-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skaiva Jasevičiūtė: Nepalikite šunų mirti vienų. Jie jūsų tikrai nepaliktų

Kartą besilankydama veterinarijos klinikoje su savo augintiniu išgirdau labai garsią raudą. Moteris verkė taip, kad nuo to garso man linko keliai ir akmuo užgulė krūtinę. Mano šuo taip pat labai išsigando – susigūžė kampe ir drebėjo lyg tas verksmas tikrai draskytų širdį. Sujaudinta paklausiau savo veterinarijos gydytojo, kas nutiko.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Asmeninio albumo nuotr.

Nutiko liūdnas dalykas – raudanti moteris atvedė savo šunį užmigdyti, nes senatvė ir onkologiniai susirgimai nepaliko kitos išeities. Aš suprantu jos ašaras, priimti tokį sprendimą sunku, netekti gero draugo – dar sunkiau. Tačiau nesuprantu vieno dalyko – moteris garsiai paverkė šalia savo šuns ir tada išėjo palikusi jį su svetimais veterinarais, kurie turėjo baigti jo kančias. Išėjo, nes jai per sunku stebėti, kaip jos šuo miršta.

Ir tada aš prisiminiau, kad tokį vaizdą veterinarijos klinikose matau jau ne pirmą kartą. Šeimininkai atveda savo mylimus augintinius eutanazijai ir palieka mirti vienus. Nes jiems emociškai sunku. Sunku po to bus su tuo vaizdu gyventi. Ir nė vienas iš jų nepagalvoja – ar jų geriausiam draugui, kuris juos tiek metų mylėjo, nėra sunku mirti vienam?

Ar jų geriausiam draugui, kuris juos tiek metų mylėjo, nėra sunku mirti vienam?

Man kažkada irgi buvo „per sunku“, esu prašiusi, kad vieną mano taksą užmigdytų tėvai, nes nenorėjau jo prisiminti mirštančio. Tik po to supratau, kokią siaubingą klaidą padariau ir kokia bjauri savanaudė buvau.

Mūsų šunys turi privilegiją išeiti ramiai ir be skausmo, o, mano manymu, mes turime jausti jiems pareigą būti kartu iki paskutinės akimirkos. Išeiti be baimės ir be jausmo, kad juos paliko pačią sunkiausią minutę.

Dauguma veterinarų man pasakojo, kad paliktas užmigdyti šuo visada akimis iki paskutinės akimirkos ieško savo šeimininko. Nes niekas nenori mirti vienas. Net jei tai tik šuo. „Tik šuo“ buvo jūsų draugu visą gyvenimą, jūs jam buvot visas pasaulis, todėl „tik šuo“ nusipelnė paskutinio atodūsio šalia mylimiausio žmogaus šalia, o ne šalia svetimo baltu chalatu.

Dauguma veterinarų man pasakojo, kad paliktas užmigdyti šuo visada akimis iki paskutinės akimirkos ieško savo šeimininko

Taip, tai labai sunku, beveik nepakeliama, taip jūs esate jautri asmenybė ir nenorite nervintis, bet įsivaizduokite, kaip sunku tą akimirką jūsų šuniui?

Aš išmokau šią pamoką. Kai prieš kelis metus man teko priimti šį sprendimą – galvojau nualpsiu iš streso. Norėjau raudoti balsu, bet žinojau, kad tai jį išgąsdins. Todėl susivaldžiau, paėmiau savo šunį į glėbį ir laikiau šalia širdies tol, kol gydytojas pasakė, kad jau tikrai viskas, kad jau galiu jį paleisti. Paleidau.

Ir tikiu, kad jam buvo ramu išeiti žinant, jog neišdaviau jo ir buvau kartu iki galo. Tada leidau sau verkti, žinodama, kad jis mano ašarų nebemato ir nesijaudina, jog jo šeimininkė liūdna.

Todėl prašau – nepalikit jų tą akimirką vienų. Jie jūsų tikrai nepaliktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius