Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stilingus klaipėdiečius fotografuojantis Andrius Vengalis: „Madas diktuoja parduotuvės“

Fotografas Andrius Vengalis šią vasarą feisbuke įkūrė puslapį „Klaipėdos miesto mada“, kuriame publikuoja savo užfiksuotas gatvės mados nuotraukas, padarytas Lietuvos uostamiestyje toje pačioje vietoje – ant Biržos tilto. Atrodo, jog šis sprendimas buvo teisingas: vos per dvi savaites puslapis sulaukė daugiau kaip 8 000 sekėjų.
Andrius Vengalis ir jo „Klaipėdos miesto mada“
Andrius Vengalis ir jo „Klaipėdos miesto mada“ / E.Ovčarenko ir A.Vengalio nuotr.

O vietiniai stileivos per daug nesireklamuojantį gatvės mados fotografą jau atpažįsta ir galbūt net pagalvoja apie jį, eidami į miestą.

Kaip savamokslis šokėjas tapo fotografu

Klaipėdoje gyvenantis Andrius neslepia, kad gyvenime išbandė daug ką. Kai kurie seni pažįstami jį žino kaip šokėją – vaikinas su merginų šokių grupe, lydinčia krepšininkus, yra apkeliavęs nemažai pasaulio. Vis dėlto šokėju savęs jis nenori vadinti, nes yra savamokslis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Klaipėdos miesto mada“ įkūrėjas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Vengalis

„Vaikystėje vis prašydavau tėčio padaryti salto ir išmokyti mane. Paskui ir pats išmokau. Ir ne tik tai. Visada buvau lankstus, taip ir pradėjau šokti“, – sakė ir šiuo metu be judėjimo, sporto ir šokio savęs neįsivaizduojantis vaikinas.

Vis dėlto šokiuose jis savęs neatrado. O jei teisingiau, net ir šokdamas toliau savęs ieškojo: taip pradėjo fotografuoti. Pirmiausia šokių kolektyvo, su kuriuo dirbo ir keliavo, pasirodymus. Greta jo dirbo ir sporto varžybas fiksuojantys fotografai. Andrius prisipažįsta, kad matydamas jų darbą jis suprato, kad pats to daryti tikrai nenorėtų.

„Gyvenime man teko daug keliauti po pasaulį. Tai buvo Europos ir Pasaulio krepšinio čempionatai. Turėjau praktikos gaudyti reportažą. Man tai patiko, nes buvo malonus darbas. Man nerūpėjo ryškus ar ne fokusas, nustatymai. Man svarbiausia buvo užfiksuoti tam tikrą akimirką, kurią pažiūrėjus kažką prisimintum ir pajaustum.

Visas tas techninis darbas pačių krepšinio varžybų metu man atrodo tarsi amatininko darbas. Žiūriu, jie dirba visi vienodai: „Tūch tūch“ ir viskas. Jaučiau, kad aš tikrai išsiskiriu iš jų ir pats nenoriu būti stereotipinis. Norėjau ir noriu daryti savaip“, – kalbėjo klaipėdietis.

VIDEO: „Klaipėdos miesto mada“ sumanytojas apie tai, kas yra madinga

Tai, kad tas „kažkas kito“ galėtų būti gatvės mados fotografija, Andrius suprato per tas pačias keliones.

„Būdavo, išeidavome į miestą. Kadangi būdavome ir šiaip jau savaime labai gražiose vietose, žmonės ten atrodė labai madingi, nepriklausomai nuo amžiaus. Nesuprantu kaip – ar ten pas juos jau kraujyje yra mada, bet seni žmonės ten rengiasi madingai. Čia, Lietuvoje, tik jaunimas stengiasi išsiskirti ir atrodyti stilingai“, – pasakojo Andrius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Vengalis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Vengalis

Stilių formuoja parduotuvių asortimentas

Sugrįžęs į Klaipėdą jis apsisprendė tęsti tai, ką pradėjo kelionėse. Dabartinė jo darbo vieta – Klaipėdos centre esantis Biržos tiltas, kurį pats Andrius juokais vadina „podiumu“.

„Atsisėdu kavinėje „Caffe Inn“ ir laukiu. Man patinka fotografuoti slapčia, kad nematytų. Bet, aišku, būna, kad pastebi. Tada dažnai pradeda pozuoti, šypsotis. Dabar jau būna ir tokių, kurie, matosi, jog nori, kad juos nufotografuočiau. Bet aš bet ko nefotografuoju. Man svarbu, kad žmogus atrodytų įdomiai, stilingai“, – pasakojo gatvės mados fotografas.

Savo „darbo vietoje“ jis paprastai praleidžia bent kelias valandas. Per tiek laiko spėja pridaryti nemažai kadrų. Tačiau į feisbuke esantį puslapį „Klaipėdos miesto mada“ ne visi jie patenka. Sugrįžęs namo fotografas dar kartą atrenka geriausius kadrus.

Andriaus Vengalio nuotr./Klaipėdiečių ir miesto svečių mada
Andriaus Vengalio nuotr./Klaipėdiečių ir miesto svečių mada

Yra sakančių, kad uostamiesčio gyventojai – labiau atsipalaidavę ir tai atsispindi ne tik jų elgesyje, bet ir rūbuose. Ar klaipėdiečiai stilingi? Pasak Andriaus, stilingų ir madingų žmonių uostamiestyje yra. Vis dėlto madas dažniausiai diktuoja didžiosios aprangos parduotuvės.

„Dabar daug merginų vaikšto apsirengusios vienodai: ilgi marškinėliai, plėšyti džinsai, kardiganai ir panašiai. Jos apsirengusios tuo, kas parduodama čia esančiose parduotuvėse. Man pačiam įdomiausi žmonės, kurie turi kažką išskirtinio – tatuiruotę, akinius. Akiniai apskritai yra mano fetišas. Aš juos kuriu“, – apie dar vieną savo aistrą prasitaria pašnekovas.

Andriaus Vengalio nuotr./Klaipėdiečių ir miesto svečių mada
Andriaus Vengalio nuotr./Klaipėdiečių ir miesto svečių mada

Vos per kelias savaites neoficialiu Klaipėdos „Mantu Petruškevičiumi“ tapęs fotografas jaučia padidėjusį dėmesį. Nors daug kadrų padaro paslapčia, žmonės nuotraukomis, patekusiomis į „Klaipėdos miesto mada“ puslapį, aktyviai dalinasi socialiniuose tinkluose, tad, natūralu, kad domisi ir jų autoriumi.

„Būna, kad kai kurie mano darytas nuotraukas užsideda kaip savo feisbuko profilio nuotraukas – smagu. Buvo ir toks atvejis, kai mergina, pamačiusi, kad ją nufotografavau, paprašė nedėti tos nuotraukos į puslapį, nes buvo susipykusi su draugu ir jis nežinojo, kad ji yra Klaipėdoje. Aš pats iš to nesiekiu uždirbti. Tikslas – parodyti stilingus žmones“, – sakė Andrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius