Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Projektas „Nedelsk“ suvienijo garsias moteris: apie akistatą su vėžiu prakalbo ir Rūta Mikelkevičiūtė

Nedelsk dėl savęs ir dėl tų, kurie tave myli. Būk gera, pasitikrink. Šiuo šūkiu trečiadienio vakarą startavo akcijos „Nedelsk“ renginys, į kurį susirinko būrys žinomų svečių. Tarp jų – ir laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, pasidalijusi sava skaudžia akistata su vėžiu.
Agnė Zuokienė, Rūta Mikelkevičiūtė, Izolda Gudelis ir Asta Meschino, Neringa Mažeikienė
Agnė Zuokienė, Rūta Mikelkevičiūtė, Izolda Gudelis ir Asta Meschino, Neringa Mažeikienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sostinės centre įsikūrusiame salone „KristiAna“ susirinko būrys žinomų svečių. Čia jiems buvo pristatyta naujausia „Dior“ kvepalų kolekcija, kurios tikslas – priminti gyvenimo džiaugsmą. Vis dėlto pagrindiniu vakaro akcentu tapo jau daugiau kaip 15 metų vykstanti iniciatyva „Nedelsk“. Spalio 17-20 dienomis visos norinčios salone laukiamos nemokamoms krūties vėžio patikroms.

Renginyje apsilankiusi televizijos laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė atviravo, kad būti šios iniciatyvos dalimi jai yra didžiulė garbė, mat ir pačiai kadaise teko akis į akį susidurti su baimę keliančia diagnoze.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Talmantienė, Rūta Mikelkevičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Talmantienė, Rūta Mikelkevičiūtė

„Kai išgirdau sunerimusios gydytojos įspėjimą, mano dukrai Dominykai buvo treji, man – 31-eri. Gydytoja pasakė, kad reikia daryti biopsiją ir atidžiau pasižiūrėti, koks auglys yra mano krūtinėje, jie įtarė, kad tai gali būti onkologinės ligos pradžia. Ta žinia buvo tarsi smūgis šlapiu skuduru į veidą, viskas slydo iš po kojų, nebuvo net laiko suvokti, kas dedasi aplinkui. Ačiū Dievui, kad po auglio operacijos ši diagnozė nepasitvirtino“, – 15min skaudžia patirtimi dalijosi R.Mikelkevičiūtė

R.Mikelkevičiūtė atvirai pasakojo, kad tada su gydytoja būta ir kalbų apie krūties šalinimą. Rūta gydytojos prašė krūtį pašalinti iš karto, jei tik būtų rastas bet koks ligos židinys: „Man svarbi mano gyvybė, mano sveikata, aš gyvenime turiu kur kas svarbesnių dalykų negu grožis. Svarbiausia onkologinę ligą apčiuopti pačioje jos pradžioje, netausoti tos krūties – kam tie papai po velnių reikalingi!“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Izolda Gudelis, Agnė Zuokienė, Rūta Mikelkevičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Izolda Gudelis, Agnė Zuokienė, Rūta Mikelkevičiūtė

Televizijos laidų vedėja prisimena ir vieną moterį, ligoninėje gulėjusią tuo pačiu metu. Gydytojai jai primygtinai siūlė šalinti krūtį, tačiau ji tai daryti atsisakė, dėl to jos liga tik dar labiau paūmėjo.

„Ji buvo panašaus amžiaus kaip aš, apie 30 metų, labai graži. Jai buvo diagnozuota pirma ar antra vėžio stadija, gydytojai siūlė šalinti krūtį. Ji tai daryti atsisakė, prašė pašalinti tik auglį. Atsisakymo priežastis – vyras mane paliks. Kažkur po pusės metų jai net nebebuvo ko šalinti – moters gyvybė kabojo ant plauko“, – sunkų laikotarpį prisiminė R.Mikelkevičiūtė.

Pasak TV laidų vedėjos, tokių istorijų, kai moteris atsisako šalinti krūtį, nes bijo būti paliktos vyrų ar draugų, yra labai daug. R.Mikelkevičiūtė sako, kad krūtys visuomenėje sudievinamos ir laikomos seksualumo ženklu, manoma, kad jų netekusi moteris nebėra moteriška.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Izolda Gudelis, Jūratė ir Česlovas Norvaišos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Izolda Gudelis, Jūratė ir Česlovas Norvaišos

„Man svarbu, kad moterys išgirstų ir nebijotų. Laikai, kai kalbėti ir pripažinti, kad sergu buvo stigma – praėjo. Moterys privalo saugoti save vardan tų, kurie jas myli ir tų, kuriems jos yra visas pasaulis“, – 15min kalbėjo Rūta.

Ji taip pat prisiminė vieną palyginimą: „Skrendant lėktuvu palydovai visada mums sako: nelaimės atveju pirmiausia užsidėkite oro kaukę patys, tik tada ją dėkite vaikui. Aš ilgą laiką nesuprasdavau tokio pasakymo ir būdavau įsitikinusi, kad pirmiausią kaukę uždėčiau savo vaikui. Iš tikrųjų tai yra visiškai sąmoningas dalykas. Jeigu tu nepasirūpinsi savimi ir kažkas tau atsitiks, tu savo vaiko negalėsi nei apsaugoti, nei juo pasirūpinti.“

Renginio akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius