-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Robertas Petrauskas pravirko per savo knygos pristatymą

Pirmoji autorinė knyga garsiam sporto komentatoriui Robertui Petrauskui reiškia daugiau, nei daugelis įsivaizduoja. Šį darbą jis vadina didžiausiu savo karjeros iššūkiu, į kurį sudėjo ne tik istorines žinias, bet ir visą sielą. Žurnalistas daugiau nei metus gyveno šešiasdešimties metų senumo įvykiais, o dabar jaučiasi tarsi alpinistas, įkopęs į didžiausią gyvenimo viršukalnę.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vartydamas dar dažais kvepiančius knygos „Trečiojo Reicho triumfas“ puslapius Robertas Petrauskas nenustoja šypsotis. Tik jis ir knygos kūrėjai žino, kiek kūrybinių, fizinių ir psichologinių kančių pareikalavo 700 puslapių leidinys. Tai anaiptol ne pirmoji knyga Lietuvoje apie Antrąjį pasaulinį karą, tačiau, kaip sako autorius, parašyta kitu kampu, skirta ir paprastiems skaitytojams, panaši į detektyvą.

R.Petrauskas su nerimu laukia atsiliepimų, nes istoriku savęs nevadina ir neslepia, kad nieko nauja apie to laikotarpio įvykius neatrado. „Negaliu vadintis istoriku, nes niekada nesėdėjau dulkėse paskendusiuose archyvuose ir niekada neturėjau progos pats pakalbinti dar likusių gyvų liudininkų. Ši knyga – tarsi kokteilis, kurio ingredientai buvo sukurti ir atrasti iki tol, o aš juos surinkau, parinkau ir sujungiau. Koks skirtumas, iš ko iškeptas tortas? Svarbiausia, kad jis būtų skanus“, – per knygos pristatymą kalbėjo R.Petrauskas.

Planuojama, kad „Trečiojo Reicho triumfas“ bus tik pirmoji numatomos serijos apie Antrąjį pasaulinį karą Europoje knyga. Tiesa, dabar sporto komentatorius apie antrą knygą galvoti nenori. „Noriu pailsėsi ir pasimėgauti šiomis akimirkomis. Man jos labai brangios. Jaučiuosi tarsi alpinistas, kuris įkopė į viršūnę ir pamatė, kad horizonte yra ir aukštesnių viršukalnių. Taip, aš nugalėjau save, aš išpildžiau seną svajonę, bet vieną dieną norėsiu kopti ir į aukštesnius kalnus. Dabar noriu sustabdyti laiką, pasimėgauti pirmąja pergale. Kad ir kokia vieniems ji maža, o kitiems didelė atrodytų“, – sakė R.Petrauskas.

Klaipėdos universitete istorijos studijas baigęs R.Petrauskas neslėpė, kad buvo momentų, kai norėjosi viską mesti. „Akimirkomis atrodė, kad neatlaikysiu tokio pašėlusio tempo. Tas milžiniškas maratonas atėmė labai daug jėgų. Turėjau išeiti iš savęs, apsigyventi kitame pasaulyje. Tai buvo sunkiausia ne man, o mano šeimai. Mano mažoji Kotryna žinojo, kad žodžiai „tėtukas dirba“ reiškia, kad negaliu su ja žaisti. Atsiprašau už prarastą laiką, kurio jau niekada negalėsiu grąžinti“, – su ašaromis akyse kalbėjo žurnalistas.

Ašaros tik patvirtino R.Petrausko žodžius, kiek daug jam reiškia ši knyga. Į „Franki Pub“ susirinko visa jo šeima, o gyvenimo draugė Vaida, išvydusi verkiantį Robertą, priėjo prie jo ir stipriai apkabino. Emocijų išties netrūko. Susijaudinęs kalbėjo ne tik knygos autorius, bet ir jo mama, istorijos mokytoja. Ji pasakojo, kad sūnus nuo penkerių metukų skaitė laikraščius ir vaikystėje ryte rijo knygas.

Petrauskų šeima kilusi iš Žemaitijos, todėl mama ne veltui sūnui įteikė tikrą žemaitišką sūrį. Specialią dovaną R.Petrauskui įteikė ir leidyklos „Tyto Alba“ leidėjai. Jie padovanojo Danijos kareivio šalmą, kuris pabuvojo ir Afganistano kare. Pats, R.Petrauskas įsitikinęs, kad ši knyga – pati geriausia jo kalėdinė dovana.

Knyga „Trečiojo Reicho triumfas“ išleista keturių tūkstančių egzempliorių tiražu, jos kaina sieks daugiau nei 80 litų.

Trumpas dosjė:

Robertas PETRAUSKAS gimė 1976 m. balandžio 29 d. Gargžduose. Lietuvoje jis geriausiai žinomas kaip sporto žurnalistas ir krepšinio komentatorius, tačiau pagal specialybę yra istorikas. 2000 m. baigė istorijos studijas Klaipėdos universitete. Ketverių metų studijos (specializacija – XX amžius) ir dešimties metų domėjimasis Antruoju pasauliniu karu virto knyga „Trečiojo Reicho triumfas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius