Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės akiniai: mada ar būtinybė?

Vasarą skaisčiai šviečiant saulei greičiau atsiranda akių nuovargis, sausėjimas, susiduriama su kitais nemaloniais pojūčiais. Norint to išvengti, dera pasirūpinti tinkama akių apsauga. Apie tai „15min“ pasakojo optometrininkė Linksminė Daugnoraitė.
Naujausios akinių nuo saulės mados
Naujausios akinių nuo saulės mados / Redo Vilimo/BFL nuotr.

– Kodėl saulės poveikiu akims aktualu susirūpinti būtent vasarą?

– Ištirta, kad daugiausiai akių ligų atvejų pasitaiko atostogų metu, kai žmonės ilsisi prie vandens telkinių. Tokie paviršiai kaip vanduo, smėlis, net skėtis nuo saulės sugeria ultravioletinius spindulius ir juos atspindi. Taigi maudydamiesi, žvejodami arba gulėdami paplūdimyje gauname ne tik tiesioginę šių spindulių dozę, bet ir nuo atspindėtų paviršių. Todėl vasarą pasirūpinti akimis tampa itin svarbu.

– Kokius akių negalavimus gali sukelti tiesioginiai saulės spinduliai?

– Mus pasiekiantys ultravioletiniai (UV) spinduliai gali sukelti trumpalaikius arba ilgalaikius akių negalavimus. Apie trumpalaikį akių negalavimą – fotokeratitą (ragenos uždegimą) įspėja aštrus akių skausmas, ašarojimas, padidėjęs akių vokų jautrumas ir paraudimas, akyje atsiradęs svetimkūnio jausmas, dilgčiojimas, tam momentui susilpnėjęs regėjimas. Tuo tarpu ilgalaikiams akių negalavimams priskiriama katarakta (lęšiuko sudrumstėjimas). Ši liga klastinga, nes ilgai nejuntama jokių simptomų, tačiau ilgainiui negrįžtamai pablogėja matymas.

– Ar visiems saulės spinduliai kenkia vienodai?

– Taip, tačiau pavojingiausi jie yra vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms. Natūraliai nuo UV spindulių apsaugantys pigmentai akyse susiformuoja su amžiumi, todėl vaikų ir paauglių akys, neturinčios šio pigmento yra jautresnės. Saulė kenksminga po kataraktos operacijų, kai naujas akies lęšiukas nesulaiko UV spindulių, tada akys tampa itin jautrios. Tai būdinga senyvo amžiaus žmonėms.

– Kaip išvengti UV spindulių ir jų keliamo akių diskomforto?

– Yra du variantai: užsidėti akinius nuo saulės arba pasislėpti nuo tiesioginių saulės spindulių pavėsyje ir leisti akims pailsėti. Nors skrybėlė ar kepuraitė su snapeliu sulaiko dalį kenksmingų spindulių, vis dėlto pagrindinė priemonė yra saulės akiniai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Optometrininkė Linksminė Daugnoraitė
Optometrininkė Linksminė Daugnoraitė

– Kaip išsirinkti tinkamus akinius nuo saulės?

– Renkantis akinius nuo saulės būtina atkreipti dėmesį į dvi specialias žymas. Pirmiausia ieškokite raidžių „CE“, kurios dažniausiai būna įspaustos ant akinių kojelės. Šis ženklas reiškia, kad prekė atitinka kokybės standartus. Kita svarbi žyma – skaičius, parodantis, kiek UV spindulių sulaiko akiniai. Dažniausiai rašoma UV100 UV400, šie skaičiai reiškia, kad akiniai šimtu procentų apsaugo akis nuo kenksmingų spindulių.

– Kokias klaidas darome dažniausiai rinkdamiesi saulės akinius?

– Didelė suaugusiųjų klaida – aklas mados vaikymasis, kai renkamasi ne tie akiniai, kurie tinka, o tie, kuriuos perša mada. Saulės akiniai visų pirma turi saugoti, todėl svarbu tinkamas jų dydis. Akiniai negali būti per dideli, nes per atvirus kraštus praeis UV spinduliai, bet negali būti ir per maži, nes spaus nosį, smilkinius, jautresniems žmonėms gali sukelti ir galvos skausmą.

Renkant saulės akinius vaikams galioja tie patys principai, tačiau jiems patartina pirkti akinius, kurių lęšiai ir rėmelis pagaminti iš plastiko, mat metaliniai rėmeliai gali alergizuoti. Visų svarbiausia, kad akiniai patiktų vaikui, kitaip jis jų nenešios, o akys liks neapsaugotos.

– Ar patikima pirkti saulės akinius iš gatvės prekeivių?

– Jei yra dvi anksčiau minėtos specialios žymos, akinius galima pirkti kad ir turguje. Tačiau prieš tai reikėtų atlikti vizualinę ekspertizę, t.y. patikrinti, ar ant lęšio nėra įbrėžimų, ar jis skaidrus, ar nebrokuoti stiklai, kaip jie įmontuoti. Jeigu nėra akivaizdaus broko ir akiniai turi reikalingas žymas, juos galima pirkti. Bet vis dėlto rekomenduoju saulės akinius pirkti optikos salone, nes čia suteikiama profesionali specialisto pagalba, kokybės garantija ir išvengiama rizikos įsigyti blogą prekę.

Natūralūs vitaminų šaltiniai akims:

– oranžinės spalvos vaisiai ir daržovės (morkos, abrikosai);
– žalialapės daržovės (kopūstai, špinatai);
– uogos (žemuogės, mėlynės);
– pieno produktai (jogurtas, sūris);
– riebi žuvis (lašiša, silkė, skumbrė);
– riešutai, sojos pupelės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius