Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rūta Mikelkevičiūtė ir Eglė Mėlinauskienė iš JAV grįžo su dosnia auka vėžiu sergantiems vaikams

Čikagoje vykusiame labdaros vakare „Vilties aitvarai“ vėžiu sergantiems Lietuvos vaikams buvo suaukota net 126 tūkst. litų. Šis renginys vainikavo Amerikos lietuvių bei paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ draugystę, siekiant pastatyti Lietuvoje Šeimos Namučius, padėsiančius sveikti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Renginys vyko kovo 15 d. Pasaulio lietuvių centre Lemonte.
Vakaro akimirka
Labdaros vakaro akimirka / Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr.

„Kai pamačiau pilną salę pasipuošusių žmonių, kurie tiesiog plūdo į labdaros vakarą, sunkiai tramdžiau jaudulį“, – sako žurnalistė, paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ viena iš steigėjų Rūta Mikelkevičiūtė, prieš kelias dienas sugrįžusi iš Čikagos (JAV). „Nenusakomas jausmas už tiek kilometrų jaustis tarsi Lietuvoje, girdėti puikiai lietuviškai kalbančius žmones, kurie, nepaisant daugybės metų, praleistų už Atlanto, degė rūpesčiu ir noru padėti Lietuvoje gyvenančioms šeimoms, auginančioms vėžiu sergančius vaikus.“

Į 10 dienų kelionę Rūta vyko kartu su geriausia drauge ir fondo „Mamų unija“ vadove Egle Mėlinauskiene. Jas į JAV pakvietė Čikagoje gyvenančios išeivės, kurios nusprendė padėti Lietuvoje įsteigtam fondui „Mamų unija“ pastatyti vėžiu sergančio vaiko šeimos namus. „Tai bus namai, kuriuose vėžiu sergantis vaikas su tėvais galės pailsėti nuo ligoninės, sudėtingo ir sunkaus gydymo ir pasijusti kaip namie“, – sakė „Mamų unija“ vadovė Eglė Mėlinauskienė. Šeimos Namučiuose taip pat bus įsteigtas ir pirmasis vaikų onkologijos informacinis centras, nemokamai suteiksiantis visą informaciją apie ligą, gydymąsi, pagalbą, reablitaciją.

Čikagoje gyvenančios ir susivienijusios lietuvės, kurių dauguma yra vaikus auginančios mamos, jau ne vienerius metus padeda Rūtos Mikelkevičiūtės ir Eglės Mėlinauskienės įsteigtam fondui „Mamų unija“ – siunčia žaislus, rūbus, remia ligoniukus, kuriems reikia skubios pagalbos. „Prieš gerą pusmetį su fondo vadove Egle nusprendėme, kad reikia veikti –organizuoti didelį labdaros vakarą. Nepaisant skeptikų, šiandien turime puikų rezultatą, nes įdėjome daug darbo, jėgų, atidavėme visą savo širdį. Esame lamingos“, – sakė Edita Zasimauskaitė, „Mamų unija“ atstovė JAV, subūrusi Čikagoje gyvenančias išeives lietuves kilniam darbui.

Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Menininkų darbai labdaros aukcionui
Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Menininkų darbai labdaros aukcionui

Labdaros vakare „Vilties aitvarai“ dalyvo apie 500 kviestinių svečių iš visos Amerikos – nuo JAV gimusių lietuvių, turtingų verslininkų iki neseniai laimės ieškoti atvykusių žmonių. Penkių valandų trukmės labdaros vakare-koncerte viskas buvo lietuviška – nuo vaišių iki muzikinių pasirodymų, šokių ir dainų, kurias atliko JAV gyvenantys lietuviai.

Susirinkusiems buvo pristatytas režisieriaus Ryčio Januškos dokumentinis filmas, baleto artistų, modernaus šokio atstovų, žymių vokalistų, saksofono, smuiko, violončelės, gitaros virtuozų pasirodymai. Vakaro kulminacija tapo Aido Reklio trupės ledo šou. Scenoje buvo sumontuotas dirbtinis ledas, o ant jo vienas po kito pasirodė garsaus ir itin talentingo ledo akrobato, šiuo metu dalyvaujančio LNK projekte „Šokiai ant ledo“, mokiniai.

Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Vakaro akimirka
Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Vakaro akimirka

Ypatingo dėmesio sulaukė labdaros aukcionas, kuriam vertingus daiktus dovanojo Lietuvoje ir Amerikoje žinomi bei gerbiami meno, bažnyčios, muzikos, literatūros, sporto, verslo ir kt. sričių atstovai. Aukcione buvo galima įsigyti kardinolo Audrio Juozo Bačkio pasirašytą Šventąjį Raštą, dailininkės Miglės Kosinskaitės paveikslą, ledo ritulininko Dainiaus Zubraus marškinėlius su autografu, baleto primarijaus Nerijaus Juškos dovanotus puantus, laidų vedėjos ir kulinarės Beatos Nicholson receptų knygas, krepšininko Jono Valančiūno sportinius batelius ir kt.

Oficialiu renginio „Vilties aitvarai“ rėmėju tapo Lietuvos Respublikos konsulas Čikagoje Marijus Gudynas, teisinę pagalbą teikė Pasaulio lietuvių bendruomenės advokatas A. Rimas Domanskis, iniciatyvą palaikė ir sveikinimo laišką atsiuntė lietuvių kilmės Ilinojaus valstijos senatorius Richard J. Durbin.

Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./„Mamų unijos“ vadovė Eglė Melinauskienė (dešinėje)
Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./„Mamų unijos“ vadovė Eglė Melinauskienė (dešinėje)

„Nuoširdžiai dėkojame geros širdies aukotojams, organizatoriams ir visiems prisidėjusiems, kad sergančių vaikų šeimos Lietuvoje turėtų Namučius, kuriuose bus gera sveikti ir bendrauti. Tikime, kad mėnesį prieš renginį ir jo metu suaukota suma nėra galutinė, nes renginio atgarsiai pasiekė kitų valstijų lietuvių bendruomenes, todėl ir toliau sulaukiame daug norinčių prisidėti, besidalijančių idėjomis ir mintimis“, – sakė „Mamų unijos“ vadovė Eglė Mėlinauskienė.

Sergančio vaiko šeimos namučiai – yra naujausias fondo „Mamų unija“ projektas. „Tokie namai yra ne vienoje užsienio valstybėje, juos turi net Baltarusija, Latvija“, – pasakojo Eglė Mėlinauskienė. Vienose šalyse tokie namai yra finansuojami valstybės, kituose – tik rėmėjų. Čikagoje Rūta ir Eglė apsilankė panašaus pobūdžio namuose, apžiūrėjo kaip jie įrengti, kas juose dirba, kokią veiklą vykdo ir panašiai.

Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Agnė Giedraitytė
Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Agnė Giedraitytė

Šiuo metu Šeimos Namučiams Lietuvoje pastatyti jau yra sukaupta daugiau kaip 330 tūkst. lt. Visi norintys prisidėti gali paaukoti portale www.aukok.lt.

Fondas „Mamų unija“ įsteigas 2009 m., siekiant padėti ir finansiškai paremti vėžiu sergančius vaikus ir jų šeimas. „Pavadinome fondą „Mamų unija“, nes manome, kad nėra didesnės jėgos už motinos meilę ir visa širdimi atsidavusiai siekiame, kad vėžiu sergantys vaikai pasveiktų“, – sakė E. Mėlinauskienė ir R. Mikelkevičiūtė. Lietuvoje vėžiu suserga iki 100 vaikų nuo kūdikių iki 18 metų. „Mamų unija“ per savo gyvavimo laiką jiems suteikė paramos už maždaug 1.2 mln.litų.

Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Garbės konsulas Čikagoje Marijus Gudynas su žmona ir renginio vedėjai
Manto Ivanausko ir „Mamų unijos“ nuotr./Garbės konsulas Čikagoje Marijus Gudynas su žmona ir renginio vedėjai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius