-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

R.Mikelkevičiūtė apie reakciją po E.Mildažytės interviu: „Nustokit mušti gulintį“

Prieš savaitę kilęs šurmulys dėl vasarą nufilmuotos „Svečiuose pas Editą“ laidos, kurioje žurnalistė Edita Mildažytė kalbino rašytoją, platformos „Nebegėda“ įkūrėją Beatą Tiškevič, sulaukė ir laidų vedėjos Rūtos Mikelkevičiūtės dėmesio. Moteris nusprendė į situaciją pasižiūrėti iš kitos perspektyvos bei moterų paklausti – kuri iš jūsų didesnė feministė?
Rūta Mikelkevičiūtė, Beata Tiškevič, Edita Mildažytė
Rūta Mikelkevičiūtė, Beata Tiškevič, Edita Mildažytė / Nerijaus Palucko nuotr., LRT stopkadras

Savo mintis apie Editos Mildažytės laidą ir apskritai apie feminizmą R.Mikelkevičiūtė aprašė feisbuke. Įrašu ji leido pasidalinti ir su 15min skaitytojais.

Laidų vedėja pabrėžė, kad jokiu būdu nesiekia apginti E.Mildažytės, kaip laidų vedėjos, jai svarbu atkreipti dėmesį į visuomenės veidmainiškumą.

„Kuri jūsų didesnė feministė?

Galvojau, patylėsiu, bet...

Ne, ne Editos ir Beatos interviu mane pribloškė, o tai, kaip dabar elgiasi ponios ir panelės, kurios save vadina feministėmis. Ne visos, faktas. Skaitau jų postus ir komentarus apie tetulę iš išeinančios kartos, kuri, suprask, nesupranta modernios jaunos kartos proveržio ir iškovotų laimėjimų (čia apie Editą ), ir suprantu, kad tokių „feminisčių“ aš bijau labiau nei stačiokės, kuri klausia tiesiai šviesiai – kiek kartų tu myliesi!?

Klausykit! Davatkos taip pat!

Edita yra kur kas didesnė feministė už jus visas sudėjus, kurios čia šūkaujat lozungais, išmoktomis klišėmis, bet paprašytos paaiškinti, ką jos reiškia ir kaip jos REALIAME gyvenime veikia, nesugebate to padaryti!

Gali piktintis dėl Editos tono, kad nepasakė, jog provokuoja pašnekovę, bet taip pati negalvoja, kad nepasiruošė, bet piktintis, kad Edita nesupranta, kas yra feminizmas, seriously? Ir anglišką žodį čia įterpiu specialiai – vyresnė karta supras, kodėl!

Gaila, galėtų Edita parašyti apie tikrą ir nenupudruotą, kuri tokia madinga instagramuose, savo patirtį, TV taip pat. Bijau, būtų „tikras feminizmo vadovėlis“. Ne, nedarys – pastarieji metai jai ir taip buvo labai sunkūs! Rože lengva žydėti išravėtame darželyje, gerbiamosios, sunku ja būti, kai pilamos srutos ir želia žolės!

Ir tas jūsų vyresnio žmogaus menkinimas – čia tai tikrai feministiška taip paniekinamai vadinti vyresnę moterį, mamą, žmogų: tetulė, sena boba, pavydinti jaunystės, grožio ir proto (kitų epitetų net nerašysiu) – taip, taip rašoma, nors Editai tik 55! Kiek jūsų esat vyresnės? Nieko tokio, tai įprasta mūsų visuomenėje. Net keista, kad dėl to nekyla jokie „feminisčių“ pasipiktinimai.

Beje, paskaitykit komentarus, ne anonimiškus! Pamatysit, kaip feminizmą suvokia dalis mūsų ateities! Ne beviltiškos praeities, kaip nuolat pabrėžiat!

Ne, man nepatinka, kad nė vienas interviu su manimi neįvyksta be klausimo, kokia mano seksualumo ir jaunystės paslaptis, nors to neklausia nei Arūnas Valinskas, nei Rolandas Mackevicius. (Nekyla joks pasipiktinimas, keista). Ir pastarasis, beje, manęs ramiausiai paklausė per interviu: „Kuri keisčiausia vieta, kurioje aš mylėjausi!?“ Tai, beje, buvo įdomiausia jaunimui! Ne kokiam nupezusiam senimui (tam, kuriam 50), kuris jau „seniai nejaučia realybės ir gyvena savo dogmomis – kaip nuplauti vyrui kojas ir padėti jam barščių prie teliko“! Ir dar vibratorių vėliau padovanojo man! Blyn, nesu juose pasikausčiusi labai, neslėpsiu, jis toks kaip mikrofonas – ar čia gerai, ar nelabai, ką manot jūs? Bet kiek fainų komentarų gavau – jokio pasipiktinimo!

Abu su Rolu tada smagiai pasijuokėm, nors sutrikau, tikrai. Galėjau supykti: norėjo mane įžeisti, akivaizdu juk visiems! Dabar net gailiuosi, būtų toookia gera reklama! Galėjau atsistoti ir išeiti, nes Rolis rankų man nebuvo užlaužęs ir nelaikė, bet aš pasirinkau atsakymą (man atrodo, kad pokyčių mąstyme gali greičiau sulaukti) ir dėl to mano jokios vidinės orumo stygos nenutrūko!

Aš buvau pasiruošusi visokiems klausimams, nes ėjau ne į pageidavimų koncertą su suderintu tekstu, bet į interviu, autorinę laidą, kurios šeimininkas ją mato savaip. (Visada galiu neiti ir net išeiti). Ir ne klausimas, o atsakymas yra svarbiau! Bet čia aš. Mes visi skirtingi.

Todėl nustokit mušti gulintį žmogų! Nebent norit užmušti? Nors suprantu, kad mušti gulintį yra fainas reikalas! Ir jokiomis feminizmo kaukėmis to nepaslėpsi.

Taigi, miela Edita, jūsų pažiūros apie feminizmą yra beviltiškai pasenusios... Klausiate, kiek aš myliuosi? O norite pasilyginti? Kokia puiki galėtų būti dviejų kartų diskusija apie moters laisve būti tuo, kuo ji PATI nori būti. O gal dar nėra vėlu? Sukurkite, susėskite, tokia diskusija duotų labai daug!“ – socialiniame tinkle rašo Rūta.

15min primena, kad prieš savaitę socialiniuose tinkluose kilo pasipiktinimas dėl pasirodžiusios Editos Mildažytės laidos „Svečiuose pas Editą“, kurioje ji kalbino rašytoją, platformos „Nebegėda“ įkūrėją Beatą Tiškevič. Ir čia nebuvo pagailėta kritikos – žmonės stebėjosi vedėjos užduodamais klausimais ir įžvalgomis.

Štai laidos pradžioje E.Mildažytė rašytojai uždavė klausimą apie neskutančias kojų feministes, o pokalbio pabaigoje pasidomėjo Beatos intymiu gyvenimu.

„Ką tik tavęs paklausiau, kodėl tavo kojytė sukruvinta, tu sakei, kad skutaisi kojas. Būdama feministė, propaguodama laisves ir feministines vertybes, kojas vis tiek skuti?“ – klausė E.Mildažytė.

Vis dėlto kitus žiūrovus dar labiau pribloškė laidos vedėjos klausimas apie intymų gyvenimą: „O kiek kartų per savaitę vidutiniškai myliesi? Juk kalbi apie tai kasdien.“

Stopkadro nuotr./Laidos „Svečiuose pas Editą“ akimirka
Stopkadro nuotr./Laidos „Svečiuose pas Editą“ akimirka

„Dievulėliau, kaip blogai! Toks intergalaktinio dydžio kontrastas tarp judgmental klausimų ir tavo, Beata, atsakymų: kuomet toks post-sovietinis bobiškumas brukte bruka klausimus apie savo įsivaizduojamą pseudo-feminizmą ir atsimuša į visišką ramybę, pagarbą, išmintį...

Nežmoniškai gėda ir labai gaila, kad šiuolaikinėse medijose yra toks pašnekovo negirdėjimo ir interpretacijų dugnas.... Beata, nuoširdžiai didžiuojuosi tavo brandžia laikysena – nuo pat pirmos akimirkos iki pabaigos!“ – pastebėjo viena socialinio tinklo vartotoja.

Jai pritarė ir kiti komentatoriai, kurie vis klausė, kodėl buvo nuspręsta šią laidą apskritai paleisti į eterį.

„Trys raidės – wow. Nežinau, kas yra atsitikę poniai Editai, bet tai yra baisus neprofesionalumas, gėda ir šešėlis visam pokalbių laidų žanrui“, – rašė kita moteris.

B.Tiškevič: „Edita man buvo pavyzdys“

Žmonės.lt susisiekus su pačia Beata Tiškevič, ji patikino, kad nors visada gerbė laidų vedėją Editą Mildažytę, šis interviu ją taip pat nustebino.

„Pokalbis buvo nufilmuotas 2021 m. rugpjūtį, tad nuo jo jau praėjo keli mėnesiai, mano emocijos ataušusios, dėl to ir prisiminimai gali būti netikslūs“, – bendraudama su portalu Žmonės.lt sakė Beata Tiškevič.

„Na, aš tikėjausi gražaus, atviro pokalbio, jaučiau didelę pagarbą Editai dar tuomet, kai pati buvau LRT laidų vedėja, ji man buvo pavyzdys. Džiaugiausi, pagaliau turėsianti progą su ja pabendrauti (anksčiau tik prasilenkdavome LRT koridoriuose).

Kai pokalbis pakrypo visai kita linkme, nustebau, bet vis tikėjausi, kad dar grįšime į vėžes. Po pokalbio kurį laiką jaučiau nuovargį, nes su tokio tipo bendravimu retai susiduriu savo gyvenime, tai likau apstulbinta.

Tačiau rezultatu labai džiaugiuosi: man reikėjo pamatyti iš šalies, kaip viskas atrodė, reikėjo išgirsti žmonių nuomones, visa tai susitikrinti su savo jausmais, buvusiais interviu metu.

Taip pat dar kartą supratau, kad aš negaliu sukontroliuoti kito asmens elgesio mano atžvilgiu ar jo požiūrio į mane, bet aš galiu sukontroliuoti savo emocijas, savo bendravimą ir savo pačios požiūrį į save. Tuo ir užsiėmiau to interviu metu“, – apie interviu su Edita Mildažyte portalui Žmonės.lt pasakojo Beata Tiškevič.

Agnės Papievytės nuotr./Beata Tiškėvič
Agnės Papievytės nuotr./Beata Tiškėvič

Laidą vertins LRT etikos kontrolierė

Dėl kilusio pasipiktinimo 15min penktadienį kreipėsi ir į LRT atstovę, kuri netrukus pateikė komentarą.

„Praėjusių metų rudenį startavusi LRT mediatekos laida „Svečiuose pas Editą“ yra mėgstama auditorijos dėl įdomių pašnekovų, kurie atvirai leidžiasi į pokalbius su laidos vedėja Edita Mildažyte. Didelis auditorijos įsitraukimas, laidų vedėjos ilgametė patirtis neleido abejoti laidų turinio kokybe, tačiau pripažįstame, kad ketvirtadienio laida, kurioje kaip svečias dalyvavo Beata Tiškevič, kelia klausimų.

Eteryje jau pasirodžiusiose laidose svečiavosi tiek jaunesnės, tiek vyresnės kartos atstovai. Suprantame, kad skirtingi žmonės turi skirtingų matymų, tačiau LRT savo programomis siekia skatinti dialogą ir bet kokiomis, netgi aštriomis temomis, kalbėti pagarbiai ir įsiklausančiai.

Sutinkame, kad yra pagrindo klausti, ar šįkart dialogas buvo pagarbus ir įsiklausantis, todėl šios laidos turinį vertins ir išvadas LRT administracijai pateiks LRT etikos kontrolierė“, – komentarą pateikė LRT atstovė ryšiams su visuomene Miglė Savickaitė.

Žmonės.lt taip pat kreipėsi į Editą Mildažytę, tačiau telefonu atsiliepusi laidos vedėja sakė neturinti laiko komentuoti, nes yra montažinėje.

Laidos likimas kartą jau buvo svarstytas

15min primena, kad dar spalį buvo svarstoma dėl tolimesnio laidos su žinoma žurnaliste likimo po to, kai moteris sėdo prie vairo išgėrusi. Vis dėlto tąkart LRT priėmė sprendimą nenutraukti bendradarbiavimo su E.Mildažyte.

„Vairavimas pavartojus alkoholio yra netoleruotinas. Tokį neatsakingą elgesį vertiname labai blogai. Svarbu, kad taip tai vertina ir pati Edita Mildažytė. Tačiau, užuot tiesiog neleidę jau nufilmuotų laidų į eterį, sėdome kartu su Edita diskutuoti, kaip ji, padėdama sau asmeniškai, galėtų savo pavyzdžiu prisidėti ir prie pagalbos kitiems.

LRT transliuoja laidas, kurios prisideda prie problemų sprendimų ir svarbių pokyčių visuomenėje. Ypač svarbu, kad prie to prisidėtų ir populiarios eterio asmenybės, kurių pavyzdžiui seka nemažai žmonių“, – sakė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius