Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė: Laukiatės vaiko? Galiu padėti sugalvoti jam vardą!

Šie metai mano aplinkoje labai derlingi, net keturios artimos draugės susilaukė ar dar laukia šeimos pagausėjimo. Džiaugiuosi už jas ir labai pavydžiu vieno dalyko – vardo naujagimiui sugalvojimo. Man šis procesas atrodo labai smagus ir kartu labai atsakingas.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Asmeninio albumo nuotr.

Šiais laikais tėvai dažnai stengiasi savo kūdikiui duoti retą, ypatingą vardą, greičiausiai dėl to, kad jų mažylis jau nuo pirmų gyvenimo dienų išsiskirtų iš kitų. Kartais tie vardai gaunasi labai skambūs ir įdomūs, o kartais tokiu būdu tarp mūsų atsiranda Demonų (tai realus praėjusiais metais Lietuvoje vaikui suteiktas vardas).

Aš jau seniai nustojau juoktis iš keistų vardų – mes visi skirtingi, tai kas juokingai skamba man, kitam gal yra pats gražiausias vardas. Jei labai norisi auginti Izaurą ir kaskart ištarus šį vardą nepagalvoji apie vergus – kodėl gi ne? Bet man vis dar keista, kaip atsiranda vardai ir kodėl vieni mums skamba įprastai, o kiti rėžia ausį?

Mes turime labai daug gražių lietuviškų spalvų pavadinimų. Bet kodėl pasitelkus tik vieną iš jų buvo „pagamintas“ vardas? Ir dar būtent žydrą... Žydrūnas ir Žydrūnė – seni gražūs lietuviški vardai, bet pasakykit, kodėl nėra Juodūno arba Balčio? Kodėl neturim Raudonės ar Geltūnės? Net ir Mėlyna Petrauskaitė man skamba visai maloniai. Taigi jei ieškote dar nepanaudotų vardų – prašau, imkit spalvas. Tik gal Rudį ramybėje palikit, nes šis labiau su šuns vardu siejasi, kita vertus, šiais laikais aš jau sunkiai įžvelgiu ribas tarp gyvūnų ir žmonių vardų.

Žydrūnas ir Žydrūnė – seni gražūs lietuviški vardai, bet pasakykit, kodėl nėra Juodūno arba Balčio? Kodėl neturim Raudonės ar Geltūnės?

Kaip su spalvomis, taip ir su medžiais. Ąžuolas, Eglė ir Liepa – visiškai normalu. Turėtų būti taip pat normalu sūnų pavadinti Klevu, Beržu ar Uosiu, bet žmonių tokiais vardais arba nėra, arba labai mažai. Mergaitės galėtų būti Tujos arba Alyvos. Niekaip nesuprantu, kodėl vadinti vaiką Egle normalu, o Pušimi jau ne. Kas čia per medžių diskriminacija.

Gamtos reiškiniai irgi išnaudoti ne visi. Turim Audrą, Vėją, Saulę, Giedrą, bet kodėl nėra vaikų vardu Lietus ar Kruša? Na, ok, dėl Krušos suprantu, patyčios garantuotos, bet Lietus juk skamba puikiai arba moteriškas atitikmuo Lyja.

Yra žmonių vardu Laimė, Džiugas, bet kodėl nėra Juoko? Tarkim, Seimo narys Juokas Gražulis, skamba daugiau nei puikiai.

Yra žmonių vardu Laimė, Džiugas, bet kodėl nėra Juoko? Tarkim, Seimo narys Juokas Gražulis, skamba daugiau nei puikiai.

Dar tėvai bandydami sugalvoti originalų vardą dažnai sujungia du savo vardus į vieną. Kartais gaunasi naujų labai gražių vardų, kartais visai nesigauna. Aš kažkada pagalvojau, kad jei būčiau susilaukus vaiko nuo savo ex vyro ir šiuo metodu būčiau galvojus jam vardą, auginčiau Skartą. Nežinau, kaip toks vardas skamba jums, bet man iškart kyla vizija, kaip vaikas su tokiu vardu eidamas į mokyklą, į penalą šalia pieštukų susideda ir kelias „britvutes“.

Ai, dar gyvūnijos pasaulis visai neišnaudotas. Tarp mūsų vaikšto keli Danieliai, Kovai, Liūtai. O kur Vilkas? Kodėl nėra Lapės ar Stirnos? Lietuvių kalbos žodynas pilnas nuostabių žodžių, kurie gali tapti jūsų vaiko vardu, tik imkit ir naudokitės, net nereikės dairytis į užsienį ar skolintis vardo iš romantinio serialo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius