Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto papildai – ne duona

Vartant rankose estetiškas piliules, malonu svajoti, kaip plaukai taps žvilgantys, o sąnariai – kaip jauno zuikio. Maisto papildai daugeliui žmonių tikrai reikalingi, tačiau būtina juos rinktis atidžiai ir nepuoselėti didelių iliuzijų, apimančių įsigijus kokį nors daiktą už nemažą kainą.
Maisto papildai
Maisto papildai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 3 Mityba Sveikata Duona

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė mums pasakojo, kad maisto papildai – tai maisto produktai, skirti įprastam maistui papildyti. Jie vieni ar kartu su kitomis medžiagomis yra koncentruotas maisto ar kitų medžiagų šaltinis, turintis poveikį mitybai arba fiziologijai. Dažniausiai maisto papildams suteikiama vaistų forma (tačiau jie nėra vaistai!), jie gali būti rekomenduojami vartoti žmonėms nuo ligų, jų profilaktikai ar fiziologinėms funkcijoms paveikti.

Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų. Viename produkte tokio kiekio medžiagų nerasime, todėl reikia rinktis įvairius produktus. Tačiau dažniausiai maitinamasi neįvairiu, nevisaverčiu, neužtikrinančiu biologiškai veiklių medžiagų poreikio maistu. Todėl tokią mitybą galima pagerinti vartojant maisto papildų, kurių sudėtyje yra įvairių biologiškai veiklių medžiagų, negaunamų kartu su įprastu maistu.

Tačiau maisto papildai, kaip ir vaistai, gali pakenkti, jei yra vartojami netinkamai, todėl juos rinktis patariama tik pasitarus su gydytoju ar vaistininku.

Skaitykime etiketę

Kaip ir perkant maisto produktus, įsigyjant papildus reikia atidžiai perskaityti jų etiketėje pateiktą informaciją. Jei maisto papildo etiketėje, ant pakuotės ar informaciniame lapelyje nurodoma, kad šis maisto papildas sukurtas tam tikros kategorijos žmonėms – vaikams, vyrams, moterims, nėščioms ar žindančioms moterims, – vadinasi, jis geriausiai tenkina būtent nurodytos kategorijos žmonių organizmo poreikius.

Maisto papildai, kurių sudėtyje yra aminorūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, mikroelementų, mineralinių medžiagų ar kitų biologiškai veiklių medžiagų, viršijančių rekomenduojamas paros normas, kuriems suteikta vaistų forma ir kurie skirti vartoti kaip papildai nuo ligų, jų profilaktikai ar fiziologinėms funkcijoms paveikti, priskiriami specialios medicininės paskirties maisto produktų kategorijai. Todėl prieš jų įsigyjant tikrai reikia pasitarti su gydytoju ar vaistininku, be to, gydytojai ir patys jų išrašo.

Jei vienu metu vartojama kelių rūšių maisto papildų, būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Jeigu visų maisto papildų sudėtyje yra tokių pat medžiagų, kurių kiekis kartu sudėjus viršija rekomenduojamą paros normą ir sudaro gerokai daugiau nei 100 proc., derėtų pasikonsultuoti su gydytoju, mitybos specialistu ar vaistininku dėl tokių maisto papildų vartojimo vienu metu.

Vartojant maisto papildus patartina vadovautis vartojimo instrukcijos rekomendacijomis – tuomet nebus perdozavimo rizikos. Žodžiu, bet kokiu atveju nereikia persistengti, nes maisto papildų sveikiems nagams, sveikai odai ir net sveikiems sąnariams sudėtis gali sutapti.

Kaip skiriami papildai?

Gydytojas, skirdamas kraujo tyrimus, gali papildomai patikrinti, ar jums netrūksta vienų ar kitų maisto medžiagų. Tokiomis aplinkybėmis maisto papildų vartojimas ir būtų logiškiausias bei tikslingiausias: išsitiriu, ko man trūksta, ir tuomet papildau organizmo atsargas.

Atskirai paminėtinos grupės žmonių, kuriems gali būti padidėjęs maisto medžiagų poreikis, kurį su maistu galima patenkinti tik iš dalies. Tai nėščios ir maitinančios moterys, vaikai ir paaugliai, profesionalūs sportininkai, vyresnio amžiaus žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis (jiems maisto papildų turi skirti tik gydytojas!), rūkantieji, vegetarai, besilaikantys dietų ir nepakankamai valgantys asmenys. Jiems derėtų taip pat vartoti tinkamai parinktų maisto papildų.

Gyvenimas priverčia

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pakanka tinkamai maitintis ir nereikės jokių maisto papildų. Tačiau tyrimai rodo, kad vidutinis šių laikų žmogus valgo nesubalansuotą maistą, netinkamai jį ruošia (perverda, perkepina, valgo vakarykščius gaminius ir kitaip naikina naudingąsias medžiagas), valgo nepakankamai (dėl pinigų, laiko ar ir vieno, ir kito stygiaus), mažai valgo vaisių bei daržovių.
Maža to, šiais laikais žemės ūkio produkcija vis prastėja – auginant naudojama vis daugiau ir daugiau pesticidų. Gaminant maistas pripildomas konservantų, maisto priedų, yra per daug perdirbtas. Todėl vadinamosios veiksmingos maisto sudedamosios dalys prarandamos, o iš maisto lieka tik skrandžio kamšalas.

Tad net jeigu žmogus stengiasi taisyklingai maitintis, vis tiek gali kentėti dėl prastos mitybos. Nereikia pamiršti ir aplinkos veiksnių: streso, prastos oro ir aplinkos kokybės ir t. t.

Tačiau vis dėlto maisto papildai nėra sukurti tam, kad būtume sveiki – jie skirti konkrečiam tikslui pasiekti: netekti ar priaugti svorio, raumenų, įgauti atsparumo stresui, energijos, gyvybingumo. Tad jeigu jums vaistininkė įrodinės, kad artrito pažeistus sąnarius gali išgydyti koks nors brangokas maisto papildas, į šią informaciją pažvelkite kritiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius