Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Staigus bankrotas ar netikėtas pakilimas: ką turizmui po karantino prognozuoja Makalius?

Pradėjus plisti koronavirusui ir šalyse įvedus karantiną, skelbiama, kad labai daug žalos jis padarė turizmo sektoriui. Žmonės atsisakė ilgai planuotų atostogų, agentūros stabdo savo darbus, o lėktuvai jau kuris laikas nepakyla iš oro uostų. Kelionių planuotojas Rimvydas Širvinskas-Makalius prisipažįsta, kad atėjo tikrai sunkūs laikai, tačiau bankrotu toli gražu nekvepia. Tikėtina, kad viskam sugrįžus į senas vėžes turizmas vėl išaugs, o kol kas itin palankios prognozės – Lietuvos turizmui.
Lėktuvas, kelionių lagaminai, Rimvydas Širvinskas-Makalius
Lėktuvas, kelionių lagaminai, Rimvydas Širvinskas-Makalius / 15min nuotr.

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius kurį laiką buvo atitrūkęs nuo socialinių tinklų, norėjo šiek tiek pailsėti ir išvengti viešumo. Prieš 10 metų agentūrą įkūrusio žinomo vyro dienos pastaruoju metu yra labai įtemptos ir aktyvios, bet jos sunkios ne fiziškai, o protiškai.

„Nuo pirmos karantino dienos su kolektyvu darbuojamės iš namų. Tai sukelia iššūkių – šiuo metu, kai kelionės atšaukiamos ar atidedamos, darbo turime kaip niekada daug, dirbant reikalinga komandos pagalba, todėl komunikuoti yra sudėtingiau, jaučiamės labai toli vienas nuo kito. Bet tai turi ir privalumų, verslininkai išbandys save tokiomis sąlygomis – kiekvienas komandos narys, svajojęs dirbti iš namų, dabar gerokai labiau vertins biuro privalumus“, – šypsojosi Rimvydas.

Nors kelionių sektoriuje kol kas štilis, darbo stygiumi agentūroje tikrai niekas nesiskundžia. Anot Makaliaus, apgailestaujama, kad darbuotojai nespėja pagelbėti, atsakyti į visų keliautojų klausimus.

„Pirmoji karantino savaitė prabėgo lyg viena darbo diena. Tik penktadienio vakarą supratau, kad savaitė jau pasibaigė“, – prisiminė R.Širvinskas.

Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Makalius-Širvinskas
Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Makalius-Širvinskas

Tačiau jis – atviras. Nuolat sparnus kelti įpratęs žinomas vyras, paklaustas, ar nepasiilgsta kelionių, prisipažįsta, kad pastaruoju metu teko susidurti su neįtikėtinais iššūkiais versle, todėl dabar džiaugiasi galėdamas dirbti namuose, o ne kitame pasaulio krašte. Trumpa pertraukėlė, anot Rimvydo, padės ir žmonėms labiau pasiilgti saulėtų užsienio paplūdimių bei ilgų pasivaikščiojimų nepažįstamomis kurortų gatvėmis.

„Buvau ir pats nustojęs vertinti keliones, kai kurie dalykai jų metu nebedžiugino. Tai pats stipriausias sukrėtimas mano gyvenime kalbant apie nežinomybę. Užtruko šiek tiek laiko, kol užuot bandęs suprasti, kodėl tai įvyko, kai viską dariau sąžiningai ir skaidriai, persiorientavau ir pakeičiau mąstymą. Supratau, ką galiu padaryti, kad šiek tiek pakentėjęs vėl galėčiau kibti į darbus ir, kokių veiksmų imtis, kad netrukus vėl galėtume džiuginti keliautojus“, – 15min sakė Makalius.

Kelionių organizatoriui ir pačiam teko atšaukti mamos gimtadienio proga suplanuotas atostogas užsienyje. Rimvydas liūdi, kad nepavyko išvykti, tačiau įsitikinęs, jog šiuo metu ypač svarbu likti namuose, laikytis visų nurodymų bei reikalavimų, kurie padės greičiau grįžti į savo darbus, prie kasdienės rutinos.

„Ir ji mus tuomet labai džiugins ir visai neatrodys rutiniškai“, – juokėsi Rimvydas.

Lietuvos turizmui – itin palankios prognozės

Nors kalbėdamas R.Širvinskas-Makalius neslepia pozityvumo, šiomis dienomis skelbiamos naujienos apie atšaukiamas keliones, nutraukiamus skrydžius, iš aviakompanijų atleidžiamus darbuotojus bei netrukus smarkiai kilsiančias kainas nerimą kelia daugeliui keliautojų. Tačiau Makalius skuba patikinti – dar niekas nebankrutavo ir labai tikimasi, kad to nebus.

„Pasaulis jau ruošia gelbėjimosi ratą turizmo verslui, skirtingos šalys priima tam tikrus sprendimus, kaip padėti abiem pusėms: ir keliautojui, ir jo kelionės organizatoriui. Valstybės gelbėja savo aviakompanijas, nes istorijoje toks atvejis – pirmas. Turime pripažinti, kad nukentėjusios čia yra abi pusės – ir tai sakau, nes esu ir savarankiškas keliautojas, ir verslininkas“, – pasakojo kelionių organizatorius.

Paklaustas, kiek laiko prireiks, kad kelionių sektorius vėl atsigautų ir funkcionuotų kaip anksčiau, Rimvydas sako, kad daugybė žmonių pasaulyje spėlioja, jog vasarą jau bus galima kelti sparnus, tačiau žinoma, tai nebus taip aktyvu, kaip iki šiol. O kol kas jis turi gerų žinių vietos verslininkams ir prognozuoja itin palankias sąlygas Lietuvos turizmui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Ilsėsimės savo kurortuose ir taip pirmiausia padėsime atsigauti vietos verslui. Remiantis ligų protrūkių pasaulyje istorija, paprastai turizmas paskui gana greitai sugrįžta į tą patį lygį (per metus dvejus), beje, dažniausiai net ir šauna dar aukščiau, nes žmonės būna pasiilgę kelionių bei atostogų. Aš irgi esu nusiteikęs optimistiškai – tiek kaip keliautojas, tiek kaip verslininkas“, – pozityvumo neslepia Makalius.

Anot žinomo vyro, viso turizmo ateitis priklauso nuo kelionių organizatorių, agentūrų, aviakompanijų, viešbučių ir visų jų klientų gebėjimo susikalbėti. Svarbiausia šioje situacijoje – solidarumas, supratingumas ir kantrybė.

„Nemanau, kad turizmo verslo atstovai žengs prieš įstatymus ir elgsis kaip nors neleistinai – beveik visi vartotojai jau supranta, kad norint atšaukti kelionę ar atšaukus skrydį, reikės palaukti pinigų už ją grąžinimo.

Aš taip pat esu vartotojas: buvau įsigijęs skrydžio bilietus su mama į Tailandą, tačiau pinigų grąžinimo aviakompanija prašo palaukti 45–90 dienų. Suprantu situaciją, nes vienu metu buvo atšauktos kelionės dešimtims milijonų pasaulio keliautojų, todėl esu kantrus. Ką šiuo metu galiu padaryti – tai turėdamas progą, paprašyti kantrybės ir visų keliautojų bei kitomis paslaugomis pasinaudojusių vartotojų“, – 15min sakė Makalius.

Šiandien kelionių organizatoriai ir kai kurios aviakompanijos prisitaiko prie situacijos – keliautojams, kurie baiminasi bei nežino naujos kelionės datos, dalija specialius kuponus tai sumai, kurią išleido. Juos galės išnaudoti per metus ar dvejus.

„Privalau ir pasidžiaugti. Net 9 iš 10 keliautojų supranta sudėtingą situaciją, sutinka kelionę ne atšaukti, o perkelti į rudenį, žiemą arba kitus metus“, – džiaugėsi Rimvydas.

Konkurentai tapo draugais

Kol kas skaudžiausiai šį laikotarpį išgyvena aviakompanijos dėl nutupdytų lėktuvų. Anot R.Širvinsko, tai verslas, kuriame sukasi didelė apyvarta, bet pelno dalis yra labai labai maža, o konkurencija – neįtikėtinai didelė. Neįvykę skrydžiai lemia kelionių organizatorių, agentūrų, viešbučių veiklos pasikeitusius planus. Žinomas keliautojas pastebi, kad sustojus turizmui, sustoja net su kelionėmis nesusijęs verslas.

Dėl karantinuoto laivo „Diamond Princess“ dabar itin jautrus tapo ir kruizinių kelionių sektorius: „Vis galvoju apie kruizinių laivų kompanijas, jos sustabdė beveik visus savo laivus, nes uostai neįsileidžia. Tai nepaprastai įdomus keliavimo būdas, labai linkiu jiems kuo greičiau atsigauti.“

Tačiau net ir šioje sudėtingoje situacijoje, panašu, kelionių agentūrai vadovaujantis Rimvydas rankų nuleisti neketina. Jis sako niekada nebuvo ir nėra linkęs skųstis, todėl stengiasi prisitaikyti prie pasikeitusių aplinkybių, su savo komanda bando daryti viską, kas tik įmanoma, kad pavyktų ateityje džiuginti klientus.

Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius Tailando dramblių prieglaudoje „Chiang Mai“
Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius Tailando dramblių prieglaudoje „Chiang Mai“

„Šiuo metu valstybės pagalba nuo pandemijos nukentėjusiam verslui, deja, netinka mums: kompensuojamos prastovos, o turizmas, negaudamas visiškai jokių pajamų, turi dirbti net ir padidintu tempu keisdamas keliones mūsų mylimiems klientams. Taigi, dirbame didesniu nei įprasta tempu ir nepretenduojame į pagalbą, bet labai tikimės, kad viskas pasikeis“, – paklaustas apie situaciją „Makaliaus“ kelionių agentūroje, pasakoja Rimvydas.

Vis dėlto, anot jo, užsienio partneriai į viską reaguoja labai geranoriškai, siekiant išvengti didesnių nuostolių sutinka be baudų atšaukti užsakymus, bet patys jų patiria labai daug. Rimvydas džiaugiasi, kad šiandien ir su konkurentais sutaria kaip niekada puikiai.

„Susiskambiname, išsikalbame, pasitikriname ar gerai suvokiame situaciją ir kimbame į darbus. Nėra laiko liūdėti, metas veikti“, – šypsojosi Makalius.

Ar ateityje ir toliau skraidysime už 20 eurų?

Paklaustas, galbūt šiuo metu palanku ieškoti atpigusių kelionių bilietų vėlesniam laikui, kai bus suvaldyta pasaulinė pandemija, verslininkas prisipažįsta kol kas bijantis apie tai kalbėti. Rimvydas pastebi, kad turizmo tema pastaruoju metu labai jautri, apie tai diskutuoti viešai beveik neįmanoma.

„Tačiau noriu, kad suprastumėte. Ateis laikas, kai visa ši pasaulį sukrėtusi pandemija baigsis, o mes ir vėl galėsime keliauti saugiai, nesibaimindami dėl savo bei artimųjų sveikatos. Žinau, kad daugeliui nejauku planuotis ateities kelionę, nes nesame tikri dėl ateities, pajamų. Tačiau metas planuoti yra palankus.

Aviakompanijos, kelionių organizatoriai, viešbučių sistemos šiuo metu siekdamos prisivilioti keliautojus ir paskatinti įsigyti ateities (rudens ar žiemos, o gal kitų metų) keliones, suteikia daug privalumų: kelionės datos ar krypties keitimą nemokamai, prideda nemokamą maitinimą, papildomą ekskursiją, leidžia atidėti kelionės galutinį mokėjimą. Niekada turizmo industrijoje nebuvo tokių gerų sąlygų, bet suprantu, kad jos vis tiek suvilios ne visus keliautojus ir tai yra normalu“, – sakė Makalius.

Šiandien daug kas baiminasi ir dėl pakilusių skrydžių kainų, svarstoma, kad už 20 eurų rasti skrydžio bilietą, kaip buvo anksčiau, taps neįmanoma misija. Pats Makalius pasakyti, kokį scenarijų įgyvendinti imsis kiekvienas verslas, negali, tačiau įžvelgia dvi kryptis.

„Tikėtina, kad siekiant susigrąžinti keliautojus, turizmo paslaugų teikėjai siūlys keliones labai žemomis kainomis. Šie keliautojai padės įsivažiuoti visam turizmo sektoriui ir ilguoju periodu kainos sugrįš į pradinę būseną. Gali būti, kad turizmo paslaugų teikėjai norės kuo greičiau padengti patirtus milžiniškus nuostolius, todėl kainos bus aukštesnės nei iki šiol. Visgi netikiu, kad šis sprendimas būtų tinkamas“, – pastebi Makalius.

Anot jo, laimės tie, kurie pasirinks trečiąjį variantą: „Kelionių kainos liks nepakitusios, taip išliekant sąžiningam tiek prieš keliautoją, tiek prieš save. Nuostolių susigrąžinimas truks gerokai ilgiau, tačiau sumažins riziką uždaryti savo verslą arba įgyti keliautojų nepasitikėjimą.“

O kol kas – kelionės internetu

Ir nors kol kas dar teks šiek tiek palaukti naujų kelionių, Makalius 15min skaitytojams ir savo sekėjams siūlo įvairius virtualius turus po muziejus, JAV nacionalinius parkus. Dabar yra puikus laikas žiūrėti įvairius filmus, skaityti knygas apie įvairius pasaulio kampelius.

„Tiek patys liūdime dėl kelionių, tiek ir skaitytojus suprantam, bet žinoma, niekas neatstos tikro jausmo keliaujant. Tad vėlgi – kad galėtume kelti koją iš namų, dabar turime juose pabūti ir palaukti. Kuo daugiau žmonių tai supras, tuo greičiau viskas baigsis“, – šypsosi žinomas vyras.

Makalius pataria apsilankyti šiuose virtualiuose internetiniuose muziejuose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius