Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renata Norvilė pradėjo gaminti indus: idėja gimė susidomėjus epoksidine derva

Sodyboje su šeima gyvenanti dainininkė Renata Norvilė sugalvojo būdą, kaip naudingai ir kūrybingai išnaudoti laisvą laiką – iš epoksidinės dervos lieja įvairius indus ar net laikrodžius. Idėją moteriai pamėtėjo ne tik internete išvysti nepaprasto grožio darbai, bet ir su medžiu dirbantys jos tėvai. Apie naują hobį 15min pasakojusi Renata atskleidžia, kaip pasigamina reikiamą indo formą, kiek laiko reikia sustingti dervai ir kokius jausmus sukelia galutinis rezultatas.
Deivis ir Renata Norvilai, epoksidinės dervos darbai
Deivis ir Renata Norvilai, epoksidinės dervos darbai / Vida Press, 15min, asmeninio albumo nuotr.

Idėją pamatė internete

Kol kai kurie indus lieja iš stiklo, Renata tai daro su medžiu, kuris yra glaudžiai susijęs su jos vaikyste. Pasirodo, abu moters tėvai yra baldininkai, todėl nenuostabu, kodėl tiek būnant maža mergaite, tiek šiandien atlikėją nuolat traukė šis intriguojantis pasaulis.

O dabar ir pati suprato, kaip svarbu seną medį išsaugoti taip, kad jis išliktų amžiams. Todėl internete peržiūrėjusi ne vieną vaizdo įrašą, kuriame vaizduojama, kaip meniškai išliejama epoksidinė derva ant stalų, sumąstė ir pati tai išbandyti.

„Man atrodė, kad labai gražu, kai užliejus medį tas stalas gali stovėti dar kelis šimtmečius. Žmonės juo dar grožėsis ir žavėsis. Tai mane traukė“, – prisipažino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renata Norvilė ir Deividas Norvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renata Norvilė ir Deividas Norvilas

Iš pradžių Renata pagalvojo, kad dervą galėtų panaudoti sodybos grindims, mat ši medžiaga nesibraižo, nesusidėvi. Žinoma, prieš pradėdama visus darbus, moteris pasidomėjo, kiek tai kainuos ir kaip reikia tinkamai atlikti darbą. Tačiau apskaičiavusi, kad neverta investuoti į seną namą, ji netikėtai pasuko link naujo hobio.

„Sugalvojau kitus būdus, kur galėčiau panaudoti šią dervą. Labai stipriai užsikabinau. Susiradau mokymus, kaip pagaminti, kad nesugadinčiau, neišnaudočiau per daug medžiagų, taip pat kad nebūtų per daug brangu.

O paskui tik liko galvoti, kaip dirbti, ką įlieti, kaip viskas atrodys. Turime fantazijas, kurias sujungus kas nors ir išeina“, – pasakodama apie savo naują veiklą, šypsojosi R.Norvilė.

Daugiau Renatos darbų – galerijoje:

Epoksidinė medžiaga reikalauja daug kruopštumo

Mozaikas, lego dėliones su vaikais mėgstanti Renata suprato, kad ir čia jai patiks „krapštytis“. Ji pastebėjo, kad epoksidinė medžiaga reikalauja daug kruopštumo, laiko ir darbo, nes, kaip pati sako, negali jo paprastai palikti ir tiesiog išeiti užsiimti savais reikalais.

„Tikrai ne. Jei planuoji užsiimti šia derva, tu turi sau pasilikti pusdienį mažam darbui, o jei didesnis darbas, turi stebėti visą dieną. Vieną darbelį kartais užtrunka padaryti per keturias dienas, o kokį nors didesnį – per savaitę. Derva reikalauja ne tik tavo dėmesio, bet ir atitinkamų sąlygų“, – paaiškina dainininkė.

Asmeninio albumo nuotr. /Renatos Norvilės darbas iš epoksidinės dervos
Asmeninio albumo nuotr. /Renatos Norvilės darbas iš epoksidinės dervos

Per neilgą laikotarpį moteris jau pagamino kelis indus. Iš pradžių planavo juos gaminti tik sau, tačiau laikui bėgant atsirado draugų, pažįstamų, kurie taip pat panoro šiuo grožiu žavėtis namuose.

„Žinokit, prie kiekvieno esu prisėdusi, daug laiko skyrusi, net glosčiusi, įsimylėjusi. Kartais verkiau, pykau ant savęs, jei kas nors nepavykdavo. Bet vėliau ir vėl prisėdu, glostau“, – juokiasi ji.

Renata dažnai sulaukia klausimų, ar naudojama medžiaga yra stiklas, tačiau ji draugiškai siūlo visiems neapsigauti. Vis dėlto stiklas nuo dervos skiriasi kaip diena ir naktis. Vienas vos nukritus dūžta, o kitas gali ir nedūžti.

„Nors iš pirmo žvilgsnio galima pamanyti, kad tai yra stiklas, mano naudojama medžiaga ne tokia trapi. Na, bet žmonės vis tiek džiaugiasi, nes tokio dalyko ne visur rasi ir neįpirksi. Tokių pasikartojančių vazų tikrai nebūna. Jei ir norisi daryti tokį patį, tikrai kas nors panašaus neišeis. Vis tiek išlieta kitokia forma, akmenėliai labai kruopščiai sudėti“, – apie stiklo ir dervos skirtumus kalba R.Voitechovskaja-Norvilė.

Pagalbos ranką ištiesia ir kaimynas

Nors dauguma Renatos bičiulių galutinį variantą pamato tik internete, tačiau jai pagalbos ranką ištiesia ir tėvai, vyras bei artimas kaimynas.

„Sulaukiu iš visų pagalbos. Vyras patarimų duoda, kaimynas kažkokią medžio atraižą, malką randa ir ją man supjausto. Sakykim, vyrų pagalbos kartais reikia, todėl kreipiuosi į juos“, – atskleidžia ji.

Asmeninio albumo nuotr. /Renatos Norvilės darbas iš epoksidinės dervos
Asmeninio albumo nuotr. /Renatos Norvilės darbas iš epoksidinės dervos

Šiandien dainininkė džiaugiasi, kad pagaliau atrado savo mėgstamą hobį. Ji nuoširdžiai siūlo kiekvienam paieškoti sau patinkančios veiklos, nes po sunkių darbų, patiriamo streso tai gali tapti net išsigelbėjimu.

„Kažkam tai yra sportas, mezgimas. Nuo to džiaugsmas gyvenime priklauso. Mano atsipalaidavimas priklauso nuo šių darbelių gamybos. Tiesiog visai kitokia gyvenimo kokybė atsiranda, kai tu mėgsti daryti tai, o ne spjauti į šulinį, kai kas nors nepavyksta.

O kalbant apie ateitį – jei žmonėms patiks, gal ateityje pardavinėsiu“, – kalbėdama su 15min apie širdžiai mielą hobį, sakė Renata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius