-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praktiniai patarimai, padedantys pasirūpinti akimis dirbant prie kompiuterio ar skaitant

Dauguma mūsų kasdien daug laiko skiriame dirbdami ar leisdami laisvalaikį prie kompiuterio. Kompiuteris esti neatsiejama daugelio darbų dalis – mes rengiame įvairius dokumentus, skaitome korespondenciją, susipažįstame su reikalinga informacija. Dažnas po ilgos ir įtemptos darbo dienos pajunta, kad akys yra pavargusios, įsitempusios, jas skauda, arba tiesiog mato prasčiau, nei dienos pradžioje. Ar galima to išvengti?
Moters veidas
Akys / A. Ufarto BFL nuotr.

Žinoma! Paprasčiausiai reikėtų mažiau laiko praleisti prie kompiuterio. Bet ar tai įmanoma, nekeičiant turimo darbo ar studijų? Vargu. Vadinasi, mums reikia kito būdo. Ir tas kitas būdas yra – sąmoningai rūpintis akimis darbo prie kompiuterio metu.

Visų pirma, svarbu suprasti, kaip kompiuteris lemia regėjimą. Iš kompiuterio sklindantis šviesos srautas dažnai nuvargina akis. Apsaugai galima nešioti specialius akinius su stiklais, apsaugančiais nuo žalingo monitoriaus poveikio. Tačiau vien tokie akiniai nepadės, jei nesilaikysime kitų paprastų principų.

Dirbant prie kompiuterio svarbu, kad jo monitorius būtų akių aukštyje. Rašant tekstą, rekomenduojama pakaitomis žiūrėti tai į klaviatūrą, tai į monitorių. Tai leidžia akims atsipalaiduoti, nesusikoncetruojama į vieną tašką ir taip pat treniruojami jų raumenys. Pasistenkite daugiau judinti akis, o ne kaklą. Taip pat reikėtų kuo dažniau mirksėti. Galima laikytis paprastos taisyklės – sumirksėti su kiekvienu tekste randamu ar parašomu tašku.

Kompiuteryje matomas tekstas, priešingai nei spausdintas, nėra vientisas. Monitoriuje matomos raidės sudarytos iš mažų taškelių – pikselių. Žiūrėdami mes sąmoningai jų nematome, tačiau kompiuterinį tekstą skaitant akis vargsta labiau, negu skaitant spausdintą variantą.

Taigi, jei įmanoma, reikėtų kuo mažiau skaityti iš kompiuterio. Dokumentus galima atsispausdinti, skaityti per projektoriaus sugeneruojamą vaizdą ant sienos ar tiesiog naudoti tekstą perskaitančias programėles. Viena jų – nemokama „Natural free reader“, perskaitanti tekstą tiesiai iš atidaryto dokumento. Vienintelis tokių programų trūkumas yra tas, kad kol kas lietuviškam tekstui jos nėra pritaikytos. Tačiau iš bėdos, galima naudotis ir šia programėle, tačiau reiktų pasirinkti ispanų kalbą – tuomet net ir lietuviškas tekstas skamba pakankamai aiškiai ir suprantamai. Išbandykite: šią programą galite atsisiųsti čia.

Galiausiai dirbant su kompiuteriu, skaitant, ar dirbant bet kokį kitą darbą, reikalaujantį žiūrėjimo iš arti, reikia reguliariai daryti pertraukas. Minimali rekomenduojama pertrauka – leisti pailsėti akims kas pusvalandį. Dar geriau, jei galime pritaikyti 10-10-10 taisyklę: kas dešimt minučių dešimt sekundžių pažiūrėti į dešimties metrų atstumu esantį objektą. Prisiminti apie akių pertraukas gali padėti specialios programos, užtemdančios kompiuterio ekraną nustatytu laiku. Viena tokių programėlių – „Eye Care“. Tai nemokama programa, kuri leidžia pasirinkti darbo ir poilsio intervalus. Atėjus pertraukos laikui, programa tiesiog užtamsina ekraną. Programą rasite čia.

Po keleto savaičių akys pačios įpras daryti pertraukas darbo metu. Ilsėdamiesi nuo žiūrėjimo į kompiuterio ekraną, pamirksėkite, pažiūrėkite pro langą ir kitais būdais atpalaiduokite akis.

Darydami pertraukas nuo darbo prie kompiuterio ar skaitymo, atlikite efektyvią akių treniruorę – pratimą Čia ir Ten. Jo metu keletą sekundžių stebėkite 15–20 cm atstumu nuo akies esantį daiktą, pvz., pieštuką. Po to kelioms sekundėms perkelkite žvilgsnį į tolumoje esantį objektą. Taip keiskite žvilgsnį tarp artimo ir tolimo objekto keletą minučių. Kai ilgai dirbame ar skaitome, mūsų akys adaptuojasi matyti artimus daiktus geriau nei tolimus. Todėl natūraliai vystosi trumparegystė. Šis pratimas atpalaiduoja akis ir tuo pačiu treniruoja jų gebėjimą fokusuoti tiek artimus, tiek tolimus objektus.

Mūsų akių savijauta ir gera būklė yra mūsų rankose. Tiek, kiek dėmesio joms skirsime, tokį regėjimą ir turėsime. Kiekvienas turime galimybę rinktis – rūpintis akimis ar nekreipti dėmesio į jų nuovargį. Linkiu rasti laiko sau ir savo akims kiekvieną dieną. Juk yra gera matyti gerai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius