-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seksas – tik po vestuvių! Kai principai tampa svarbesni už santykius...

Labas, Ramune. Noriu paprašyti tavo patarimo. Draugauju su mergina, kuriai 39 metai ir kuri yra labai konservatyvių pažiūrų, kalbant apie vyrų ir moterų bendravimą. Ji būdama tokio amžiaus, yra nekalta ir nebučiuota, ir kategoriškai nusistačiusi, kad „seksas – tik po vestuvių“. Ji nusiteikusi laukti kiek prireiks savo išrinktojo, kuris taikysis prie šios kategoriškos nuostatos...
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė-Milašienė / G.Kropio nuotr.

Visi kiti variantai nepriimtini, mat ji kažkokioje knygoje perskaitė, kad sekas gali būti tik tarp sutuoktinių ir tik po vestuvių. Ir jai itin svarbu išsaugoti savo nekaltybę, nes tik tuo atveju ji galėtų ištekėti, mat „vyrai nenori į žmonas panaudotų mergaičių“... Ką galėtum patarti, Ramune? Mano ir jos dvasinis ryšys yra pakankamai stiprus, bet aš nesuprantu jos nusistatymų, kai pats seksualini gyvenimą pradėjau būdamas 16-os. Dabar man 36-eri. Kodėl ji taip užsiciklinusi dėl tų konservatyvių nuostatų? Ar apskritai įmanoma ką nors pakeisti? Lauksiu atsakymo. Ačiū. Arūnas

Sveikas, Arūnai. Iš tiesų tavo draugės požiūris į seksualinius santykius yra labai kategoriškas ir nelankstus, tiesiog frigidiškas. Ji, turėdama tokias nepajudinamas nuostatas, primena užsispyrusią 19 metų merginą, o ne subrendusią 39 metų moterį. Susidaro toks įspūdis, jog taisyklės, principai tampa svarbesni nei pats santykis. Formalumai atsiduria aukščiau visko.

Gali būti, kad to priežastys slypi draugės asmenybėje, kuri apskritai yra nelanksti, nepriimanti kitoniškumo ar naujovių. Galbūt ji buvo labai griežtai auklėjama, o šeimoje, kurioje užaugo, buvo smerkiamas seksualumas. Galbūt ši mergina yra, kaip kad tu rašai, „ultra konservatyvių“ katalikiškų pažiūrų ir tiesiog davatkiškai laikosi religinių „tiesų“. (Jokiu būdu nenorėčiau kaip nors įžeisti religingų žmonių, tad prašau atleisti, jei tai skamba nepagarbiai).

Tavo draugė elgiasi taip, lyg svarbiausiais dalykas būtų jos nekaltybė ir tuoktuvės.

Įsikibimas į vieną ar kitą nuostatą dažnai sąlygoja dogmatizmą, beatodairiškai kvailą principingumą bei išankstinius požiūrius, neatitinkančius realybės. Tai, jog draugė kategoriškai laikosi savo įsitikinimų, kad net bučiuotis sutinka tik po vestuvių, dar labiau tą patvirtina.

Juk svarbiausia – ryšys tarp žmonių

Panašu, kad ši moteris tapo tarsi įkaite savo tokios nuostatos, jog vyras, su kuriuo ji kada nors pasimylės, bus teisėtas jos sutuoktinis. Visgi svarbiausias turėtų būti ryšys su kitu žmogumi, kad su juo būtų gera būti kartu ir norėtųsi drauge praleisti visą gyvenimą. Tavo draugė elgiasi taip, lyg svarbiausiais dalykas būtų jos nekaltybė ir tuoktuvės.

Tarkime, atsitiktų taip, jog paaiškėtų, kad ji ir jos vyras seksualiniuose santykiuose yra visiškai nesuderinami, netinka vienas kitam. Kas tuomet? Nekaltybės nuostata ją uždaro į tokią situaciją, kurioje ji turės kentėti visą gyvenimą ir atlikti savo kaip žmonos pareigą arba išsiskirti su tuo vyru. Abu atvejai gana tragiški...

Nuostatos, baimė ir priešiškumas

Gali būti, jog tokiomis griežtomis pažiūromis draugė slepiasi nuo gyvenimo, jausmų, atsakomybės ir įsipareigojimų. Tokia kategoriška nepajudinama nuostata: „seksas ir bučiniai tik po vestuvių“ gali saugoti nuo galimos nesėkmės, skausmo, baimės būti paliktai, išduotai, išjuoktai. Šiuo atveju baimė, jog santykis gali baigtis ir tada ji bus „panaudota“ bei niekam nereikalinga, yra gavusi groteskišką formą.

Visgi vengdama pavojaus pasijusti nesaugi, moteris trukdo savo asmenybės augimui ir brandai.
Įdomu, ar tavo draugė ir kitose gyvenimo srityse yra tokia nelanksti. Jei taip, galbūt šiai moteriai apskritai baisu įsileisti naujus išgyvenimus, baisu dėl pasikeitimų, kurių ji mano „nesuvaldysianti“.

Kita vertus, šiek tiek pralaužti ledus galėtų susižadėjimas. Susižadėjusi gal bent jau pasibučiuos...

Nelankstumas, principingumas paprastai būdingas suvaržytoms/varžančioms, kontroliuojančioms bei norinčioms viską ir visada valdyti asmenybėms. Taigi už griežtų nuostatų gali slypėti ne tik baimė, bet ir priešiškumas, noras, jog kitas paklustų jų valiai. Santykis su partneriu gali tapti kova dėl pranašumo, kur nebelieka pačios meilės.

Ledus gali pralaužti sužadėtuvės

Jei tavo draugė iš tikrųjų iki 39 metų tvirtai laikėsi savo nuostatų, vargu, ar jos labai keisis. Kita vertus, šiek tiek pralaužti ledus galėtų susižadėjimas. Susižadėjusi gal bent jau pasibučiuos... Kaip bebūtų paradoksalu, priešingai jos pačios įsitikinimams, draugė savo, kaip moters orumą sieja vien su seksualumu.

Tu, Arūnai, gali jos paklausti, nejaugi ji nusipelno pagarbos tik būdama iki vestuvių nekalta? Gal tai ją įtikins keisti savo griežtas pažiūras... Visgi tai, kokių vertybių ir nuostatų žmogus laikosi, yra jo šventa teisė ir pasirinkimas. Jei mums tas žmogus brangus, privalome juos gerbti, kad ir kokie jie atrodytų absurdiški. Jei jūsų su drauge ryšys gilus ir artimas, gal tau verta ryžtis jai pasipiršti? Sėkmės!

Norite paklausti Ramunės? Rašykite: santykiai@15min.lt

Daugiau apie psichologiją ir psichoterapiją skaitykite Psichoterapeutas.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius