Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš fotografo R.Mishkos objektyvą apsinuogina ir žvaigždės: „Svarbiausia – neperžengti ribos“

Jau kone dešimt metų Robertą Špakovskį (25) bičiuliai vadina tiesiog Mishka. Mishka jis prisistato ir kalbėdamas apie darbus – jo sukurtas prekės ženklas „R.Mishka Photography“ tapo mėgstamas tų, kurie ieško įdomesnių sprendimų originalioms fotosesijoms. Ypač kalbant apie atviras nuogo kūno nuotraukas, aktus, erotinę fotografiją.
Deimantė Andriuškaitė, Simona Starkutė, Solveiga Mykolaitytė
Deimantė Andriuškaitė, Simona Starkutė, Solveiga Mykolaitytė / Robert Mishka nuotr.

Šiandien tarp fotografo klienčių – ir ne vienas žinomas veidas. Tarp jų – modeliai Simona Starkutė, Solveiga Mykolaitytė, Deimantė Andriuškaitė. Visos jos ne kartą atsidavė į menininko rankas ir nepabijojo prieš fotoobjektyvą nusimesti drabužių.

Nuogo kūno fotografiją Mishka vadina vienu iš tų darbų, kuriuos savo profesijoje mėgsta labiausiai. O kaipgi! pagalvotų ne vienas – kam nepatiktų dirbti su dailiomis apsinuoginusiomis moterimis? Tačiau Mishka tikina, kad jį šis stilius labiausiai traukia ne dėl gražių, patrauklių dailiosios lyties atstovių, esą jį, kaip fotomenininką, labiausiai žavi pats procesas, įdomių sprendimų ieškojimas.

Svarbiausia – neperžengti ribos

„Jei atvirai – nufotografuoti nuogą moterį nėra labai lengva. Turiu omeny, kad labai svarbu, kaip tu tą padarai, kaip perteiki tą nuogumą. Čia svarbiausia – neperžengti ribos tarp seksualumo ir vulgarumo, turi būti skanu. Būtent tai man labiausiai ir patinka – dirbti taip, kad tą ribą pavyktų išsaugoti, pajausti ją, o ji, patikėkite – labai slidi!“ – 15min sakė Mishka.

Asmeninio albumo nuotr./Robert Mishka
Asmeninio albumo nuotr./Robert Mishka

Nuogo kūno fotografija vaikinas profesionaliai užsiima pastaruosius porą metų. Ir nors jo darbų aplanke galima rasti ir mados fotografijos, ir vestuvių, ir įvairių komercinių projektų, šis erotinės fotografijos žanras jį žavi labiausiai.

„Kiekviename darbe yra kryptis, kuri labiausiai patinka. Yra darbai, kuriuos reikia daryti, yra tie, kurie asmeniškai įdomūs. Nude fashion stilius – žanras, kuris mane labiausiai įkvepia“, – pasakojo Mishka.

Jį vaikinas atrado prieš porą metų, tuomet, kai ėmė ruošti diplominį darbą Vilniaus dizaino kolegijoje – ten Mishka baigė fotografijos mokslus.

Asmeninio albumo nuotr./Robert Mishka
Asmeninio albumo nuotr./Robert Mishka

Klientėms tampa ir žinomos moterys

„Tuomet susipažinau su Simona, tiesiog parašiau jai, paklausiau ar būtų įdomu papozuoti. Vėliau Nidoje surengėme ir nude stiliaus fotosesiją. Daug diskutavime, kalbėjomės, ieškojome tinkamų sprendimų. Galiausiai vykome į Nidą, kur per metus važiuoju po kelis kartus – ten, pajūryje, surengėme fotosesiją. Nuo to viskas ir prasidėjo“, – prisiminė fotografas.

Netrukus jo modelių ratą papildė ir Solveiga – su ja Mishka sako ryšį užmezgęs per bendrą pažįstamą, taip pat fotografą Eivydą Timinską – pas jį fotostudijoje Mishka dar besimokydamas atliko praktiką.

Robert Mishka nuotr./Simona Starkutė
Robert Mishka nuotr./Simona Starkutė
Robert Mishka nuotr./Simona Starkutė
Robert Mishka nuotr./Simona Starkutė

Solveigą jis tai pat fotografavo Nidos paplūdimyje, o vėliau – ir jos namuose. Deimantė pozavo studijoje.

Pasak jo, tiek žinomi modeliai, tiek ir kitos jo klientės visuomet išsako savo norus, poreikius, jei reikia – nubrėžia ribas, paaiškina, kaip kokios fotosesijos joms priimtinos, kiek jos gali leisti sau išsirengti prieš kameras.

„Visuomet turiu idėją, pasiūlau, mes drauge ją pasveriame, apsvarstome, kas patinka, kas ne, ką galima koreguoti. Yra merginų, moterų, kurios iškart pasako, kad joms nepriimtina fotografuotis nuogoms, kad jos sutinka tik su apatiniais. Tačiau visuomet stengiuosi dar prieš pradedant fotografuoti išsiaiškinti, kas joms patinka, kas ne, ir jei matau, kad nenori, jei joms pozuoti nuogoms tabu – neįkalbinėju“, – kalbėjo Mishka.

Robert Mishka nuotr./Solveiga Mykolaitytė
Robert Mishka nuotr./Solveiga Mykolaitytė
Robert Mishka nuotr./Solveiga Mykolaitytė
Robert Mishka nuotr./Solveiga Mykolaitytė

Nusirengti prieš kamerą neįkalbinėja

Pasak jo, kitu atveju nori nenori tai pasimato nuotraukose – moteris būna susikausčiusi, negali atsipalaiduoti, dangstosi, akys nežiba, matosi, jog ji jaučiasi negerai, jog nepasitiki – akivaizdu, kad kažkas čia ne taip.

Simonos ir Solveigos pernelyg drąsinti nusimesti drabužius nereikėjo. Abi jos – profesionalūs modeliai, pripratusios, kad dailūs, išpuoselėti kūnai – jų darbo įrankis. Kiek kitaip buvę su Deimante – ši dar prieš fotosesiją, pasakė, kad jos maksimali riba – pozuoti su apatiniais.

Robert Mishka nuotr./Deimantė Andriuškaitė
Robert Mishka nuotr./Deimantė Andriuškaitė

„Visada gerbiu moterų norus ir nesistengiu jų perkalbėti. Tačiau bet kuriai fotosesijai, nesvarbu, pozuojama visiškai nuogai, ar su apatiniais, reikia tinkamai pasirengti. Tikrai nėra taip, kad ateina klientė ir sakau – viskas, renkis, fotografuosim. Čia reikia ir flirto – tai yra darbo dalis. Moteris turi pasijusti graži, patraukli, atsipalaidavusi, nereikia gailėti jai komplimentų, atvirkščiai – būtina padrąsinti“, – sakė Mishka.

Jo teigimu, kartais nutinka ir taip, kad klientė jau būna sugalvojusi kokią nors drąsesnę idėją, tačiau apie ją iki galo nepapasakoja, tiesiog nedrįsta jos išsakyti.

Pagrindiniai tabu, kurių esą moterys baiminasi – kad nuotraukos gali pakenkti jų statusui, karjerai. Būna, kad turi sutartį su kokia nors agentūra, kuri draudžia šalutinius projektus. O kartais nutinka ir taip, kad fotografuotis nuogoms neleidžia.... jų antrosios pusės.

„Nors man asmeniškai susidurti su tokia situacija neteko, tačiau kolegos turėjo atvejų, kai užpavydėjęs vyras paskui ilgai rašė, nedavė ramybės“, – prisiminė Mishka.

Robert Mishka nuotr./Modelis
Robert Mishka nuotr./Modelis

Fotografuoja ir nėščias moteris

„Čia galioja nerašyta taisyklė, kad kaip save pateiki, kokiomis nuotraukomis daliniesi socialiniuose tinkluose, tokių vėliau nori ir nauji klientai. Po to, kai besilaukiančias nufotografavau Gintarę Pietutytę, Emiliją Dagytę ir įdėjau nuotraukas į feisbuką, man pradėjo rašinėti nėštukės“, – kalbėjo Mishka.

Pasak jo, bėgant metams besilaukiančių moterų požiūris į šio žanro fotosesijos stilių taip pat keičiasi. Kaip sako pašnekovas, anksčiau dauguma jų norėdavo nuotraukų, su „kūdikio batukais ant pilvo“, o dabar labiau prašo stilingos, gundančios fotosesijos.

„Fotografuodamas nėščią moterį stengiuosi neakcentuoti, kad ji laukiasi. Stengiuosi pabrėžti jos figūrą, tačiau neišskiriu pilvo, norėdamas pasakyti, žiūrėkit, tuoj gims vaikutis. Man nepatinka saldus, vaikiškas stilius, noriu, kad nuotraukos atrodytų skoningai. Todėl visuomet pasakau, kad tokių net nedarau. Buvo, kad kitos ir įsižeisdavo, buvo, kad sakydavo, oo, tai mes ir nenorim saldžių“, – tikino Mishka.

Robert Mishka nuotr./Gintarė Pietutytė
Robert Mishka nuotr./Gintarė Pietutytė
Robert Mishka nuotr./Modelis
Robert Mishka nuotr./Modelis

Fotografas džiaugėsi jausdamas, kad kuo toliau, tuo labiau lietuviai tampa reiklesni, kad nori skoningų ir stilingų nuotraukų, žavisi kokybiškais pavyzdžiais ir atsisako kičo. Neva „skonio suvokimas eina tik geryn geryn“, – džiaugėsi.

Fotografija susidomėjo nuo 15 metų

Mishka į fotografiją nėrė dar prieš 10 metų – tuomet, jam būnant 15-ikos, prasidėjo jo pažintis su fotomenu. Kaip pasakojo, tuomet su tėvais jis išvyko atostogų į Graikiją, kur vežėsi vadinamąją „muilinę“ – paprastą juostinį fotoaparatą. Vaikinas sako norėjęs pasipraktikuoti ir padaryti vieną kitą įdomesnį kadrą, o tuomet kelionėje netikėtai susipažino su latve mergina, profesionale fotografe, kuri pamačiusi jį fotografuojant nepagailėjo patarimų.

„Ji man stovėdama šalia sakė – šitą darau gerai, šitą – blogai, mes daug kalbėjomės apie fotografiją, tiksliau ji kalbėjo, aš klausiausi. Ta pažintis man padarė didelę įtaką, todėl grįžęs į Lietuvą nusprendžiau lankyti fotobūrelį. Pamažu taip viskas ir prasidėjo“, – prisiminė pašnekovas.

Robert Mishka nuotr./Dovilė Didžiūnaitytė
Robert Mishka nuotr./Dovilė Didžiūnaitytė

Vėliau jis ėmėsi studijų, kur, kaip pats sako, nebuvo pats stropiausias studentas – Mishkai kolegijoje teko praleisti metais ilgiau nei jo kurso draugams, paskutiniais metais jis dėl prasto paskaitų lankomumo nebuvo prileistas prie diplominio darbo.

Tačiau šiandien į tai fotografas žiūri kaip į privalumą – būtent tie papildomi metai jam padėjo atsiskleisti kaip fotografui, padėjo susikaupti ir sugalvoti gerą idėją baigiamajam darbui, padėjo atrasti nude stiliaus fotografiją ir įtraukė į bendrą projektą su Asta Valentaite, kuri Mishkai pozavo su Juozo Statkevičiaus kurta suknele.

Asmeninio albumo nuotr./Robert Mishka
Asmeninio albumo nuotr./Robert Mishka

„Paskui buvo visko: ir vestuves fotografavau, kartu su fotografu Tomu Larionovu, pas kurį atlikau praktiką, per dvi vasaras turėjome 60 vestuvių – šis skaičius išties nemažas. Ir „Panelės“ redakcijoje dirbau, tačiau ten auditorija – jaunos mergaitės, vėl kitas stilius. Ieškojau savęs, išbandžiau viską, nors iki šiol dar galiu sakyti, kad ieškau. Tik supratau, kad nuogas kūnas man gražu, kad man patinka jį fotografuoti“, – 15min sakė menininkas.

Mylimoji pavydo scenų nekelia

O kaip į tokias fotosesijas reaguoja Mishkos mergina? Jis džiaugiasi mylimosios tolerancija ir supratingumu, esą ji supranta, kad darbas net ir su nuogais modeliais yra darbas.

„Aišku, būna kartais šiek tiek ir to pavydo, tačiau man labai pasisekė, kad ji pati baigė mokslus panašioje srityje, ji – stilistė. Būna, kad kiti stebisi sužinoję, kad turiu merginą, tačiau mes gerbiame vienas kitą ir neleidžiame suabejoti vienas kitu“, – pasakojo jis.

Kol kas jiedu drauge nedirba, tačiau Mishka sako, kad jau pasvarsto apie bendrus projektus. O dabar su juo dirba nemaža savo srities profesionalų komanda.

Daugiau R.Mishkos nuotraukų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius