Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smurtas šeimoje: prieš moterį ranką yra pakėlęs ne vienas žinomas Lietuvos vyras

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį būdamas neblaivus dizaineris Aleksandras Pogrebnojus (45), kaip įtariama, trenkė savo žmonai Monikai Račiūnaitei (24) per veidą ir atsidūrė areštinėje. Toks atvejis žinomų visuomenei žmonių šeimose – anaiptol ne pirmas: dėl smurto artimoje aplinkoje į policijos pareigūnus yra kreipusis ne viena garsaus vyro žmona.
Ranką prieš sutuoktines pakėlę Aleksandras Pogrebnojus, Egidijus Vareikis, Gintaras Einikis
Ranką prieš sutuoktines pakėlę Aleksandras Pogrebnojus, Egidijus Vareikis, Gintaras Einikis / Žmonės.lt montažas

Sekmadienį apie 23.44 val. buvo gautas pranešimas, jog Šv. Stepono gatvėje, savo namuose, girtas vyras triukšmauja, stumdosi, namuose yra 1 metų ir 4 mėn. kūdikis. Nuvykę į įvykio vietą policijos patruliai sulaikė ir į Vilniaus m. 3-iąjį policijos komisariatą pristatė Aleksandrą Pogrebnojų, jam nustatytas 1,5 promilės girtumas.

Įtarus, kad dizaineris galėjo smurtauti prieš savo žmoną Moniką Račiūnaitę, pradėtas ikiteisminis tyrimas, vyras buvo uždarytas į areštinę.

Aleksandras Pogrebnojus su žmona Monika
Aleksandras Pogrebnojus su žmona Monika

Toks smurto šeimoje atvejis pramogų pasaulio atstovų šeimose nėra beprecedentis. Dar praėjusių metų gruodžio pabaigoje policijos pareigūnai lankėsi buvusio krepšininko Gintaro Einikio namuose. 

Būdamas girtas Barselonos, Atlantos ir Sidnėjaus olimpiadų krepšinio bronzos medalininkas primušė savo žmoną ir pusnuogę ją išstūmė iš buto į koridorių. 

Kaimynai, išgirdę besibarančią porą, apie 5.45 val. iškvietė policiją. Paaiškėjo, kad Jurgitai Einikienei skubiai reikia medikų pagalbos. Jai smurtauti linkęs vyras sulaužė kelis šonkaulius. 

Egidijaus Jankausko nuotr.
Jurgita ir Gintaras Einikiai

2013-ųjų gegužę ranką prieš žmoną pakėlė politikas Egidijus Vareikis. Tąsyk į policiją paskambinusi pranešėja pasakė, jog namuose Bendorių kaime (Vilniaus r.), Bendorėlių alėjoje, mušasi neblaivus tėvas. 

Atvykus patruliams paaiškėjo, kad namuose siautėja Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Egidijus Vareikis. Pranešama, kad girtas parlamentaras kelis kartus sudavė žmonai ir grasino nusižudyti. Politikas išvežtas į Respublikinę Vilniaus psichiatrijos ligoninę.

Vėliau paaiškėjo, kad E.Vareikis žmonai du kartus ranka sudavė per veidą. Nukentėjusioji dėl veido sumušimo buvo gydoma ambulatoriškai.

Egidijus Vareikis Vilniaus oro uoste
Egidijus Vareikis

2012 kovo mėnesį Edmundo Štengerio-Mundžio žmona Violeta policijai pateikė pareiškimą dėl to, kad vyras pakėlė prieš ją ranką ir atėmė vaikus. V.Štenger teigė dėl sužalojimų negalėjusi vairuoti automobilio, tad teko ieškotis pagalbos, kad būtų galima nuvykti į policiją.

„Mano kūnas nusėtas mėlynėmis, jis visą mane sulaužė“, – po konflikto TV3 laidai „Be komentarų“ prisipažino verslininko ir dainininko Edmundo Štengerio-Mundžio žmona Violeta. Tačiau 2012 metų rugsėjį ikiteisminis tyrimas dėl „nežymaus sveikatos sutrikdymo“ buvo nutrauktas. Šiuo metu teisme vis dar nagrinėjama Štengerių skyrybų byla. 

TV3 nuotr./Mundis su žmona Violeta
Mundis su žmona Violeta

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė portalui Žmonės.lt anksčiau tikino,  kad tokioje situacijoje, kai sutuoktiniai vienas prieš kitą pakelia ranką, labiausiai nukenčia vaikai. „Jeigu vyras iš tikrųjų smurtavo ir dar vaikams matant, tai yra labai baisus dalykas. Vaikams yra rodomas blogas pavyzdys, kurio jie neturi matyti“, – teigė E.Žiobienė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Lilija Henrika Vasiliauskienė
Lilija Henrika Vasiliauskienė

Vilniaus moterų namų Krizių centro direktorė Lilija Vasiliauskienė 15min.lt taip pat yra išsakiusi savo nuomonę apie smurtą šeimoje. „Jūs turbūt prisimenate patarlę – kas blaivam galvoje, tas girtam ant liežuvio. Galima sakyti, kad ir ant kumščio. Manyčiau, kad čia mūsų dviveidystė po truputį ir atskleidžiama. <...> Pasauliniai tyrimai rodo, kad alkoholis nėra smurto priežastis. Smurtas šeimoje yra jėgos, galios, kontrolės problema, kurią stiprioji lytis administruoja laisvai iki pat kraštutinių atvejų“, – kalbėjo ji. 

„Kalbėti apie vienkartinį smurto atvejį šeimoje negalima. Tai jėgos ir galios klausimas. Kai vienas žmogus mano, kad turi teisę spręsti už kitą, ima daryti savo tvarką. Kai žmogus visiškai įtiki kito pareiga būti nuolankiu, pajutęs aštresnę situaciją – intoksikaciją, nuovargį, pinigų stygių – griebiasi radikalių priemonių. Bet link to buvo eita ilgai. Čia matome tik ledkalnio viršūnėlę, kuri yra išviešinama“, – sakė ji. 

Dar prieš įvykstant visiems šiems paminėtiems incidentams, būrys pramogų pasaulio atstovių įsiamžino specialioje fotosesijoje „Moterys prieš smurtą“. Nusifotografuoti su „smurto žymėmis“ ryžosi šešiolika žinomų moterų: televizijos laidų vedėjos Violeta Baublienė, Asta Stašaitytė-Masalskienė, Lavija Šurnaitė-Kairienė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Rūta Janutienė, Rūta Mikelkevičiūtė, atlikėjos Erica Jennings, Šorena, Evelina Anusauskaitė, Giedrė Balutytė, aktorės Ineta Stasiulytė, Larisa Kalpokaitė, Virginija Kochanskytė, Rimantė Valiukaitė, sportininkė Rita Pivoriūnaitė, „Mis Lietuva“ Gabrielė Martirosianaitė.

Šiomis nuotraukomis siekta parodyti, kad būtent taip atrodo smurtą patyrusi, įbauginta ir pagalbos laukianti moteris. Makiažas modeliais tapusioms garsioms moterims buvo kuriamas naudojantis tikromis ekspertizių ar abdukcijų nuotraukomis.

Parodos rengėjų teigimu, fotografijų parodos „Moterys prieš smurtą“ tikslas – parodyti visuomenei smurto pasekmes ir pasakyti, kad smurtas nesirenka moters pagal jos amžių, profesiją, užimamas pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius