Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Karpis gražių žodžių žmonai negaili: „Vertinu, jog gyvenimą susiejo su artistu“

Pastaruoju metu daugybė vyrų jaučia nuolatinį stresą, kuris prasidėjo kartu su pandemija ir kurį dar labiau pastiprino greta vykstantis karas. Kaip sau padėti ir toliau gyventi pilnavertį gyvenimą, savo patirtimis ir mintimis pasidalino ir trijų dukrų tėvas, operos solistas Rafailas Karpis.
Rafailas Karpis su žmona Diana
Rafailas Karpis su žmona Diana / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įtampa, neužtikrintumas dėl savo šeimos saugumo, darbo bei ateities, ilgainiui gali pasireikšti ne tik psichologiniu, bet ir fiziniu išsekimu. Pasak medikų, tokia ilgalaikė būsena kelia pavojų sveikatai.

Kaip sau padėti ir toliau gyventi pilnavertį gyvenimą, buvo kalbama medicinos ir sveikatos aktualijų laidoje „Sveikas rytojus“, kurioje savo patirtimis ir mintimis pasidalino ir trijų dukrų tėvas, operos solistas Rafailas Karpis, rašoma pranešime spaudai.

Vyras pripažįsta, jog jam, kaip ir daugeliui vyrų, nėra taip paprasta laviruoti tarp namų, šeimos ir darbo.

„Darbo nemažai ir jis labai spontaniškas. Dažnai reikia pavaduoti kolegas, vėliau kažkas turi pakeisti tave, tad sudėtinga planuoti. Operos solisto darbe yra daug streso, neretai pasitaiko ir netikėtų situacijų. Labai dažnai muzikantai susiduria su įvairiomis dvejonėmis, savikritika, nepasitikėjimu savimi“, – dalinosi R.Karpis.

Asmeninio archyvo nuotr./Rachelė ir Lėja Karpytės, Rafailas Karpis
Asmeninio archyvo nuotr./Rachelė ir Lėja Karpytės, Rafailas Karpis

Pasak operos solisto, streso pasekmės yra neprognozuojamos, o nuotaikų kaita visiems gali pasireikšti labai skirtingai. Tokiu atveju, anot R.Karpio, labai svarbus yra namiškių palaikymas.

„Mano žmona yra puiki optometrijos specialistė, ji tikrina žmonių regėjimą. Labai vertinu, jog ji pasiryžo gyvenimą susieti su artistu, kurio darbas dažnai būna ne toks patogus. Neretai vykstu į gastroles, spektakliai baigiasi vėlai, tada buitis eina į antrą planą – labai sunku derinti buitį bei artisto gyvenimą. O didžiausias rūpestis, gaunamas iš šeimos, tai artumas ir šiluma“, – kalbėjo vyras.

R.Karpis dalinosi, jog jis, kaip ir visi Lietuvos žmonės, susiduria ir su medikais, o kai tik atsitinka kažkokia bėda, kreipiasi į specialistus, prašo jų pagalbos ir, kaip pats sako, dėkoja už jų pagalbą.

Žinomas vyras atskleidė ir kas, pasak jo, padeda suvaldyti streso pasekmes bei kokiais būdais jis pats stiprina savo organizmą.

„Organizmui svarbūs papildai, vitaminai. Streso pasekmes suvaldyti gali padėti ir fizinis krūvis. Svarbu turėti kilimėlį, ant kurio galima atlikti daugybę pratimų, kurie padeda palaikyti gerą savijautą bei norimą fizinę formą“, – kalbėjo R.Karpis.

Operos solistas džiaugėsi, jog jų vidurinioji duktė jau nuo mažų dienų yra labai sportiška bei atletiška. Vyras pasakojo, jog mergaitė mėgsta įsitvėrus kojomis, laikydamasi už tėčio rankų, užlipti ant pečių ir apsiversti. R.Karpis pasakojo, jog sportuoti mėgsta ir jo žmona, o pats vyras džiaugiasi pasiekęs tokią formą, kuri jam leidžia aktyviai dirbti.

„Mūsų spektakliai dažnai reikalauja fizinės ištvermės, tad pasitikėjimas savo jėgomis, gera fizinė forma iš tiesų yra labai gerai ir, man atrodo, suteikia labai daug laimės“, – sakė operos solistas.

R.Karpis dalinosi su žmona auginantys mėtas, bazilikus, o šiltuoju metų laiku – ir daržoves. Taip pat vyras išskyrė kvėpavimo praktikos, jogos naudą ir dalinosi, jog visi šie dalykai taip pat padeda kovoti su streso pasekmėmis.

„O tai, kas gražina į gerą, patogią būseną – tai publikos emocijos ir meilė“, – sakė žinomas vyras.

Statistika rodo, kad sveikata šeimoje visgi labiau rūpinasi moterys nei vyrai. Ir netgi tuomet, kai užklumpa koks nors vyriškas negalavimas, moterys dažnai situaciją ima į savo rankas.

Laidos „Sveikas rytojus“ nuotr./Rafailas Karpis
Laidos „Sveikas rytojus“ nuotr./Rafailas Karpis

Tą pastebi ir gydytojas urologas Augustinas Matulevičius, pasak kurio, vyrai ypač nelinkę prabilti apie savo intymiąją sveikatą. Deja, vadinamos antrosios vyriškos širdies – prostatos – ligomis serga kone kas trečias 50 metų sulaukęs vyras, o ūminiu prostatos uždegimu vis dažniau suserga ir jaunesni.

„Labai dažnu atveju vyrą į klinikas atlydi žmona. Tokioms moterims mes, urologai, esame labai dėkingi. Paprastai vyrai, kurie skuba, lekia, turi labai daug darbų, dažnai ignoruoja ligų simptomus. Tai gali būti šlapinimosi sutrikimai, nugaros skausmas – tokių simptomų ignoravimas vėliau gali turėti įtakos prostatos vėžiui“, – dalinosi gydytojas urologas.

Pasak A.Matulevičiaus, ligos simptomai gali pasireikšti tais atvejais, kai vyras turi nusilpusią imuninę sistemą. Peršalus, prasirgus ūmine infekcija neretai būna tokių atvejų, kada vyrams atsiranda ir šlapinimosi sutrikimų – tai gali būti ir ūminio prostatito pradžia.

„Vienas iš simptomų, kuris vargina vyrus, yra erekcinės funkcijos sutrikimas. Erekcinės funkcijos sutrikimas aptinkamas ne tik vyresniame amžiuje, bet yra pastebimas ir jaunųjų pacientų tarpe. Tai nėra tik vyro problema – tai poros problema. Atsiradus problemoms šeimoje, kyla įtampa, nerimas, tuomet neretai pastebimas ir tam tikras erekcijos funkcijos sutrikimas“, – kalbėjo gydytojas.

Pasak urologo, lėtinis dubens skausmas, kuriam būdingas ir uždegimas, ir erekcinės funkcijos sutrikimas – tai lėtinis uždegiminis dubens sindromas, kuris dažnai pasireiškia 40-50 metų vyrams. Tačiau, jo ir kitų negalavimų, susijusių su prostata, galima išvengti kontroliuojant aplinkybes, kurios gali kelti įtampą, nuovargį ar stresą.

„Lietuvoje veikia ankstyvosios prostatos vėžio diagnostikos programa. Siekiant išvengti prostatos ligų, labai svarbu yra sveika gyvensena. Kai pacientas yra nutukęs, turi cukrinį diabetą, viršsvorio, didėja rizika ateityje susirgti prostatos vėžiu. Taip pat aiškiai įrodyta, kad ir rūkymas turi įtakos prostatos vėžio atsiradimui. Papildoma priemonė, siekiant išvengti prostatos ligų, galėtų būti maisto papildų vartojimas“, – kalbėjo gyd. A.Matulevičius.

Urologas dalinosi, jog dažnai vyrai nesigilina, kokius papildus vartoja, tačiau moterys tai išmano ir nuperka maisto papildus savo vyrams.

Šiuolaikinės technologijos leido sukurti natūralių medžiagų kompleksus, kurie vienu metu gali veiksmingai pagerinti bendrą vyro savijautą, taip pat prostatos, šlapimo pūslės, šlapimo takų veiklą bei seksualinę sveikatą.

Vaistininkė Aurelija Šerpytienė dalinosi, jog juodasis eleuterokokas padeda išvengti streso padarinių, aktyvina centrinę nervų sistemą, stiprina imunitetą, padeda palaikyti optimalų kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje ir normalią seksualinę būklę.

Tokių papildų poveikį sustiprina ir kiti vaistažoliniai ekstraktai, išgauti ir sėjamojo lino, kininio ožerškio uogų, gauruotosios sojos, gutaperčinės eukomijos ir Azijos medžio žievės. Šie augalai tūkstantmečius naudojami vyrų sveikatai palaikyti.

„Ypač patogūs papildai yra tie, kurių per dieną užtenka vienos kapsulės ir juos galima vartoti be pertraukos ilgą laiką. Vienoje kapsulėje gali glūdėti trigubas poveikis, skirtas prostatos veiklai, potencijos energijai ir organizmo gyvybingumui palaikyti“, – pasakojo vaistininkė A.Šerpytienė.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 valandą per TV8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius