Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė: tai gal jau laikas vaikučiams?

Jei aš kiekvieną kartą išgirdusi klausimą, kada jau turėsiu vaikų, gaučiau bent po eurą, dabar važinėčiau tikrai geresniu automobiliu. Tarp mūsų gyvena dar labai daug žmonių, kurie galvoja, kad kištis į kitų asmeninį gyvenimą su asmeniniais klausimais ir patarimais yra visai normalu. Tokie žmonės mėgsta frazes „biologinis laikrodis tiksi“, „kai turėsi vaikų, suprasi“, „tik vaikuose yra gyvenimo prasmė“, „pradžiugink vyrą nėštumo testu“, „gimdyti yra moters pareiga“ ir t.t. Mano atveju, labai dažnai prikišama dar ir tai, kad aš kaip durnė auginu šunis, o ne vaikus.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė

Ir aš tikrai žinau, kad esu ne vienintelė, kuri sulaukia panašių klausimų ar komentarų. Tokių moterų daug. Net jei moteris susilaukia vieno vaiko, dažniausiai iškart po to jai pradedamas knisti protas: „O tai kada gi padovanosi vaikučiui broliuką/sesutę?“ Susilaukus antro, klausia, kada bus trečias, susilaukus trečio dažniausiai pradedama sakyti: „Tai jau, be vaikų auginimo, nebeturit ką veikt...“

Šiais laikais tikrai daug moterų, kurios neturi vaikų, ir visų jų priežastys skirtingos. Tačiau visas jas tikrai vienija tai, kad nė vienai nepatinka komentarai, susiję su jų vaikų neturėjimu. Nepatinka – čia dar švelnus žodis, dažniausiai tokie komentarai be galo erzina ir kartais net labai skaudina.

Todėl kiekvieną kartą prieš kam nors rašydami ar sakydami „gal jau laikas vaikučiams“, pagalvokite, kad:

  1. Galbūt ta moteris labai vaikų nori, bet jai nepavyksta jų susilaukti. Gal ji jau kelerius metus bando, gal nevaisingumo gydymui išleido tūkstančius eurų ir kiekviena jūsų tokia pastaba lyg peiliu pereina jai per širdį. 15–18 procentų porų Lietuvoje turi vaisingumo sutrikimų. Tai beveik kas šešta moteris Lietuvoje.
  2. Galbūt moteris vaisinga, tačiau nevaisingas jos vyras, ir iš meilės jam ji pasirinko nebūti mama. Tai nelengvas pasirinkimas ir kiekvienas „rūpestingos“ tetos iš interneto komentaras jai yra itin nemalonus.
  3. Galbūt moteris patyrė jau ne pirmą persileidimą, galbūt jai neseniai teko laidoti savo negimusį kūdikį, o jūs jai siūlot pradžiuginti vyrą teigiamu nėštumo testu.
  4. Yra moterų, kurių sveikatos būklė tokia, kad nėštumas joms būtų pražūtingas. Norisi būti mama, bet žinai, kad tai kainuotų tau gyvybę. O jūs vis jai primenat, kad nėra didesnio džiaugsmo, nei būti mama. Yra. Jos atveju – būti gyva.
  5. Galbūt moteris su vyru šiuo metu neturi galimybės turėti vaikų dėl savo karjeros arba net finansinių galimybių. Ir komentaras „atsiranda vaikas – atsiranda ir galimybės“ vėlgi nėra tinkamas, nes kiekviena šeima turi teisę pati susiplanuoti savo gyvenimą.
  6. Yra moterų, kurios sąmoningai pasirenka neturėti vaikų: vienoms atrodo, kad pasaulyje ir taip didelis žmonių perteklius, kitos nejaučia jokio motiniško instinkto, trečias vaikai gąsdina arba jos turi rimtų vaikystės traumų. Yra moterų, kurios su savo partneriais jaučiasi nesaugios, yra moterų, kurios netiki, kad galėtų būti geros mamos savo vaikui, o blogos būti nenori. Ir piršti vaiką tokiai moteriai tolygu pasmerkti tą vaiką turėti blogą mamą. Berods mes visi dabar stengiamės, kad blogų mamų aplink būtų kuo mažiau.

Jau seniai mūsų visuomenėje moteris nebėra tik vaikų gimdymo mašina. Yra daug žmonių, kurie randa gyvenimo pilnatvę be vaikų. Ir metas nustoti matuoti visus pagal save. Taip, vaikai – mūsų ateitis, bet savo ateitį planuokime patys, nustokime aiškinti kitiems, kaip gyventi.

Tikiu, kad be šių mano paminėtų priežasčių yra dar begalės kitų sprendimų, kuriuos priima moterys, pasirinkdamos neturėti vaikų. Ir tikiu, kad dauguma „patarėjų“ nesusimąsto, kad savo įžvalgomis apie vaikus skaudina žmones, kurie jų neturi dėl vienos ar kitos priežasties.

Kas kartą, kai kils rankos parašyti komentarą, paskatinantį ką nors susilaukti vaiko, geriau eikit ir apkabinkit savąjį. Taip pradžiuginsit net tris žmones vietoje to, kad įskaudintumėte vieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius