Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raigardas Tautkus laimę rado Londone: gyvena prabangiame rajone, dirba su „X Faktoriaus“ žvaigžde

Kas sieja vaikų „Eurovizijos“ dalyvę Eglę Jurgaitytę, publikos numylėtinį Vaidą Baumilą, tūkstantines arenas įsiūbuojantį skandalistą Selą ir daug kitų Lietuvos atlikėjų? Jiems visiems kelią į sėkmę padėjo nutiesti to paties kompozitoriaus Raigardo Tautkaus kurtos dainos.
Raigardas Tautkus
Raigardas Tautkus / LRT stopkadras

37-erių vyras yra parašęs per tūkstantį dainų, muziką spektakliams, klasikinių kūrinių ir daugybę aranžuočių. Tačiau pastaruosius pusantrų metų, R.Tautkaus dainas norintys atlikėjai beldžiasi į Londone esančios studijos duris. Būtent Didžiosios Britanijos sostinėje gyvena ir kuria legendinės „Rondo“ grupės įkūrėjo Alvydo Tautkaus sūnus.

„Man ten labai patinka, naujos gatvės, nauji veidai, galva prasivėdina. Šiuo metu prodiusuoju šešis atlikėjus, jau yra suplanuoti albumo įrašai, jų pristatymo datos“, – LRT televizijos laidoje „Gyvenimas“ trečiadienį pasakojo R.Tautkus.

Vienas iš tų šešių lietuvio prodiusuojamų atlikėjų – 37-erių Ricky Johnas, šių metų Jungtinės Karalystės „X Faktoriaus“ žvaigždė. Aštuonerius metus gatvėje gyvenęs benamis pavergė žiūrovų širdis, jo pamokanti gyvenimo istorija įkvėpė ir teisėjus, tarp kurių, pirmo ryškumo žvaigždė Robbie Williamsas.

VIDEO: The X Factor UK 2018 Ricky John Six Chair Challenge Full Clip S15E09

Kiti Raigardo Tautkaus prodiusuojami atlikėjai taip pat labai populiarūs, rengia didžiulius koncertus, jų dainas groja radijo stotys, reginių organizatoriai juos kviečia pasirodyti ne tik Europoje, bet ir tolimose šalyse.

„Aš juos ruošiu ir nuolatos kartoju, kad televizija yra viena, „X Faktoriaus“ teisėjai – kita, šou dar kita. Mes turime susikoncentruoti į tam tikrą ilgalaikį planą ir tai yra prodiusavimas. Į tai įeina dainos, albumai ir pasirodymai“, – LRT televizijos laidoje sakė Raigardas.

Londonas ne veltui vadinamas muzikos meka, čia veikia garsiausios studijos, jose įrašinėja žymiausios žvaigždės, o radijo stotys diktuoja madas visam pasauliui.

Tačiau Raigardo garsūs pavadinimai ir pavardės neglumina. TV laidoje „Gyvenimas“ jis sakė čia besijaučiantis nė kiek neblogiau nei gyvendamas Lietuvoje – už vidinę laisvę ir pasitikėjimą savimi muzikantas yra dėkingas profesionalumui, kurį nuo mažens diegė tėtis.

„Jis, kaip visi berniukai buvo guvus, išdykus, pasiutus, labiau mėgo sportą, negu muziką. Nenorėjo eiti į muzikos mokyklą. Prisimenu, kai jis pradėjo mokytis groti pianinu, karts nuo karto tų užsiėmimų nelankydavo ir paslapčia žaisdavo krepšinį. Bet galiausiai muzika nugalėjo, lemtingas posūkis įvyko kai jis su kompiuteriu pradėjo kurti muziką, Jam buvo dešimt metų – muzika iki šiol jį traukia“, – savo sūnaus vaikystėje laidoje „Gyvenimas“ prisiminė Raigardo tėtis A.Tautkus.

Nepaisant vėlavimo į pamokas ir didžiulio užimtumo po jų, Raigardas puikiai baigė Kauno Juozo Naujalio mokyklą ir kompozicijos studijas Muzikos akademijoje pas garsiausius to meto Lietuvos kompozitorius. Tuomet sulaukė pirmojo kvietimo išmėginti jėgas užsienyje.

„Man paskambino žmogus iš Norvegijos Kultūros ministerijos ir pasiūlė studijuoti Norvegijoje. Labai įdomi istorija, jie mane susirado internete, esą ieškojo naujų talentų iš Rytų Europos. Bet man tiesiog Norvegija neprigijo prie širdies. Aš nenorėjau ten gyventi, o skraidyti iš Lietuvos būtų buvę neįmanoma. Man jie buvo pasiūlę labai geras sąlygas, bet ta veikla neišsivystė, nes aš savęs ten nemačiau“, – atviravo Raigardas.

Nors Vilnius ir nėra Niujorkas, bet čia grįžusio jauno kompozitoriaus gyvenimas virė. Ypač po to, kai grojamiausių ir žiūrimiausių sąrašų viršūnėse atsidūrė jo įkurta vaikinų grupė N.E.O.

„Scanpix“ nuotr./Grupės N.E.O. nariai Marius Kiltinavičius ir Raigardas Tautkus
„Scanpix“ nuotr./Grupės N.E.O. nariai Marius Kiltinavičius ir Raigardas Tautkus

Daugiau kaip šešerius metus vaikinų gyvenimas priminė svajonę, ir tuomet, kai niekas nesitikėjo, grupė N.E.O. išsiskirstė.

„Tarp mūsų buvo įvairių nuoskaudų, kiekvienam mūsų po grupės išsiskyrimo prasidėjo naujas etapas. Bet mes buvome labai artimi ir tą išsiskyrimą planavome“, – televizijos laidoje pasakojo R.Tautkus.

Raigardas, kaip ir žadėjo, atsidėjo kūrybai ir viename televizijos projekte gimusio „Šampaninio“ choro veiklai. Tačiau atėjo laikas, kai ir to nuolatos tobulėjančiam muzikantui apsirodė maža. Gimė planas vykti į Londoną.

Luko Balandžio nuotr./Raigardas Tautkus ir Šampaninis Kauno choras
Luko Balandžio nuotr./Raigardas Tautkus ir Šampaninis Kauno choras

„Drąsos reikėjo ne išvykimui, o tam, kad išmokčiau pasakyti ne. Reikėjo pasakyti ne atlikėjams, atsisakyti kurti jiems dainas. Taip pat buvo sunku palikti žmones, kurie iki tol dirbo su manimi. Galiausiai supratau, kad nuo jų būsiu nutolęs tik dviejų su puse valandų atstumu“, – LRT TV laidoje „Gyvenimas“ pasakojo Raigardas.

Muzikantas dar vaikystėje įsiminė mokytojos žodžius: „Jo profesijoje talento reikia tik dešimties procentų, visa kitą sėkmės dalis priklauso nuo darbštumo“. Ir vieno, ir kito Raigardui tikrai netrūksta, todėl į Europos muzikos sostinę nedvejodamas išsivežė ir visą šeimą.

„Vaikams iš pradžių buvo nelengva dėl draugų, bet jie greitai priskaitė. Būna pykčių, bet stengiamės kuo dažniau parskristi į Lietuvą. Aš džiaugiuosi, kad jie supranta, jog pasaulis kosmopolitiškas, kad nėra vienos aplinkos. Reikia mylėti savo kraštą, gerbti, jam padėti. Bet tuo pačiu reikia ir pamatyti kažką daugiau, kad vėliau galėtum duoti“, – vaikais džiaugėsi R.Tautkus.

Tautkai gyvena prabangiausiu vadinamame Kensingtono rajone, tame pačiame, kur už kelių gatvelių, įsikūręs princas Haris su Sasekso hercogiene Meghan. Būsto nuoma čia kainuoja nuo pusketvirto tūkstančio svarų mėnesiui. Tačiau ten Raigardo šeima greitai pritapo.

„Dukrai Sofijai vienuolika metų, ji labai puikiai ten jaučiasi, šiek tiek pasiilgsta draugių Lietuvoje, bet su jomis kalba per įvairias mobilias programėles. Sūnui – septyniolika, jis neseniai išlaikė egzaminus, rezultatai labai puikūs, tad gali stoti į geriausius Jungtinės Karalystės universitetus. Dar yra dukra Rugilė, kuriai jau trylika, ji lanko šokius. Stengiamės, kad jie ne tik mokytųsi, bet ir kurtų, grotų“, – apie vaikų auklėjimą laidoje „Gyvenimas“ kalbėjo R.Tautkus.

VIDEO: Raiga feat. Soliaris - Without you (Original mix)

Viską, kuo Raigardas su šeima gali didžiuotis jis pasiekė sunkiu darbu. Ir net dabar, kai jau galėtų sumažinti apsukas, jo troškimas kurti priverčia pamiršti protingas darbo valandas, savaitgalius ir atostogas.

„Aš tikrai daug dirbu ir mano žmona daug dirba. Mes dirbame kartu, užsiimame platinimu, vadyba, dar turime autorinių teisių specialistę. Tai mūsų šeimyninis tandemas“, – apie darbą Londone pasakojo Raigardas.

Paskendęs daugybėje darbų, jis nepamiršta ir Lietuvos, kuria muziką mūsų šalies atlikėjams, rūpinasi jau aštuonerius metus koncertuojančio „Šampaninio“ choro veikla.

Gyvenimo Londone R.Tautkus nevadina emigracija, tai tobulėjimas ir galimybė parvežti į Lietuvą geriausias idėjas ir jų įgyvendinimui reikalingą patirtį. Vis dėlto pustrečios valandos skirtumas, skiriantis Lietuvą ir Didžiąją Britaniją, leidžia į viską, kas vyksta mūsų šalyje, pažvelgti iš šalies.

„Žmonėms Lietuvoje reikėtų labai palaikyti vieniems kitus, to labai trūksta. Mūsų žmonės geri, bet nelinkę palaikyti vieni kitų. Kartais „Facebooke“, laikraštyje matau kaip vieni ant kitų lietuviai sako negražius žodžius. Ne, mes taip elgtis negalime, mūsų yra mažai. Mums reikia palaikyti vieni kitus. Noriu palinkėti lietuviams visuomeniškumo, nes mes, lietuviai galvojame, kad viskas turi įvykti be mūsų pastangų. Priešingai – viską padaro pavieniai žmonės“, – lietuviams linkėjimus perdavė R.Tautkus.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Egidijus Dargūnas ir Raigardas Tautkus
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Egidijus Dargūnas ir Raigardas Tautkus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius