Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Profesorius Alfredas Bumblauskas švenčia 62-ąjį gimtadienį

Lietuvos istorikas, televizijos laidų vedėjas, Vilniaus universiteto dėstytojas prof. dr. Alfredas Bumblauskas lapkričio 18-ąją švenčia 62-ąjį gimtadienį.
Alfredas Bumblauskas
Alfredas Bumblauskas / Vito Jankevičiaus nuotr.

Šiais metais ketvirtus metus iš eilės profesorius išrinktas įtakingiausiu Lietuvos visuomenininku. Tokios nuomonės laikosi tiek elitas, tiek visuomenė.

A.Bumblauskas taip pat yra ilgametis LRT projekto „Nacionalinė ekspedicija“ vadovas, vedęs ir kitas televizos laidas, tokias kaip „Žinių riteriai ir damos“, „Ateities lyderiai“.

Kartu su gamtininku Selemonu Paltanavičiumi, žurnaliste Edita Mildažytė ir dar trylika keliautojų jis keliavo į Ukrainą, kur ieškodami su Lietuvos istorija susijusių vietų, gražiausių gamtos kampelių ir pažindami dabartinį ukrainiečių gyvenimą, praleido tris savaites.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alfredas Bumblauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alfredas Bumblauskas

„Pirmose trijose ekspedicijose man reikėjo tik sukurti loginį naratyvą. Didieji atradimai prasidėjo paskutinėje ekspedicijoje, būtent Ukrainoje. Pavyzdžiui, mes atradome mūšio prie Mėlynųjų Vandenų vietą. Taip pat daug supratau apie Vorkslos mūšį – kodėl Vytautas ten jojo, ką jis ten darė ir kodėl būtent prie Vorkslos.

Paaiškėjo, kad Vorksla teka per Poltavą. Taip pat paaiškėjo, kad Poltava yra labai patogi vieta kautis“, – įspūdžiais iš naujosios ekspedicijos dalijosi A.Bumblauskas.

Kiek anksčiau interviu LRT radijui profesorius yra sakęs, kad nuo tokios istorijos, kokia dėstoma mokykloje, vaikus gali ir supykinti. Anot jo, net ir penktokams paprastai dėstoma akademinė istorija, kuri nėra pritaikyta tokio amžiaus vaikams ir netgi sunkiai suprantama: „Tai yra suaugusių, ir ne šiaip suaugusių, o vyrų istorija. Juk prieš tokią istoriją jau seniai sukilta.“

Nacionalinio fotoprojekto „Lietuva ir mes“ nuotraukos/Alfredas Bumblauskas
Nacionalinio fotoprojekto „Lietuva ir mes“ nuotraukos/Alfredas Bumblauskas

Istorijos reikia mokytis per paveldą, o ne iš datų, yra teigęs jis. Pastarąsias galima uždrausti ir palikti vos keturias šventines ir dvi gėdos datas, sako istorikas A.Bumblauskas. Anot jo, kai vyravo paminklų statymo laikas XIX a., Lietuva neturėjo sąlygų kurti, bet nereikia bijoti, kad tai nebešiuolaikiška: „Neatstumiu Vyčio paminklo idėjos Lukiškių aikštėje. Na ir kas, kad pavėlavome? Pasistatykime normalų žirgą, jei tik sugebėsime tai padaryti.“

Interviu portalui lrt.lt metu profesorius teigė, kad naujausias Lietuvos stebuklas prasidėjo 1988-aisiais. „Pirmą sykį Lietuva tapo pasaulio istorijos faktu. Nei Vytauto, nei Antano Smetonos laikais ji tokia nebuvo, tokia tapo tik naujausioji Lietuva. Nes Amerikos kongresas, abu Rūmai, pripažino, kad Kovo 11-oji išardė Sovietų Sąjungą“, – sakė A.Bumblauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius