Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šarūno Barto „Šerkšno“ premjeroje – filmo kūrėjai ir politikos bei kultūros elitas

Antradienio vakarą Vilniuje įvyko naujojo Šarūno Barto filmo „Šerkšnas“ („Frost“) premjera, į kurią pasveikinti juostos kūrėjų bei pažiūrėti Kanų kino festivalyje išliaupsintą filmą susirinko ir gausus būrys politikos bei kultūros elito atstovų.
Gražina Baikštytė, Šarūnas Bartas ir Liana Ruokytė-Jonsson bei Alma ir Valdas Adamkai
Gražina Baikštytė, Šarūnas Bartas ir Liana Ruokytė-Jonsson bei Alma ir Valdas Adamkai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Filmo premjeroje dalyvavo pats režisierius Šarūnas Bartas ir daugiau nei dvidešimties žmonių, kūrusių „Šerkšną“, komanda. Tiesa, viena iš pagrindinių filmo aktorių, Prancūzijos kino žvaigždė Vanessa Paradis į premjerą Lietuvoje atvykti negalėjo.

Gegužę prestižiniame Kanų kino festivalyje pristatytas filmas, pasakojantis apie karą Ukrainoje, tik dabar atkeliauja į Lietuvą, ir vieni pirmųjų jį pažiūrėti bei įvertinti atėjo prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, Vytautas Landsbergis su žmona Gražina, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jacenkivskis.

Kino vakare dalyvavo ir režisierių Šarūną Bartą sveikino Aistė Stonytė-Budzinauskienė, Audrius Stonys, Gražina Baikštytė, Audrius Siaurusevičius su žmona Ingrida, Vilmantas Marcinkevičius su žmona Indra ir kt.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kanuose ovacijomis palydėtas Šarūno Barto „Šerkšnas“ atkeliauja į Lietuvos kino teatrus

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis ir Valdas Adamkus su žmonomis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis ir Valdas Adamkus su žmonomis

Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“ filmuotas Ukrainoje, prie fronto linijos Donbase. Juostoje be jau minėtos Vanessos Paradis, kuri vaidino žurnalistę, nusifilmavo ne tik garsus lenkų aktorius Andrzejus Chyra bei debiutuojantys jauni lietuvių aktoriai Mantas Jančiauskas ir Lyja Maknavičiūtė, bet ir tikri Ukrainos kariai.

Filme „Šerkšnas“ pasakojama apie jaunus lietuvius Roką ir Ingą, kurie dar ką tik buvo paaugliai, užaugo nepriklausomoje, karo nepatyrusioje Lietuvoje. Jie avantiūriškai sutinka nuvežti humanitarinės pagalbos krovinį iš Vilniaus į Kijevą, tačiau galiausiai atsiduria prie fronto linijos Donbase. Karo akivaizdoje jauna pora suvokia gyvybės trapumą bei meilės vertę.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Stonys ir Aistė Stonytė-Budzinauskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Stonys ir Aistė Stonytė-Budzinauskienė

Garsioji prancūzė Vanessa Paradis „Šerkšne“ yra karo žurnalistė, kuri Rokui duoda pamoką apie meilės reikšmę bei paskatina jį fotografuoti. Jos veidas matomas ir ant filmo plakatų. Lenkijos aktoriaus Andrzejaus Chyros personažas kuruoja užsienio žurnalistų Ukrainoje darbą ir prižiūri Roko ir Ingos kelionę. Tačiau jo draugiškumas greitai pereina į grėsmę ir beviltiškumą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šarūnas Bartas apie filmą „Šerkšnas“: „Mes rizikavome tiek, kiek tai turėjo būtiną prasmę“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Bartas ir Liana Ruokytė-Jonsson
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Bartas ir Liana Ruokytė-Jonsson

Pasaulinė premjera – Kanuose

„Šerkšną“ jau matė išrankioji Kanų publika – Šarūnas Bartas filmą pristatė 70-ojo Kanų kino festivalio paralelinėje programoje „Dvi režisierių savaitės“.

Anot režisieriaus komandos, pasaulinė filmo premjera buvo palydėta kelias minutes trukusiomis ovacijomis žiūrovams atsistojus. Pranešime spaudai cituojama tarp pirmųjų mačiusiųjų filmą buvusi legendinė prancūzų režisierė Claire Denis: „Filmas sudaužė mano širdį. Karas mums atrodo labai toli, bet išties yra visai arti mūsų. Bartas ypač vaizdingai parodė karo realybę.“

„Šerkšnas“ yra bendras Lietuvos, Ukrainos, Prancūzijos ir Lenkijos kino kūrėjų filmas.

VIDEO: Filmo „Šerkšnas“ anonsas

TAIP PAT SKAITYKITE: Šarūnas Bartas apie filmą „Šerkšnas“: „Mes rizikavome tiek, kiek tai turėjo būtiną prasmę“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius