-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Režisierius Artūras Žukauskas: atversime pirkėjams akis

BTV naujos ekonominės publicistikos laidos „Kainos kodas“ idėjos autorius ir vedėjas Artūras Žukauskas tikina, kad vartotojas privalo gauti tai, už ką moka.
Artūras Žukauskas
Artūras Žukauskas / BTV nuotr.
Temos: 2 Režisierius Kaina

– Ekonominės publicistikos laida – sena jūsų svajonė?

– Laidos idėją padiktavo pati situacija – veržtis diržus ir mokėti vis didėjančius mokesčius. Pats esu paprastas vartotojas, ir man pačiam kyla daug klausimų. Kai pradėjau klausinėti žurnalistų, ar jiems būtų įdomu rengti reportažus šiomis temomis, sulaukiau didelio susidomėjimo ir pritarimo. Taip ir kilo idėja tuos klausimus užduoti tiems, kam jie adresuoti.

– Kokius svarbiausius uždavinius keliate savo projektui?

– Mūsų uždavinys tikrai nėra reitingai ar jų „kilnojimas“. Svarbiausias mūsų tikslas – žmogus, vartotojas, pirkėjas, kuris, mokėdamas uždirbtus pinigus, turi teisę žinoti, už ką moka, ir gauti kokybišką produktą ar paslaugą.

– Kokį vartotoją norėtumėte išugdyti savo skleidžiama informacija?

– Nieko neugdome ir nieko nemokome, kaip gyventi, – tiesiog atveriame akis arba patariame, kaip pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje. Jei patarimas tinka žiūrovui, vadinasi, mes esame teisingame kelyje.

– Prieš laidos startą tikinote, kad daugelio Lietuvos prekybininkų, gamintojų, paslaugų teikėjų ir politikų laukia nemaži skandalai...

– Reportažus rengia nepriklausomi žurnalistai, ir tai – jų požiūris į analizuojamas problemas. Ir jeigu jie kels skandalus, vadinasi, toks jų požiūris. Aš esu tik jungiamoji siužetų grandis. O kam drebės kinkos – pamatysite laidose.

– Ar laukiate TV žiūrovų, prekių ir paslaugų vartotojų, pagalbos kuriant šią laidą?

– Be abejo. Kiekvienas žmogus, susidūręs su kokia nors problema ar nerandantis išeities iš susiklosčiusios situacijos, gali kreiptis į mus, o mes bandysime jam padėti.

Dabar daugiausia jėgų atiduodu televizijai, nes laida „Kainos kodas“ rodoma keturis kartus per savaitę. Vadinasi – darbas ir šeštadieniais, ir sekmadieniais.

– Kur TV žiūrovai gali kreiptis su svarbia informacija?

– Geriausia rašyti elektroniniu paštu info@kainoskodas.lt. Beje, gali kreiptis ne tik paprasti vartotojai, bet ir gamintojai bei realizuotojai.

– Ar pats asmeniškai, kaip vartotojas, nors kartą pasijutote pažemintas ar įžeistas prekybininkų, gamintojų ar paslaugų teikėjų?

– Manau, kad ne vienam yra tekę tai patirti, tačiau aš pykčio nelaikau ir esu atlaidus (juokiasi – L. S.).

– Kas, jūsų nuomone, šiandien dažniausiai mulkina Lietuvos vartotojus? Ar manote, kad dėl to kalčiausias sunkmetis?

– Galiu pasakyti tik viena – vartotojas privalo gauti tai, už ką moka: kokybišką paslaugą ar nepasibaigusio garantijos termino prekę – ir nesvarbu, ar tai sunkmetis, ar aukso amžius.

– Ar nė kiek nesibaiminate, kad TV žiūrovas, užliūliuotas šokių ir dainų projektų bei įvairių bulvarinių laidų, vangiai gilinsis į rimtą ekonominę informaciją?

– Na, viliuosi, kad ir užliūliuoti žiūrovai vaikšto į parduotuves ir moka mokesčius, tad, manau, greitai pabunda iš to užliūliuotumo (juokiasi – L. S.). Kol gyvenimas diktuos temas, tol laida bus aktuali, o jei vieną dieną niekam nebekils jokių klausimų, vadinasi, ir laidos nebeliks.

– Dėl ko labiausiai nerimavote ryždamiesi rimtą laidą rodyti net keturis kartus per savaitę?

– Labiausiai – dėl laiko stokos, juk be laidos turiu daugybę kitų darbų. Ką tik baigiau kurti spektaklį „Vienos krūties istorija“ pagal autobiografinį Erikos Umbrasaitės romaną.

– Ar nesibaiminate, kad, atpažinę jus iš ekrano, užrūstinti gamintojai ar paslaugų teikėjai gali imti jums kerštauti – pavyzdžiui, viešai išplūsti ar primušti?

– Aš pats reportažų nerengiu ir tyrimų neorganizuoju – nesu žurnalistas. Manau, kad tai supranta ir gamintojai ar paslaugų teikėjai. Tad juos rūstinsiu ne aš.

– Esate televizijos ir teatro režisierius, trumpametražių filmų kūrėjas, aktorius, paramos fondo „Auksinis strazdas“ kūrybos vadovas... Kokiu savo nuveiktu darbu labiausiai didžiuojatės?

– Visi mano darbai – kaip vaikai – yra svarbūs ir brangūs. Kiekvieną kartą tai naujo etapo pradžia. Todėl visais jais vienodai didžiuojuosi.

– Tačiau iki šiol TV ekrane nebuvote žinomas veidas. Ar laidos vedėjo pareigos – jums didelis iššūkis?

– Tiesiog nebuvo kam jos vesti, tad nusprendžiau, kad nereikia nieko nė ieškoti. Bet ar tai man iššūkis? Ne, nes šioje laidoje neakcentuojame vedėjo vaidmens – čia ne jis svarbiausias.

– Ar pats randate laiko televizoriui ir kokias laidas mėgstate žiūrėti?

– Deja, televizoriui nelabai lieka laiko. Bet jeigu įsijungiu, tai dažniausiai Rusijos, Vokietijos televizijų kanalus. Labai patinka „Discovery“, „Travel“, BBC, CNN, kai kurie kino filmų kanalai.

– Minėjote, kad turite labai daug darbų. Kokia veikla dabar suryja daugiausia jūsų laiko?

– Dabar daugiausia jėgų atiduodu televizijai, nes laida „Kainos kodas“ rodoma keturis kartus per savaitę. Vadinasi – darbas ir šeštadieniais, ir sekmadieniais. Dėl to esu priverstas daugybę kitų taip pat be galo svarbių darbų šiek tiek nustumti į šoną.

– Ar jau esate atradęs būdą, kaip daug nuveikti ir visur suspėti?

– Na, jei būčiau atradęs, būčiau kur kas daugiau nuveikęs ir suspėjęs.

– Esate vyturys ar pelėda? Kuri paros dalis jums yra produktyviausia?

– Likimas lėmė gimti pelėda – man geriausiai dirbasi naktimis, todėl labai nemėgstu, kai reikia anksti keltis.

– Apie kokią profesiją svajojote vaikystėje?

– Mokydamasis Šiaulių 15-ojoje vidurinėje mokykloje svajojau būti gydytoju. Baigiau televizijos ir kino režisūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Tad galima sakyti, kad mano svajonė išsipildė, nes bandau padėti tiems, kam reikia pagalbos (juokiasi – L. S.).

– Kokiems pomėgiams pirmiausia stengiatės rasti laiko?

– Mėgstu dainuoti, todėl šiam pomėgiui visada turiu laiko – jei tik užeina noras dainuoti, tai ir dainuoju.

– Jeigu jūsų primygtinai prašytų išbandyti savo talentą bent viename iš pastaruoju metu televizijose gausiai užderėjusių pramoginių projektų, kuriam prisiverstumėte ryžtis?

– Na, kadangi niekas niekur dalyvauti manęs nekviečia, nėra ko ir svarstyti. Manau, kad ir be manęs yra kam šokti ir dainuoti tuose projektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius