Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Royce“ lyderis Ilja Gun švenčia gimtadienį: apie pirmą lietuvišką dainą ir savo „Americos“ atradimus

Šį trečiadienį 38-ąjį gimtadienį pasitinkantis „Royce“ lyderis Ilja Gun atvirauja, jog pastaruoju metu jo kasdienybė – tarsi nesibaigiantis maratonas. Netrukus gerbėjų širdis pasieks antrasis grupės albumas, o bene didžiausia staigmena, jog kūriniai nuguls vinilinėje plokštelėje. Naujos dainos gerbėjams jau balandį suskambės koncertiniam ture – Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje.
Grupė „Royce“ šiemet švenčia penkerių metų sukaktį
Grupė „Royce“ šiemet švenčia penkerių metų sukaktį. / R.Šeškaičio nuotr.

– Šiandien pasitinkate savo gimimo dieną, tačiau, panašu, įsuko darbų lavina. Jau balandžio antroje pusėje numatyti albumo pristatymo koncertai Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje. Albumą pavadinote „Mano America“. Kas slypi po šia idėja?

– Šis pavadinimas – tai žinutė, kad kiekvieną kartą, kai kuri, kažką atrandi, tad Amerika šiame kontekste ir yra atradimas. Spalviškai albumo viršelis bus kupinas amerikietiškų spalvų, toks mūsų vizualinis sprendimas, o juk meno paskirtis ir yra sudominti, sukelti klausimą.

Kitas dalykas – muzikine prasme visa šiuolaikinė muzika, ar tai būtų populiaroji, ar rokas, jos šaknys yra bliuzas, gimęs kažkur prie Misisipės upės. Kodėl Amerika? Nes iš ten kilę viskas – ar tai būtų „Prodigy“, ar metalas, ar kalbėtume apie pop estradą – Rihanna, ar Beyonce, tai yra muzika, kurioje energija, laisvė, rokenrolas. Po šiuo pavadinimu slypi tiek daug.

Albumas bus įvairus – nuo visiškai lėtų, melancholiškų dainų iki tiesioginio roko’n’bliuzo. Kažkas gal pasakys, jog jis nevientisas, bet būtent tokios eklektikos ir siekėm. Jis, iš tiesų, kardinaliai skiriasi nuo pirmojo albumo. Pakeitėme ir kūrybos bei įrašų principą. Kalbu apie tai, kad įrašius „Black Lights“ ir besiruošiant pristatinėti jį „gyvai“, supratome, kad reikia iš naujo aranžuoti, juk mes gyva roko grupė, tai buvo reikalų... Šįkart pradėjome iš kitos pusės – pirma gimė gyvas „draivas“, o tuomet muzika pasipildė elektroniniais dalykais, ten kur to reikalavo kompoziciją. Kaip mums pavyko – spręsti Jums.

– Kokį pristatymą esate numatę gerbėjams? Pirmąjį koncertą balandžio 19-ąją surengsite Klaipėdoje ir albumą pristatysite Klaipėdos dramos teatro salėje, kaip gimė toks sprendimas?

– Mums ir norėjosi, kad mūsų muzikos gerbėjai ateitų, prisėstų ir paklausytų. Manome, kad žinome savo klausytoją, tad pasirinkome geriausią ir jaukiausią Klaipėdos erdvę. Garso bei komforto kokybė Klaipėdos dramos teatre yra išskirtinė.

Šiuo metu dirbame ties vizualiniais sprendimais, kuriuos bus galima išvysti koncertų metu. Kas bus atspirties taškas, kas gims scenoje – kuriama, tai yra absoliučiai gyvas procesas, o rezultatą kviečiame pamatyti ir išgirsti.

– Užsiminėte apie sumanymą išleisti vinilinę plokštelę. Kaip gimė ši idėja? Ar albumas nuguls tik plokštelėje?

– CD bus irgi, be abejonės, bet kompaktinių diskų paklausa natūraliai mažėja, nes dabar įrenginiai nebeturi CD grotuvų. Jų nebelieka nei kompiuteriuose, nei automobiliuose. Pernai vinilinių plokštelių pardavimai pasaulyje aplenkė CD pardavimus, nors plokštelės yra mažiausiai dvigubai brangesnės. Tai tarsi naujai senas kultas. Tai yra naujoji išliekamoji vertė. Vėl sugrįžta patefonai, tai tam tikras trendas. Vinilinių plokštelių gamintojai, stambesni, turi užsakymų pusmečiui į priekį, tačiau mums pavyko suderėti išskirtinius gamybos terminus ir plokšteles laukiam prieš pat Klaipėdos muzikinę premjerą.

Idėja gimė pabendravus su draugu ir muzikos fotografu Ryčiu Šeškaičiu. Jis paklausė, kodėl neleidžiame plokštelės. Tuomet susimąsčiau.... Pradžiai išleisime ribotą tiražą, stebėsime reakcijas. Kolkas jas bus galima įsigyti tik mūsų koncertuose, vėliau mūsų internetinėje svetainėje, galbūt nukeliaus ir į kokį parduotuvių tinklą.

– O pats patefoną turite?

– Įsigijau prieš pusantrų metų. Labai norėjau vieno atlikėjo plokštelės – Therr Maitz, buvo ir diskas, bet, pagalvojau, kad bus proga įsigyti patefoną. Tai toks nuotaikos dalykas. Kažkas ateina į svečius, toks malonus šiltas skambesys. Patefonas turi kažką neįprasto, kalbant apie mūsų laikmetį... Privalumas, jog skirtingai nei internetas, muzikinės platformos, kaip „Spotify“ ir kitos, kurios išmėto dainas, miksuoja, čia iš tiesų gali stabtelti ir klausyti muzikos nuo pirmos natos, nuosekliai, tai vėl tampa procesu, taip atrandi tai, ko klausydamas platformose net nepajustum, praleistum begaliniame sraute.

– Naujame „Royce“ albume yra vienintelė lietuviška daina pagal J. Marcinkevičiaus eiles „Eikit žmonės“. Ši daina karaliauja „LRT Opus“ radijo topuose. Kaip gimė idėja sudainuoti lietuvių rašytojo kūrinį?

– Tai tikrai vienintelė mūsų daina lietuvių kalba. Čia galima vėl sugrįžti prie albumo pavadinimo „Mano America“ – tai dar vienas mūsų asmeninis atradimas.

VIDEO: ROYCE - Eikit žmonės

Tiesiog pradėjome galvoti, kad būtų smagu kokią dainą lietuvių kalba išleisti, tačiau supratau, kad pats žodžių neparašysiu, o primityviai to daryti nesinorėjo. Galvoju, paieškosiu lietuvių poetų eilių. Man pačiam atradimas buvo rasti šias J.Marcinkevičiaus eiles. Skaičiau ir girdžiu, kaip ta daina skamba, net melodijos nereikėjo galvoti. Šiuose žodžiuose tiesiog užkoduota muzika, tad muzikaliai išpildėme ją su Justu (grupės ROYCE klavišininkas, redakcijos pastaba) žaibiškai.

„LRT Opus“ radijo eterį ši daina pasiekė š.m. vasario pradžioje ir jau sukasi LRT Opus Top 10. Galvoju, kad čia daugiau eilės nei muzika suveikė, bet tikrai mums labai malonu.

– Šiemet grupė „Royce“ švenčia jubiliejų – penkerių metų gyvavimą. Kaip kilo idėja susiburti į grupę?

– Turėjau prieš tai keletą muzikinių projektų, tačiau nusprendžiau, kad reikia padaryti kažką daugiau nei „garažas“ ar „garažinis rokas“. Daugiau – turiu galvoje programos, skambesio, atlikimo, kokybės prasme. Pradėjau galvoti, kad ir muzikantai turi būti profesionalūs. Taip ir susibūrėme, susikūrė tokia sudėtis, kokią turime nuo pirmo koncerto. Vėliau prisijungė Kristina Jatautaitė ir Edita Bodrovaitė-Rūkiene, kurios pasirodys kartu su mumis balandį albumo pristatymo metu.

Grupės „Royce“ naujo albumo pristatymas Klaipėdos dramos teatre vyks balandžio 19 d., Kaune, „Sandėlyje“ – balandžio 21-ąją, Vilniuje – balandžio 27 dieną, klube „Legendos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius