Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė pataria: vaikinas kartą prieš mane smurtavo, aš atleidau, bet bijau, kad tai nesikartotų. Ar verta tęsti su juo santykius?

Laba diena, Ramune. Su draugu kartu gyvename 4 mėnesius, pažįstami jau 6 mėn. Jis jaunesnis už mane 14 metų. Jam 28-eri. Prieš kelis mėnesius jis prieš mane pakėlė ranką, buvo išgėręs. Po to ilgai atsiprašinėjo, sakė, kad daugiau tikrai tai nepasikartos, kad suprato savo poelgį. Taigi, aš jam atleidau.
Ramunė Pajuodytė-Milašienė
Ramunė Pajuodytė-Milašienė / Asmeninio albumo nuotr.

Nors jis ir kaltino mane dėl to, kas įvyko... Jis yra labai pavydus, turbūt kiekvienam vyrui pavydi manęs. Labai kerštingas – jei su juo blogai pasielgsi, jis atsilygins dvigubai. Žinoma, tokie charakterio bruožai manęs tikrai nežavi. Nesijaučiu gerai, vis prisimenu tas akimirkas, kai jis prieš mane smurtavo ir nemanau, kad kada nors tai pamiršiu, bet išsiskirti su juo irgi nesinori. Atrodo, žmogus neblogas, visas dienas leidžiam kartu, su draugais negastroliuoja...

Aš esu labai prieraiši, todėl man ir sunku žengti tokį žingsnį. Ir vis savęs klausiu: ką aš jam jaučiu, – ar meilę, ar šiaip šiltus jausmus. Nerandu atsakymo, nesuprantu savo jausmų... Jis man prisiekinėja, kad beprotiškai myli, kad taip dar nieko nemylėjo, sako, kad nori su manimi šeimos, bet sužinojau, kad tuos pačius žodžius anksčiau jis buvo skyręs ir kitai moteriai... Ir tikrai ne vienai. Jis pats sakė, kad daug kam yra melavęs apie jausmus, tik man nemeluoja.

Nežinau ar galima juo tikėti, širdyje vis abejonių kyla... Nesinorėtų leisti savo laiko su žmogumi, kuris apgaudinėja, tikrai neapsisprendžiu, kaip elgtis. Gal kažką patarsite... Ačiū. Daina.

Laba diena, Daina. Perskaičius jūsų laišką, akivaizdu, kad šiuose santykiuose jaučiatės nesaugiai, neramiai ir nepasitikite savo draugu. Manau, jums svarbu rimtai reaguoti į savo kūno siunčiamus ženklus, kylančius netikrumo jausmus ir širdies abejones. Jos greičiausiai nėra nepagrįstos, atsitiktinės.

Tai, jog draugas pakėlė prieš jus ranką, yra rimtas pavojaus ženklas. Yra tikrai didelė tikimybė, jog vaikinas apimtas įsiūčio, pakels prieš jus ranką ir dar kartą.

Tai, jog draugas pakėlė prieš jus ranką, yra rimtas pavojaus ženklas. Yra tikrai didelė tikimybė, jog vaikinas apimtas įsiūčio, pakels prieš jus ranką ir dar kartą. Beje, yra nemažai kitų ženklų, rodančių, kad draugas gali smurtauti ir ateityje: tai perdėtas jo pavydas, jūsų kontroliavimas, pykčio protrūkiai, kerštingumas, atsakomybės neprisiėmimas.

Draugystės pradžioje pavydas ir kontrolė gali atrodyti kaip vyriškio didelės meilės išraiška ir rūpestis: pavyduliauja, nori viską apie tave žinoti, kur esi ir ką veiki, nes myli, nes, matyt, tu labai jam rūpi. Visgi toks elgesys nėra meilė, o ilgainiui jis gali peraugti į visišką kontrolę, šantažą ir grasinimus.

Savo laiške rašote, kad draugas labai atsiprašinėjo dėl savo smurtavimo, tačiau vis tiek kaltino jus už tai, kas įvyko... Taigi, atrodytų, vaikinas atsiprašė daugiau formaliai: jis nelinkęs prisiimti atsakomybės už savo agresiją. Šiuo atveju turėtų įsijungti ryškiai raudona pavojaus lemputė, nes toks vaikino požiūris signalizuoja, jog reikia būti itin atsargiai. Jis nesijaučia neteisus!

Atminkite, kad toks, koks vaikinas yra dabar, greičiausiai jis bus ir ateityje. Nesitikėkite, kad jis kažkaip kardinaliai pasikeis, kad jūs esate kažkuo išskirtinė. Žinoma, jei vyras suvoktų ir pripažintų savo problemas bei norėtų jas spręsti ir dirbti su savimi, tuomet tikrai galimi tam tikri pokyčiai. Jei žmogus sąmoningas ir deda pastangas, daug kas yra įmanoma. Kiek jūs tikite, Daina, to žmogaus noru keistis, įsisąmoninti savo bėdas?

Jūsų santykiai trunka tik pusę metų, o jau patyrėte smurtą. Rašote, jog esate labai prisirišanti, sunkiai išgyvenate išsiskyrimus, tačiau vėliau gali būti dar sunkiau nutraukti santykius. Taigi pasverkite, Daina, savo galimybes, jėgas.  Jums labai svarbu girdėti save, kad nesijaučiate gerai. Sėkmės jums priimant sprendimus.

Norite paklausti Ramunės? Rašykite: santykiai@15min.lt

Daugiau apie psichologiją ir psichoterapiją skaitykite Psichoterapeutas.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius