Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skysti vitaminai – veiksmingesni padėjėjai

Skystus papildus maloniau vartoti, jie geriau ir greičiau įsisavinami nei tabletės.
Šaltalankiai
Šaltalankiai / Rūtos Kalmukos/BFL nuotr.

Vitaminai tabletėmis buvo sukurti dėl patogesnio vartojimo. Tačiau yra ir kitas lazdos galas. Tabletėms ištirpti reikia tam tikros rūgštinės aplinkos. Ne visų žmonių skrandžio terpė tam yra tinkama. Ypač tai aktualu vyresniems žmonėms, jų skrandžio rūgštingumas sumažėjęs. Norint, kad tabletė ištirptų, ją visada reikia užgerti dideliu kiekiu vandens. Antraip sudedamosios papildo dalys gali prilipti prie stemplės ar skrandžio ir sukelti nemalonų dirginimą. Taip rizikuojama įsigyti net opą ar stemplės eroziją. Problemų dėl naudingųjų medžiagų pasisavinimo gali kilti ir tuo atveju, jei tabletėms gaminti naudojama pigi nešančioji medžiaga: vitaminai neįsisavinami ir paprasčiausiai pašalinami iš organizmo.

Tuo metu skystosios medžiagos visada patenka ten, kur reikia, tad ir lengviau rezorbuojamos. Juolab kad skysčiui pasisavinti nereikia didesnių organizmo pastangų.

Suspaustas – silpnesnis

Kuo medžiaga biresnė, labiau pasklidusi, tuo geriau organizmas ją priima, greitesnis efektas, teigia farmacininkai. Ne veltui vaistinėse, turėjusiose gamybos padalinius, buvo populiarūs miltukai, vartojami praskiedus vandeniu.

Gaminant tabletės formos vitaminus, miltelius tenka labai apdoroti, suspausti, sutalpinti į nedideles kapsules. Kiek jie išlieka efektyvūs po šitiek procesų, nežinoma. Mat klinikiniai tyrimai, privalomi vaistams, papildams paprastai neatliekami, išskyrus tik labai retus atvejus.

Priešingybių komplektas

Į tabletes dažnai dedama įvairių vitaminų, mineralų, kurie yra antagonistai, t. y. pjaunasi tarpusavyje. Tačiau pirkėjai džiaugiasi, papildo sudėtyje matydami gausybę naudingųjų medžiagų. Paprastai jų tiek nereikia: dažniausiai trūksta ko nors konkretaus. Į skystus vitaminus neįmanoma sudėti tiek antagonistų, nes tirpalas bus nestabilus.

Tiesa, dera žinoti, kad tam tikros medžiagos turi būti vartojamos poromis, antraip nebus įsisavintos. Pavyzdžiui, geležis – su vitaminu C, kalcis – su vitaminu D ir panašiai.

Norint išmanyti papildų vartojimo subtilybes, reikia būti apsiskaičiusiam – gydytojai dažnai neturi laiko aiškinimams. Ne visi susimąsto, kad į tabletės apvalkalą dedama įvairių saldiklių, dažiklių, kitų E raide pažymėtų priedų. Jie gali dirginti, alergizuoti organizmą.

Sunku praryti

Nors tabletės ir buvo sukurtos dėl patogesnio vartojimo, ne visiems paprasta jas nuryti. Tai ypač aktualu mažiems, iki 7 metų vaikams.

Skysti papildai vaikams rekomenduojami ir todėl, kad nuo mažumės neįjunktų į tabletes. Tyrimai parodė, kad vėliau jie daug greičiau griebiasi piliulių, norėdami išspręsti kokią nors problemą.

Tačiau ir suaugusiesiems gali būti sunku nuryti tabletę. Taip atsitinka dėl gleivinių išsausėjimo. O juk multivitaminų piliulės kartais būna išties didelės. Norint gauti reikiamą naudingųjų medžiagų kiekį, kai kurių papildų tenka gerti net po šešias tabletes iš karto. Vyresni žmonės ir taip vartoja daug vaistų, tad jų rijimas saujomis tampa atgrasus. Be to, dar tenka skaičiuoti. Todėl daug maloniau, kai papildų vartojimas nekelia jokių varginančių pojūčių, jie yra panašūs į maistą, be jokių sintetinių priedų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius