Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koncerte Vilniaus sporto rūmuose apsilankęs Algirdas Kaušpėdas: „Ši vieta muzikantams suteikia sparnus“

Grupės „Antis“ lyderis, architektas Algirdas Kaušpėdas sekmadienio vakarą su žmona Vilija atvyko pasimėgauti „Vilnius City Opera“ renginiu „VCO ROCK“, po vienu stogu subūrusiu Lietuvos operos ir roko žvaigždes. Unikalus reginys vyko Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, kuriuos „bohemiečiai“ trumpam prikėlė „iš numirusių“.
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Visų pirma aš čia esu todėl, kad noriu paremti idėją, kad šie rūmai priklauso Lietuvos visuomenei ir kad juos reikia grąžinti vilniečiams. Savo buvimu čia noriu prisidėti prie šitos minties, nes nesuprantu, kaip jie tapo kažkokių politinių ir ekonominių interesų įkaitu. Esu įsitikinęs, kad rūmus, jeigu tik įmanoma, reikia nupirkti Vilniaus savivaldybei, netgi sakyčiau už simbolinę kainą. Tada juos būtų galima padaryti neformalios muzikos, kūrybos namais“, – portalui Žmonės.lt sakė A.Kaušpėdas, paklaustas, kas paskatino atvykti į renginį.

Architektas įsitikinęs, kad jauni žmonės turėtų irgi rodyti daugiau iniciatyvos tam, kad pastatas būtų atgaivintas ir teiktų džiaugsmą žmonėms.

„Galbūt kažkas iš jaunimo, kurie čia buvo atvesti dar tada, kai nelabai patys mokėjo savarankiškai vaikščioti, šiandien čia apsilankę atras šią erdvę ir kovos už ją. Aš pats mielai dalyvaučiau kokioj nors akcijoj pavadinimu „Grąžinkite žmonėms sporto ir koncertų rūmus!“ – neslėpdamas sentimentų ragino jis.

Pasimėgauti unikaliu projektu „VCO ROCK“ atvyko Andrius Mamontovas, Darius Užkuraitis, Povilas Meškėla, Kostas Smoriginas, Marius Jampolskis su žmona Renata, Zigmantas Balčytis, Saulius Tulevičius, Arnoldas Lukošius, Jogaila Morkūnas ir kiti.

Nemano, kad rūmai avarinės būklės

Prieš šį renginį buvo nemažai kalbėta apie tai, kad pastatas yra avarinės būklės ir leisti minią žmonių bei rengti čia pasirodymus – nesaugu. Tokias kalbas A.Kaušpėdas vadina laužtomis iš piršo ir tikina, kad tai – tik išpūstas burbulas.

Jeigu bus dar galimybė čia pagroti – tikrai norėčiau, gal net kitais metais.

„Tai tėra suinteresuotų asmenų, sakyčiau, savotiškas pagalių kišimas į ratus. Rūmai yra puikios būsenos, atrodo, kad čia ką tik baigėsi vienas koncertas ir tuoj prasidės kitas. Jie – reto autentiškumo, daugumos senų pastatų interjeras seniai pakeisti ir juose nebelikę to 70-ųjų kvapo. Pastato konstrukcija yra nepaprastai tvirta, milžiniški plieniniai trosai, nerūdijančio plieno konstrukcijos. Šie rūmai atlaikytų stiprų žemės drebėjimą, nes jų konstrukcija yra judanti, paslanki, todėl kalbėti, kad jie yra avarinės būklės – tiesiog juokinga. Žinoma, yra tam tikri higieniniai dalykai, kurių čia trūksta, dabartinių reikalavimų nebeatitinkanti priešgaisrinė sistema, bet čia viskas būtų lengvai pataisoma“, – situaciją vertino architekto specialybę turintis A.Kaušpėdas.

Slapta svajonė

A.Kaušpėdas teigė į renginį atėjęs ne pramogauti, o kaip tik – susikaupti, pamatyti minčių ir apmąstymų sukelsiantį pasirodymą. „Dalia Ibelhauptaitė yra nepaprastai kūrybinga, energinga, absoliučiai paradoksali ir žavinga asmenybė, todėl mes visi tikimės iš jos kažkokių nuotykių, iššūkių, minčių. Čia atėjom ne pramogų dozės gauti, o kaip tik – nusiraminti pagaliau“, – teigė jis.

Architektas tikino, kad tokioje erdvėje kitaip tiesiog ir negali būti, nes pati vieta jau sukelia daug emocijų: „Pastato architektūra – neeilinė, jis pripažintas kaip architektūros paminklas. Čia vyko labai daug svarbių Lietuvos istorinių renginių ir įvykių. Su „Antimi“ čia pats grojau dešimtis kartų ir visada šių rūmų atmosfera, akustika muzikantams tarsi suteikia sparnus. Salės gabaritai, kontaktas su žiūrovais čia – unikalūs.“

Legendinės grupės „Antis“ lyderis teigė pasvajojantis apie galimybę sporto rūmuose vėl surengti savo koncertą: „Paskutinįkart mes čia grojome 2003-aisiais, buvo nuostabus koncertas, daug kas jį prisimena. Ši vieta mums yra labai sėkminga ir kažkokia šilta. Juk čia tiek daug roko festivalių, Sajūdžio suvažiavimų įvyko, mūsų didvyriai buvo pašarvoti. Ši vieta – mūsų tapatybės, mūsų gyvenimo dalis, todėl jai reikia jausti atitinkamą pagarbą. Jeigu bus dar galimybė čia pagroti – tikrai norėčiau, gal net kitais metais.“

Algirdas Kaušpėdas
Algirdas Kaušpėdas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius