-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

R.Varnaitė – apie gyvenimą per pandemiją, santuokos receptą ir pranašišką vaidmenį

Interviu 15min metu prisimindama daugiau nei pusę amžiaus trukusią karjerą, 94-erių Regina Varnaitė šypsosi: žiūrovai ją taip mėgę, kad prašę jei ne vaidinti, tai nors scenoje pabūti, kad galėtų į mėgstamą aktorę bent pasižiūrėti. O kaip šiandien gyvena scenos legenda? Su Regina kalbamės apie žiūrovų meilę, stiprų ryšį su šeima, daugiau nei 30 metų trukusią santuoką, kurią nutraukė tik vyro mirtis, ir dabartį. „Kažkada sukūriau personažą, o tas personažas dabar parodo man mane“, – apie vieną pranašišką vaidmenį sako ji.
Regina Varnaitė su artimaisiais
Regina Varnaitė su artimaisiais / Asmeninio albumo nuotr.

Daugumai, ypač jaunesnei kartai, Regina Varnaitė įstrigo kaip Uršulė iš režisieriaus Arūno Žebriūno 1973-iųjų muzikinio filmo „Velnio nuotaka“, kuris ir dabar kartais vis parodomas per televiziją. Žavėjosi ja ir Sauliaus Vosyliaus režisuoto serialo „Giminės“ bei jo tęsinių, kur aktorė sukūrė Paulės Šakalytės personažą, žiūrovai.

Ištikimi gerbėjai dar prisimena jos išraiškingus vaidmenis Nacionaliniame Kauno dramos teatre – Vini absurdo pjesėje „Laimingos dienos“ (Samuelis Beckettas, rež. Birutė Marcinkevičiūtė), Juokdarį spektaklyje „Dvyliktoji naktis“ (Williamas Shakespeare'as, rež. Karen Johnson) ar Bekampienę spektaklyje „Amerika pirtyje“ (Antanas Keturakis, rež. Valdas Lencevičius)... Iš viso minėtame teatre aktorė iki 2010 metų sukūrė 90 įvairių komiškų, tragiškų, dramatinių vaidmenų.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė virtuvėje gurkšnoja kavą
Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė virtuvėje gurkšnoja kavą

Legendinės R.Varnaitės darbai taip pat įamžinti įrašuose, kuriuos retkarčiais vis pasižiūri ir pati aktorė, šiandien besimėgaujanti ramiu gyvenimu Kaune su dukra Aušra Eidukaityte.

Dukra šiuo metu, kai įprastą gyvenimo ritmą sukausčiusi pandemija, ypač rūpinasi ir mamos saugumu – neleidžia eiti į susibūrimo vietas, nesuabejojo dėl skiepų. Tad sulaukusi klausimo apie sveikatą, 94-erių Regina nesiskundžia – padėkoja už pasiteiravimą ir atsako, kad šiuo metu laikosi neblogai.

Kalbėdama su 15min, R.Varnaitė pabrėžia: „Mano metuose jau nėra „rutinos“... Kiekviena diena – Dievo dovana, o kasdienybė – kaip šventė!“

– Gerbiama Regina, šiuo neramiu metu aplinkui daug neigiamų emocijų, ryškus žmonių susiskaldymas. Kaip jūs išgyvenate pandeminį laikotarpį?

– Visą laiką esu su savo artimaisiais, negyvenu viena, todėl emocijos priklauso nuo šeimos narių. Jei jie linksmi – tai ir man smagiau, jei yra nusiminę, dėl ko nors liūdi, vadinasi, yra sunkumų...

– Daug laiko leidžiate su dukromis. Ar jūsų ryšys su šeima visada buvo toks stiprus?

– Kaip jau minėjau, aš niekada negyvenau pati sau viena. Kai ištekėjau už aktoriaus Vytauto Eidukaičio, gimė mūsų dukros, grįžo Vytauto tėveliai iš tremties, žinoma, praradę savo namus ir turtą, neturėjo kur prisiglausti, todėl gyvenome kartu, taip pat ir mano mama. Tuomet buvo daug buitinių rūpesčių, nepritekliaus, įvairiausių sunkumų, bet išgyvenome.

Kai mirė tėveliai, o vėliau ir Vytautas, likau su dukromis ir anūkais. Smagu buvo, kai visi anūkai – Andrius, Vytautas ir Jorūnė – studijavo Kaune: pilni namai linksmų, jaunų žmonių. Anūkai vedė, sulaukiau proanūkių, dabar jie turi savo namus, bet kai gali, atvažiuoja manęs aplankyti. Taip pat ir dukra Vyta, kuri gyvena Kretingoje, atvažiuoja aplankyti, arba aš nuvažiuoju pas ją į svečius.

O dukra Aušra visuomet buvo šalia, esame kartu, ji mane globoja, kartu nusprendžiame, ką veikti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Regina Varnaitė su dukra, Nijolė Narmontaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Regina Varnaitė su dukra, Nijolė Narmontaitė

– Prieš porą metų duodama interviu sakėte, kad su dukra retkarčiais apsilankote ir dabartiniuose spektakliuose. Nors pastaruoju metu jų dėl pandemijos nebuvo daug, galbūt teko kurį nors išvysti?

– Ne, teatre pandemijos metu nebuvau. Dukra neleidžia – sako, kad man nesaugu, kad sunku išbūti keletą valandų su kauke, ji nenori rizikuoti mano sveikata.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė prie Kalėdų eglutės
Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė prie Kalėdų eglutės

– Ar jus pačią šiomis dienomis dažnai aplanko scenos ilgesys? Gal jį bent kiek numalšina bendravimas su žmonėmis iš teatro pasaulio?

– Jei paskambina kas nors iš kolegų, pasikalbame telefonu.

Nežinau, manau, kad nereikia ilgėtis to, ko nebus. Dukra stengiasi man priminti, rodo spektaklių įrašus, nuotraukas. Džiaugiuosi, kad šį tą nuveikiau, kad buvo ir gerų spektaklių, sėkmingų vaidmenų, prasmingų susitikimų su žiūrovais.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė (Bekampienė) spektaklyje „Amerika pirtyje“ (Keturakis, rež. V.Lencevičius, 1974), 2015 m.
Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė (Bekampienė) spektaklyje „Amerika pirtyje“ (Keturakis, rež. V.Lencevičius, 1974), 2015 m.

– Dabar, žvelgdama atgal į savo sceninę patirtį, kokius momentus įvardytumėte kaip labiausiai paveikusius, kertinius, kurie jus pavertė tuo, kas esate dabar?

– Visada jaučiau žiūrovų palankumą, dėmesį, buvo daug gerų atsiliepimų apie mano sukurtus vaidmenis. Nepaisant sunkumų, tai leido nenusiminti, padėjo išlikti savimi.

Kartą išeinant iš teatro, žiūrovas sustabdė mane ir pasakė: „Galite nieko nekalbėti, nevaidinti, tik pabūkit scenoje, pasėdėkit, ir mes į jus žiūrėsim, mums ir to užteks, vis tiek mums patinkat.“

Viena kolegė, statydama spektaklį, paprašė, kad leisčiau įrašyti savo pavardę į programėlę. Sakė: „Regina, tau nieko vaidinti nereikės, mes tik norime, kad daugiau žiūrovų ateitų į mūsų spektaklį.“

Taip, buvo įvairių vaidmenų – epizodinių ir pagrindinių, juos stengiausi atlikti atsakingai ir kūrybingai. Bet vis dėlto, manau, kad be žiūrovų meilės nebūčiau tuo, kuo esu dabar.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė (Beatričė) po paskutinio „Meilė, džiazas ir velnias“ spektaklio su dukromis ir anūke, 2004 m.
Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė (Beatričė) po paskutinio „Meilė, džiazas ir velnias“ spektaklio su dukromis ir anūke, 2004 m.

– Kaip šiandien prisimenate savo paskutinį kartą scenoje?

– Aktorės gyvenime paskutinių kartų scenoje yra daug, nes kiekvienas spektaklis atėjus laikui vaidinamas paskutinį kartą, o su juo baigiasi ir tavo sukurto personažo gyvenimas. Spektaklio metu apie tai gal ir negalvoji, bet grimo kambary, kai paskutinį kartą nusirengi personažo kostiumą, visuomet liūdna – tarsi išeina kažkas visiems laikams ir niekada daugiau nepasikartos.

– Pabrėžėte, kad žiūrovų meilė lėmė didelę dalį jūsų karjeros. O gal galėtumėte išskirti konkrečius žmones, kurie padarė jums didžiausią įtaką gyvenime?

– Vaikystėje didžiausią įtaką tikriausiai padarė tėvai, o dabar jau turbūt vaikai, ar, reikėtų sakyti, anūkai (juokiasi). Įtaką daro tie žmonės, kurie geriausiai mane pažįsta, kurie yra šalia manęs.

– Ar mėgstate prisiminimais nusikelti į jaunystę? Kokį patarimą sau duotumėte, jei galėtumėte grįžti atgal į tuos metus?

– Sunku dabar ką nors pasakyti apie mano jaunystę. Jaunas žmogus turi mokytis, keliauti, pažinti pasaulį, bet kai buvau jauna, tai buvo neįmanoma, nes buvo pokario ir okupacijos metai. Studijų metais pamilau žmogų ir už jo ištekėjau. Ir tai tikriausiai vienintelis dalykas, kuris turi prasmę man dabar, nes turiu šeimą.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė su proanūkiais, 2018 m.
Asmeninio albumo nuotr./Regina Varnaitė su proanūkiais, 2018 m.

– Kalbant apie šeimą, su savo šviesaus atminimo vyru, aktoriumi Vytautu Eidukaičiu buvote laikomi idealia pora. Sakykite, koks tokių sėkmingų santykių receptas? Šiais laikais vis daugiau porų neišlaiko išbandymų, pasuka skirtingais keliais.

– Ištikimybė svarbu – reikia, kad galėtum žmogumi pasitikėti. Reikia branginti savo artimuosius. Pasitaikydavo, kad pasiginčydavom dėl kokių buitinių smulkmenų, bet mes sutardavome dėl esminių dalykų, mūsų požiūriai sutapo apie tai, kas vyko teatre, kokie spektakliai buvo sėkmingi, apie tai, kas nepasisekdavo. Mes palaikėme vienas kitą, buvome kartu, kaip sakoma – ir varge, ir džiaugsme.

Asmeninio albumo nuotr./Vytautas Eidukaitis (Piršlys) ir Regina Varnaitė (Bekampienė) spektaklyje „Amerika pirtyje“ (Keturakis, rež. V.Lencevičius, 1974)
Asmeninio albumo nuotr./Vytautas Eidukaitis (Piršlys) ir Regina Varnaitė (Bekampienė) spektaklyje „Amerika pirtyje“ (Keturakis, rež. V.Lencevičius, 1974)

– Turite sukaupusi didelę gyvenimo patirtį. Ar esate linkusi dalyti patarimus kitiems?

– Aš jau nebepatarinėju (juokiasi). Veikiau klausausi patarimų, žinoma, kai pataria mylintis žmogus.

Dabar, kai atėjo toks metas, kad negalima išeiti iš namų, prisimenu, kai daugiau nei prieš 25 metus, 1993-iaisiais, Birutės Marcinkevičiūtės režisuotoje Samuelio Becketto absurdo pjesėje „Laimingos dienos“ vaidinau Vini (spektaklio įrašą galima rasti internete – aut. past.).

Asmeninio albumo nuotr./Algimantas Masiulis (Vilis) ir Regina Varnaitė (Vini) spektaklyje „Laimingos dienos“ (S.Beketas, rež. B.Marcinkevičiūtė, 1993)
Asmeninio albumo nuotr./Algimantas Masiulis (Vilis) ir Regina Varnaitė (Vini) spektaklyje „Laimingos dienos“ (S.Beketas, rež. B.Marcinkevičiūtė, 1993)

Spektaklio dekoracijose moteris Vini pirmame veiksme į kauburį susmegusi iki juosmens, antrame veiksme – iki kaklo. Visą spektaklį personažas nejuda, vaidina tik veidas, akys, garsai... Kurdama vaidmenį apmąsčiau kiekvieną žodį, potekstes, pauzes, žinojau mintį ir ką noriu pasakyti, nors realios tokios patirties neturėjau, pasiklioviau savo intuicija, nuojauta.

Dabar, žiūrėdama šio spektaklio televizijos įrašą, matau, kad esu kaip Vini – visi tie žodžiai, jausmai, būsenos tiksliai atspindi mano dabartinį gyvenimą. Kažkada sukūriau personažą, o personažas dabar parodo man mane...

– Ar šiandien dar likę neišsipildžiusių troškimų?

– Man viskas gerai. Esu dėkinga už man skirtą gyvenimą, patirtį, pripažinimą ir meilę, ir linkiu jums visiems geros draugijos, laimės, kūrybos džiaugsmo ir sėkmingo gyvenimo!

Daugiau Reginos Varnaitės gyvenimo akimirkų – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius