar, prieš trejus metus iš 157 tūkst. eurų siekusių pajamų nė euras nebuvo perverstas į fondą.

„Auditoriaus, vertinusio finansinę „UNICEF Lietuva“ 2017 metų ataskaitą, išvadoje užsimenama apie svarbius vidaus kontrolės trūkumus, kurie buvo nustatyti audito metu“, – socialinio tinklo paskyroje rašo E.Maštavičienė.

15min susisiekus su verslininke, ji teigė plačiau komentuoti situacijos nematanti prasmės, nes visi atsakymai pateikti ataskaitoje.

„Finansinėje ataskaitoje yra pateikti visi atsakymai. Matysite, kiek pinigų kur nuėjo ir ar išvis jie pateko į tas rankas, į kurias turėjo patekti“, – teigė moteris.

UNICEF nuotr./Ričardas Doveika Etiopijoje
UNICEF nuotr./Ričardas Doveika Etiopijoje

Ji pridūrė, kad „UNICEF Lietuva“ yra vietinė organizacija, kurioje nėra kontrolės. Tik viena darbuotoja yra atsakinga už surinktas lėšas, jas paskirsto.

Pasak E.Maštavičienės, „įmonėje nėra kontrolės. Vidinio auditoriaus jie neturi, išorinis auditas yra, bet tikrai trūksta vidinės kontrolės. Jei vienas žmogus dirba pats sau, kokia gali būti kontrolė. Tokia išvada yra ir finansinėje ataskaitoje.“

Ji pabrėžia – kalbant apie šį konkretų atvejį derėtų atkreipti dėmesį, kad „Unicef Lietuva“ ir „Unicef Global“ nėra ta pati organizacija. E.Maštavičienės aiškinimu, „Unicef Lietuva“ yra nacionalinis komitetas, kuris negauna finansavimo iš Jungtinių Tautų organizacijos.

„Ji yra nepriklausoma – daro, ką nori ir kaip nori. Jie turi leidimą dirbti po „Unicef“ skėčiu, kad galėtų rinkti lėšas“, – sako E.Maštavičienė.

Viešai prieinamoje 2018 metų Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) Lietuvos nacionalinio komiteto ataskaitoje rašoma, kad šiemet „UNICEF Lietuva“ iš viso surinko 193 123 eurus.

74 proc. surinktų lėšų buvo skirta UNICEF vaikų projektams. 72 048 eurai atiteko projektams pasaulyje, o 80 660 eurų – projektams Lietuvoje įgyvendinti.

Asmeninio archyvo nuotr./UNICEF Lietuvos misija Siera Leonėje
Asmeninio archyvo nuotr./UNICEF Lietuvos misija Siera Leonėje

Ataskaitoje teigiama, kad svarbiausi 2018-aisiais įgyvendinti projektai – UNICEF vaikų bėgimai su mokykloje pravestomis globalaus švietimo pamokomis, vaikams draugiškų miestų iniciatyva, UNICEF paramos Etiopijos Oromios regione gyvenantiems vaikams kampanija, Pasaulinė vaikų diena.

Taip pat rašoma, kad Lietuvos nacionalinis UNICEF komitetas kasmet atlieka savo finansų, surinktų lėšų ir įgyvendintų programų išorinį auditą.

Rašoma, kad nei 2018, nei ankstesnių metų audito išvadose jokių pažeidimų Lietuvos nacionalinio UNICEF komiteto veikloje nebuvo nustatyta.

Auditą atlikusi įmonė BDO ataskaitoje nusižengimų nerado: „Mūsų nuomone, pridėtos finansinės ataskaitos visais reikšmingais atžvilgiais teisingai pateikia asociacijos 2018 m. gruodžio 31 d. finansinę padėtį bei tuomet pasibaigusių metų jos finansinius veiklos rezultatus“.

15min susisiekė ir su „Unicef Lietuva“ direktore Jovita Majauskaite-Staniulėne. Atsakymus į klausimus vadovė norėjo pateikė raštu.

– Visų pirma, Eskedar mini, kad 2017-ųjų ataskaitoje auditorius užsimena apie svarbius vidaus kontrolės trūkumus. Ar ši informacija yra teisinga?

– 2018 m. balandžio 20 d. ir 2019 m. balandžio 18 d. BDO audito ataskaitos yra nemodifikuotos (t.y., švari išvada), į išorės auditorių vidaus kontrolės tobulinimo rekomendacijas buvo tinkamai atsižvelgta.

Rekomendacijos dėl vidaus kontrolės yra konfidencialios.

– Kiek pinigų buvo surinkta 2017-aisiais metais? Kur jie buvo panaudoti?

2017 metais UNICEF Lietuva pajamos siekė 225 341 eurą.

– Sąnaudos priskiriamos konkrečiai veiklai, kuomet patirtos išlaidos tiesiogiai susijusios su ta veikla. Tačiau netiesioginės išlaidos, kurias sudaro atlyginimai ir bendrosios/administracinės išlaidos, yra priskiriamos funkcijoms, atskleistoms lentelėje žemiau, remiantis praleisto laiko įgyvendinant kiekvieną iš funkcijų, procentu.

Asmeninio albumo nuotr. /2017-ųjų metų UNICEF LIETUVA veiklos sąnaudos
Asmeninio albumo nuotr. /2017-ųjų metų UNICEF LIETUVA veiklos sąnaudos

– Ar tiesa, kad įmonėje oficialiai dirba vienas žmogus?

– Įmonėje vidutiniškai dirba 1 žmogus. Jei žmogus neišdirba įmonėje daugiau nei 6 mėnesių – jis audito ataskaitoje nėra atspindimas.

– Kiek UNICEF Lietuva 2018 m. pervedė pinigų į UNICEF fondą?

– 72048 eurus.

– Kas yra bendrosios išlaidos, kurioms, Eskedar teigimu, skiriama 40 tūkst. eurų?

– 2018 m. bendrosios/administracinės sąnaudos sudarė 19 130 eurų.

Bendrąsias ir administracines išlaidas sudaro nusidėvėjimas (amortizacija), patalpų išlaikymas, ryšiai, transporto išlaikymas ir kitos bendrosios, administracinės išlaidos (apskaita, auditas, IT paslaugos, banko komisiniai, valiutų kursų įtaka, kt.).

UNICEF Lietuva imasi visų priemonių, kad racionalizuotų savo programas ir su UNICEF pagalba bei Unicef Valdybos įsitraukimu ir toliau nuolat dirba, siekiant, kad išlaidos būtų kiek įmanoma mažesnės ir kuo daugiau surinktų lėšų būtų galima skirti vaikų projektams Lietuvoje ir pasaulyje.

Asmeninio albumo nuotr. /2018-ųjų metų veiklos sąnaudos
Asmeninio albumo nuotr. /2018-ųjų metų veiklos sąnaudos

– Eskedar ne pirmą kartą viešai piktinasi UNICEF Lietuva veikla. Kaip vertinate jos viešai išsakytą kritiką?

– UNICEF yra dėkingas už visas konstruktyvias pastangas ir mintis, kurios padeda mums tobulinti savo veiklą ir siekti organizacijos tikslų.

UNICEF Lietuva yra nevyriausybinė nepriklausoma organizacija Lietuvoje, atsakinga Jungtinių Tautų Vaikų Fondui (UNICEF). J.Majauskaitės-Staniulėnės teigimu, pateikti ataskaitas apie savo veiklą, rezultatus, pajamas jie privalo kas ketvirtį.

Tuo tarpu UNICEF Lietuva veiklą čia taip pat prižiūri nepriklausoma valdyba, kurią sudaro teisininkai, finansininkai, verslininkai, auditoriai.

– Įvertinus ne kartą viešumoje kilusius klausimus dėl UNICEF veiklos, ar žadate ateity pokyčius? Galbūt viešinsite visus skaičius?

– UNICEF Lietuva skaičiai yra išsamiai ir detaliai pateikti 2018 m. audituotose finansinėse ataskaitose. Su ja susipažinti gali kiekvienas norintis čia: http://unicef.lt/finansai/

UNICEF organizacijos esminis principas yra nuolatinis tobulėjimas ir pokyčiai. Mes nuolat ieškome būdų kaip efektyvinti savo veiklą ir racionalizuoti programas, kad kuo daugiau surinktų lėšų būtų skirta UNICEF vaikų projektams Lietuvoje ir pasaulyje.

15min primena, kad praėjusiais metais Etiopijoje vykusi misija taip pat sukėlė didžiulį skandalą. Dėl rodomų vaikų vaizdų „Unicef Ethiopia“, kuri yra „Unicef Global“ dalis, vos neteko leidimo veikti Etiopijoje.

Rodomais vaizdais pasipiktino ir Eskedar Maštavičienė. Jos teigimu, „Unicef Lietuva“ ne pirmus metus nurodo padedanti Afrikos vaikams ir, kaip pastebi pašnekovė, net nesivargina pakeisti vizualinės strategijos.

„Mes negalime rodyti tų pačių vaikų, mamų, tų pačių situacijų: pavargę, purvini žmonės su musėmis ant veido. Iš tikrųjų kartais jie net nesistengia pakeisti žodžių. Kiekvienais metais gauname tą pačią informaciją, tą patį vaizdą. [...] Didžiausia problema, kad ne tik rodomi tam tikri žmonės, bet jie piešiami kaip šalies ir kontinento atstovai – „čia kalbama apie Afriką“, – akcentuoja E. Maštavičienė.

Jos tvirtinimu, būtent dėl šios priežasties valstybė pati bando mažinti skurdo, nedarbo lygį ir skatina investicijas. Paprastai netgi suteikia 70 proc. paramą investuotojams, todėl norintys investuoti privalo turėti tik 30 proc. reikiamos sumos.

UNICEF nuotr./UNICEF misija Etiopijoje
UNICEF nuotr./UNICEF misija Etiopijoje

Dėl tokios padėties, teigia E.Maštavičienė, atsakingos Etiopijos institucijos ketina „Unicef“ atvejį nagrinėti iki galo. Jau buvo paprašyta informaciją skleidžiančios Lietuvos televizijos siužetų nerodyti ir atsiprašyti už galimai padarytą žalą ir gėdą.

„Čia bus einama iki galo, nes Etiopijos valstybė pasakė, kad „Unicef Ethiopia“, kuri yra „Unicef Global“ dalis, prarastų leidimą veikti Etiopijoje. Manau, kad „Unicef Lietuva“ turi atsigręžti į save ir atsakyti į daug klausimų, kuriuos kelia žmonės“, – sako E.Maštavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius