-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie socialinio taksi vairo sėdęs R.Širvinskas-Makalius – apie užstrigusį liftą ir pasibaigusį kelią

Rimvydas Širvinskas-Makalius išbandė naują vaidmenį – vienai dienai jis tapo žmonėms su negalia skirto taksi vairuotoju. Tai jis padarė dėl kilnaus tikslo. Mat Aukok.lt iniciatyvos „Tapk ambasadoriumi“ dalimi tapęs R.Širvinskas socialiniame tinkle pakvietė rinkti lėšas taksi automobiliui, kuris pritaikytas vežti negalią turinčius žmones. Jam jau pavyko surinkti užsibrėžtą 1000 Eur sumą, už kurią aukotojams buvo pažadėjęs sėsti prie taksi vairo.
Rimvydas Širvinskas-Makalius ir keleivis Viktoras
Rimvydas Širvinskas-Makalius ir keleivis Viktoras / Viktor Topol nuotr.

Vienas iš keleivių, kuriuos teko pavežėti R.Širvinskui, buvo vilnietis Viktoras. Vyras feisbuke jį minėjo geru žodžiu ir džiaugėsi neeiline kelione į VU botanikos sodą.

15min susisiekus su Viktoru, jis teigė, kad Rimvydas pasirodė labai įdomus, plataus požiūrio žmogus, puikus pašnekovas.

„Vairuotojo vaidmenį atliko nuostabiai, ramiai vairavo, pagalbą suteikia atsiklausdamas ir gerbdamas kitus“, – apibendrino kelionę ir pažintį su Makaliumi jis.

Pavargęs, bet laimingas

Pats R.Širvinskas 15min prisipažino po dienos prie vairo jaučiantis iš tiesų didelį nuovargį, tačiau grįžo namo su plačia šypsena.

„Susipažinau su naujais žmonėmis, iš kurių daug sužinojau ir pats naujų dalykų. Apsilankiau vietose, kuriose paskutinį kartą, gyvendamas visą gyvenimą Vilniuje, buvau tik vaikystėje“, – džiaugėsi R.Širvinskas.

Per dieną laikinasis socialinio taksi vairuotojas turėjęs keturis keleivius.

„Diena prasidėjo su keleive Inga, kuri paprašė nuvežti ir palydėti iki Pučkorių atodangos“, – pasakojo jis. Keleivė padovanojo savo pačios įgarsintą „Mažąjį princą“. Rimvydas skolingas neliko – papildė jos tušinukų kolekciją, kurioje – net keli tūkstančiai eksponatų.

„Pasijuokėme vienas kitam pasakodami kelionių nuotykius ir istorijas“, – pasakojo socialinio taksi vairuotoju tapęs Rimvydas.

Asmeninio archyvo nuotr. /R.Širvinsko diena – naujame amplua
Asmeninio archyvo nuotr. /R.Širvinsko diena – naujame amplua

Užstrigo lifte

Tuomet Rimvydas skubėjo paimti vieno šalia kito gyvenančių Irenos ir Lauryno. Su jais keliavo į Valdovų rūmus, kuriuose visi svečiavosi pirmą kartą.

„Čia patekome į nuotykį – kartu su Laurynu užstrigome lifte, tiesiog sugedo sistema. Ačiū darbuotojams, kurie staigiai ėmėsi spręsti problemą ir mus išlaisvino“, – apie neeilinę dieną kalbėjo jis.

Asmeninio archyvo nuotr. /R.Širvinsko diena – naujame amplua
Asmeninio archyvo nuotr. /R.Širvinsko diena – naujame amplua

Labiausiai Rimvydas dėkingas jam talkinusiam socialinio taksi vairuotoju dirbančiam Mangirdui, kuris mielai pasidalijo savo ilgamete patirtimi.

„Man jos kiek trūko, jaučiau didelę atsakomybę norėdamas padėti žmonėms, pavyzdžiui, su užduotimi padėti užlipti laiptais lengviausiai susidorojo Mangirdas“, – atskleidė Rimvydas.

Mangirdas buvo šalia visą dieną, padėjo R.Širvinskui viskuo, kuo tik galėjo. „Mokė, kaip padėti įlipti keleiviui ir kitų dalykų“, – pasakojo pašnekovas.

Baigėsi kelias

Po šios kelionės ėjo pažintis su Viktoru, su kuriuo vykdami iki VU botanikos sodo pratauškė visą kelią tiesiog be perstojo!

„Visą laiką kalbėjome! VU Botankos sode pasirinkome vežimėliams pritaikytą taką, rekomenduojamą žemėlapyje, ir truputį užstrigom, nes kelias baigėsi, bet Viktorui tai nebuvo kliūtis – jis puikiai šią atkarpą praėjo“, – įspūdžiais dalijosi Rimvydas.

Asmeninio archyvo nuotr. /R.Širvinsko diena – naujame amplua
Asmeninio archyvo nuotr. /R.Širvinsko diena – naujame amplua

Tik po šešių valandų darbo Rimvydas prisiminė nė kąsnio burnoj neturėjęs ir net vandens negurkštelėjęs.

Prisidėti gali bet kuris žmogus

Aukok.lt vadovė Giedrė Šopaitė-Šilinskienė dėkoja R.Širvinskui, kuris nusprendė prisidėti prie jų kampanijos „Tapk ambasadoriumi” bei paskatinti daryti gerus darbus ir kitus.

R.Širvinsko akį patraukė būtent „Socialinio taksi“ projektas, suteikiantis galimybę ratukuose sėdintiems žmonėms, nevairuojantiems savo automobilio, keliauti savais reikalais po savo miestą. Tad jis nusprendė prisidėti prie jo ir pabandyti surinkti 1000 Eur, kurie būtų dalis sumos, reikalingos naujam projekto automobiliui.

„Ambasadoriumi Aukok.lt portale gali tapti bet kuris žmogus, kuris nori itin paprastu ir smagiu būdu rinkti paramą socialiniams projektams – bėgti maratone dėl gero tikslo, iškeisti gimtadienio dovanas, vestuvių gėles į dovanotą gerumą kitiems ar mesti sau kilnų iššūkį. Idėjų gali būti įvairiausių, svarbiausia, kad aukojimo procesas visiems būtų smagus“, – teigia G.Šopaitė-Šilinskienė.

Rimvydas jau pasiekė savo numatytą tikslą surinkti 1000 eurų „Socialinis taksi“ projektui, tačiau įsigyti pritaikytą automobilį pavežėjimui žmonėms su negalia reikia daugiau lėšų, tad norintys prisidėti gali tai padaryti čia.

Socialinis taksi – socialinė inovacija, kuri leidžia žmonėms su judėjimo negalia tapti mobilesniems ir savarankiškesniems planuojant savo kasdienę veiklą. Tai ne tik negalią turinčių žmonių vežimas, bet ir pagalba išeinant iš namų į automobilį, daiktų nunešimas, įsodinimas ir palyda. Visa, kas reikalinga, kad užtikrintų negalią turinčių žmonių savarankiškumą ir nepriklausomybę nuo kitų.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie ją, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašus 15min.lt. Portale startavo projektas, kurio autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus susisiekta dar kartą ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius