Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė: tikiuosi, daugintojai vieną dieną išnyks, bet jūs patys kalti, kad jie egzistuoja!

Per šį savaitgalį gavau keliasdešimt žinučių, susijusių su kelių įvykių demaskavimu. Vienos buvo gražios su prašymu viešinti šiuos įvykius kuo daugiau, kitos buvo chamiškos: „Yra ten kažkokia Skaiva, dedasi mylinti šunis, tegu daro kažką.“
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ir prisipažinsiu, kad dabar mane yra apėmę dvejopi jausmai. Iš vienos pusės labai smagu, kad šitas širšių lizdas pagaliau pajudėjo, kad žmonės vienijasi, kad pagaliau yra atkreiptas dėmesys į opią problemą.
Iš kitos pusės, kodėl tik dabar? Kodėl dabar visi staiga pajuto begalinį norą rūpintis dauginimui išnaudojamais šunimis?

Kinologijoje esu jau daugiau nei dešimtį metų ir per tuos metus ne vieną kartą rašiau straipsnius ir kalbėjau įvairiose laidose apie tai, kaip blogai yra pirkti „veislinius“ šunis be dokumentų, nes tai darydami jūs sukuriate paklausą daugintojams ir jie tik dar labiau užsuka savo fabrikėlius. Kokių reakcijų sulaukdavau tada? Vienareikšmiškai blogų. „Kam mums tie popieriai, mes į parodas neisim“, „Ne dėl popierio šunį mylim“, „Kam permokėti, jei galima gauti pigiau“ ir t.t.

Daugintojai neatsirado per vieną dieną. Jau kelias dešimtis metų sukišę šunis į narvus jie suka savo biznį, nes tai geri, lengvi pinigai. O paklausa begalinė, nes juk kam tie popieriai, kam tos sutartys, kai gali sumokėt keliais šimtais pigiau.

Ir šitos daugyklos su klaikiomis sąlygomis šunims egzistuoja tik dėl jūsų visų kaltės.

O dar ir mūsų kreivi įstatymai daugintojų veiklos neriboja ir nedraudžia. Ir žinokit, kaip yra pikta ir apmaudu, kad tuos žmones, kurie turi oficialius veislynus, kurie šunis veisia ne dėl pelno, o dėl begalinės meilės vienai ar kitai veislei VMVT tikrina labai uoliai. Tikrino ir mano veislyną, nuoširdžiai, kiekvieną popieriuką, kiekvieną vakcinaciją. O va tvartinių daugyklų jie netikrina, o jei ir tikrina, tai daro atsainiai ir labai dažnai leidžia daugintojams „pagerinti savo sąlygas“. Be to, daugumos iš jų jie ir nežino, nes daugyklos dirba tyliai, tyliai ir labai nešvariai.

Ir šitos daugyklos su klaikiomis sąlygomis šunims egzistuoja tik dėl jūsų visų kaltės. Dėl jūsų, nes jūs jau gerą dešimtmetį nesuprantat ir nenorit suprasti, kad šunų veisimas yra atsakingas ir kruopštus darbas, reikalaujantis maksimaliai laiko, žinių, pinigų. Ir ne dokumentai kainuoja daug (kilmės dokumentas šuniui kainuoja 20 eurų), o veisėjo darbas, sveikatos tyrimai, genetikos išmanymas, visas laisvas laikas tam, kad jūs į namus parsivežtumėt sveiką ir normalios psichikos šunį, kuris užaugo socializuotas, puikiomis sąlygomis, kurio tėvai mylimi kaip šeimos nariai, kurio veisėjas padės jums auginti tą šunį visą jo gyvenimą.

Nebepirkit šunų be dokumentų. Nebeliks daugyklų. Paprasta. Oficialiai dirbančius veisėjus lengviau kontroliuoti, sekti, bausti. Neturit tam pinigų? Visada yra šunų prieglaudos, kur pilna nelaimėlių, kurie tik ir laukia jūsų meilės. Jei jau jums nereikia „popierių“, tai gal nesvarbu, kaip atrodys tas, kurį mylėsite?

Tik nepamirškite, kad net ir nemokamas šuo iš prieglaudos kainuoja. Todėl būsiu griežta. Neturit pinigų? Tada neturėkit šuns. Skamba žiauriai? Bet tai tiesa – šuns išlaikymas kainuoja. Kainuoja geras jo maistas, kainuoja jo medicininė priežiūra, jo dresūra, skiepai, apsauga nuo erkių. Jei neturit pinigų – neturėkit šuns.

Aš neginu daugintojų, nes jie – beširdžiai šūdžiai. Bet šioje daugyklų istorijoje ne jie vieni kalti. Kalti įstatymų leidėjai, kurie abejingai pro pirštus žiūri į kankinamus gyvūnus Lietuvoje ir negriežtina bausmių. Kalti tie, kurie nesutinka įteisinti privalomo visų naminių augintinių čipavimo, taip palengvinant kontrolę. Kalti VMVT darbuotojai, kurie nusprendžia, kad jei grandinė prie būdos yra 2 metrai – tai gyvūnas gyvena puikų gyvenimą ir jo sąlygos yra geros (čia realus pavyzdys). Kalti didžiausios skelbimų platformos skelbiu.lt šeimininkai, kurie per tiek daug metų nesugeba aiškiai atskirti veislinių gyvūnų nuo daugyklų ir taip palengvina daugintojams darbą.

Ir kalti beveik visi jūs. Nes daugumos dabar aršiausiai rėkiančių komentaruose apie daugyklų istoriją namuose arba jų artimam rate sėdi veisliniai šuniukai be dokumentų.

„Ne, čia ne apie mus, mes iš gerų žmonių saviškį nusipirkom, jie šunų nekankino“, – galvoja dabar daugelis. O iš kur jūs žinot, kad jūsų nepasikvietė į nuomojamą butą ir neparodė „demonstracinių“ šuniukų tėvų? Nes daugintojai daro ir taip. Iš kur žinot, kad jūsų šuniuko mamytė nėra kergiama kiekvienos rujos metu ir taip žalojama jos sveikata? Nežinot, nes žmogų, iš kurio nusipirkot šunį, matėt vieną kartą gyvenime.

Aš labai tikiuosi, kad daugumai žmonių dabar atsivers akys. Nes tik taip mes sustabdysim šią siaubingą veiklą. Nes jei viskas baigsis tik užsipuolus kelias daugyklas ir atėmus iš jų šunis, žinot kas bus? Daugintojai tyliai pasėdės kurį laiką, tada įsigis naujus šunis ir radę naują tvartą toliau tęs savo purviną biznį. Ir viskas tik per jus, per tuos žmones, kuriems vis tiek ir toliau reikės veislinių šunų be kilmės dokumentų. Nes taip jau buvo. Net kelis kartus.

Todėl dar kartą. Jei norit ką nors pakeisti, turit du kelius. Pirmas – pirkti šunį iš atsakingo veislyno prieš tai juo atsakingai pasidomėję. Antras – imti šunį iš prieglaudos. Kitų kelių nėra, nes vėl grįšime į pradinį tašką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius