Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muzikantas prokurorų apkaltintas narkotikų kontrabanda, nors buvo niekuo dėtas

Dvi neaiškias siuntas su milteliais gavęs muzikantas Vilniaus apygardos teisme buvo priverstas įrodinėti, kad nėra narkotikų kontrabandininkas. Nors prokurorai karštligiškai siekė įrodyti jo kaltę, teisėja paskelbė, kad muzikantas čia niekuo dėtas.
Pianistas (asociatyvi nuotr.)
Pianistas (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Visa ši istorija prasidėjo dar 2018 metų rudenį. G.N. teismui pasakojo, kad spalio pabaigoje pašto dėžutėje rado neaiškią siuntą.

Kadangi vokas buvo adresuotas būtent jo vardu, vaikinas parsinešė jį namo ir išpakavo.

Viduje rado du nepermatomus maišelius, viename jų – rausvos spalvos tabletės, kitame – milteliai. Kaip vėliau nustatys ekspertai, ten buvo pusantro gramo ekstazi tablečių ir pusė gramo amfetamino.

Kadangi niekada anksčiau su tokia situacija G.N. nebuvo susidūręs, jam nė nekilo mintis apie neaiškų siuntinį pranešti policijai.

Lietuvos muitinės nuotr./Sulaikyti pašto siuntomis gabenti narkotikai
Lietuvos muitinės nuotr./Sulaikyti pašto siuntomis gabenti narkotikai

Jis pasidėjo siuntą ant palangės, tikėdamasis, gal į jį kreipsis tikrasis savininkas.

Daugybę veiklos turintis muzikantas apie šį voką tiesiog pamiršo. Vos ne tuo pat metu, kai jis gavo siuntą, atlikėjo adresu keliavo dar ir laiškas su beveik gramu ketamino, kuris nepraslydo pro muitinės inspektorių akis.

Dėl šios siuntos pradėtas ikiteisminis tyrimas, o kovo 14-ąją į G.N. buto duris sostinėje pasibeldė pareigūnai.

Šoko ištiktas vaikinas buvo įsitikinęs, kad įvyko nesusipratimas. Prieš pradedant kratą pareigūnai G.N. paklausė, ar yra paštu gavęs narkotikų.

Tuomet jis prisiminė beveik 5 mėnesius ant palangės dulkėjusią siuntą su neaiškiomis medžiagomis ir padavė ją pareigūnams.

Buvo paimti G.N. telefonai, kompiuteriai, juose ekspertai ieškojo įrodymų, kad pats vaikinas užsisakinėjo internetu narkotikus. Tačiau nieko panašaus nerado.

Nepaisant to, prokurorai ėmėsi uoliai rašyti kaltinamąjį aktą: vaikinui pateikti itin rimti įtarimai. Jis buvo apkaltintas ne tik disponavimu narkotinėmis medžiagomis, bet ir jų kontrabanda, už ką baudžiamajame kodekse numatyta ilga laisvės atėmimo bausmė.

„Nenustatytu laiku, nenustatytoje internetinėje svetainėje, pasinaudodamas savo kompiuteriu, neteisėtai įgijo iš Nyderlandų karalystės nedidelį kiekį psichotropinių medžiagų“, – tokį kaltinimą, nors ir trūkstant įrodymų, sugebėjo suraityti prokuratūra.

Viską paaiškino

Pats G.N. teisme tvirtino, kad yra muzikantas, aktyviai užsiima kūryba, augo menininkų šeimoje, todėl narkotikai, jų vartojimas ar tuo labiau kontrabanda niekaip nėra susiję su jo gyvenimo būdu ar aplinka.

Olandijoje studijavęs vaikinas ten yra pabandęs rūkyti „žolės“. Ten tą daryti yra visiškai legalu.

„Daugiau gyvenime jokių narkotikų nesu vartojęs“, – teisme tvirtino G.N.

Muzikantas paaiškino, kad jo namų adresą žino daugiau nei 100 žmonių: bute jis rengia repeticijas, vakarėlius, taip pat pardavinėja vinilo plokšteles ir susidomėjusius pirkėjus pasikviečia į namus.

Tad yra daugybė įtariamųjų, galėjusių tiesiog iškrėsti jam šią kiaulystę. Visgi tokie argumentai vaikiną kaip narkotikų kontrabandininką pasiryžusių nubausti prokurorų nė kiek nesujaudino.

Tačiau byla nagrinėjusi teisėja Aušra Bielskė į įrodymus pažvelgė kur kas kritiškiau nei prokuratūra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušra Bielskė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušra Bielskė

„Visų pirma teismas atkreipia dėmesį į tai, kad siunta su psichotropinėmis medžiagomis MDMA ir amfetaminu, kaltinamojo savanoriškai pateikta kratos metu, G.N. dispozicijoje buvo beveik penkis mėnesius. Nežiūrint to, siuntoje buvusi pakuotė su amfetamino milteliais išliko sandariai uždaryta. Kita pakuotė su psichotropine medžiaga MDMA nors ir buvo prapjauta (tai logiškai paaiškina kaltinamojo siekis apžiūrėti jo vardu gautus objektus), tačiau joje po penkių mėnesių tebebuvo 3 tabletės. Toks ilgas laiko tarpas, kurio eigoje šios medžiagos nebuvo suvartotos ar kitaip panaudotos, atitinka G.N. parodymus, kad su šiomis medžiagomis bei jų atsiuntimu jis nėra susijęs“, – rašoma nuosprendyje.

Teisėja taip pat atkreipė dėmesį, kad G.N. geranoriškai teisėsaugai pateikė savo kompiuterių ir telefonų slaptažodžius, bet ekspertai nieko inkriminuojančio nerado.

Nebuvo rasta ir jokių įtartinų mokėjimų į Nyderlandų karalystę iš atlikėjo sąskaitos.

Pasiteisinimas, kad vaikinas nesuprato, jog gavo narkotikus, teisėjai taip pat pasirodė logiškas. Faktas, kad Olandijoje jam teko pabandyti kanapių, nieko neįrodo.

„Nors jis pats ir patvirtino teismui, kad yra rūkęs „žolę“ Olandijoje, vis tik tai turi būti vertinama tiek atsižvelgus į tai, kad, visų pirma, marihuana savo išoriniais požymiais akivaizdžiai skiriasi nuo siuntoje buvusių objektų, tad minėta jo patirtis nevertintina kaip patvirtinanti, jog G.N. turėjo suvokti laikomų medžiagų pobūdį; ir antra, Nyderlandų Karalystėje šios kategorijos medžiagų vartojimas yra legalus, tad ši aplinkybė nepatvirtina ir G.N. atsainaus požiūrio į teisės aktų reikalavimų laikymąsi“, – rašoma nuosprendyje.

„Apkaltinamasis nuosprendis negali būti grindžiamas spėjimais ir prielaidomis“, – paskelbė teisėja, išteisindama muzikantą.

Bendraudamas su 15min užsiminė, kad svarsto galimybę apskųsti jį nepagrįstai persekiojusios ir į teismą abejotinos vertės bylą nunešusios prokuratūros veiksmus.

„Džiaugiuosi, kad dabar galėsiu susitelkti į savo naujo albumo užbaigimą, kuris pasirodys jau kitąmet“, – 15min sakė atlikėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius