Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Bertuliui ir D.Bunkui – kritika dėl kadrų su laukiniais gyvūnais: pasisakė ir įžymybės

Gražu ir smagu, tačiau ar už grožio ir linksmybių neslypi kančios? Zambijoje šiuo metu besisvečiuojantys verslininkas Danielius Bunkus ir keliautojas, laidų kūrėjas Mantas Bertulis sulaukė kritikos internete pasidaliję nuotraukomis, kuriose jie nusifotografavę su laukiniais gyvūnais – liūtais ir gepardu. Tuo metu patys bičiuliai sako nieko blogo neįžvelgiantys.
Mantas Bertulis, Danielius Bunkus
Mantas Bertulis, Danielius Bunkus / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Pirmadienio vakarą Mantas Bertulis socialiniuose tinkluose paviešino nuotrauką, kurioje jis įamžintas už pavadėlio laikantis gepardą.

„Kiekvienas mes naminius gyvūnus suprantame skirtingai. O šiaip tai vienas įspūdingiausių momentų gyvenime. Tiesiog eilinis pasivaikščiojimas kieme su greičiausiu pasaulio sausumos gyvūnu“, – šalia nuotraukos rašė M.Bertulis.

Neilgai trukus po minėtu įrašu feisbuke pasipylė dešimtys komentarų. Daugelis komentatorių ne gyrė nuotrauką, bet kritikavo M.Bertulį. Žmonės rašė, kad toks vyro elgesys yra neatsakingas – pasak kritikų, kad būtų išgauti šie kadrai, gyvūnai galimai yra kankinami, apsvaiginami vaistais.

Į situaciją sureagavo ir žinomi žmonės.

„Visi mes kartais klystame ir pasiduodame akimirkos euforijai, šiuo atveju gera komunikacija būtų klaidos pripažinimas. Arba būtent šito gepardo istorija, pvz., buvo šlubas, išgelbėtas iš cirko, pripratęs prie žmonių (nes išgelbėtas iš cirko), dabar pratinamas prie gamtos. Bet net tie skriaudžiami gyvūnai atpažįsta tik savo dresuotoją, neitų su kiekvienu...

Kas tokio baisaus turi nutikti gepardui, greičiausiam planetos bėgikui, kad vaikščiotų ant pavadėlio su turistais? Kiek vaistų suduota? O jei nuotrauka norėjo iššaukti diskusiją ir atkreipti turistų dėmesį, kad to nekartotų – tai tą tikslą pasiekė“, – svarstė žurnalistė Jurga Baltrukonytė.

„Klaiki nuotrauka“, – trumpai pakomentavo humoristas, laidos „Dviračio žinios“ prodiuseris Haroldas Mackevičius.

„Šlykštu“, – pridėjo komikas Paulius Ambrazevičius.

Bliamba, Mantai, viena yra varinėti po wild parkus ir fotkint ten gyvūnus laisvėje, tai, kam pasirašei čia, yra gėdinga“, – rašė sporto žurnalistas Paulius Cubera.

„Tikiu, kad suprasi, Mantai, kaip tai yra blogai“, – vylėsi fotografė Neringa Rekašiūtė.

„Nepatyrimas. Tourist trap. Aš ką tik iš trečios kelionės po Kosta Riką, kur tiesiog draudžiama fotografuotis su laukiniais gyvūnais. Ir tai veikia“, – pasidalijo žurnalistas Liudas Dapkus.

Pats M.Bertulis pasipylus kritikos srautui nuotraukos su gepardu netrynė ir joje nieko blogo neįžvelgė.

„Šiame rezervate jie yra saugomi, nėra kažkaip kankinami ir dar turi galimybę patys medžioti bei nesusidurti su plėšrūnais, kurie jiems gali sukelti grėsmę gyvūnams. Dabar gal jau nebe taip sad?

Ir taip, žinoma, turistų pinigai duoda ir pelno, bet ir prisideda prie šios nykstančios rūšies išsaugojimo“, – savo poziciją dėstė M.Bertulis.

Su gepardu įsiamžino ir Manto bendrakeleivis, verslininkas Danielius Bunkus. Jis trumpu komentaru pasidalijo su portalu Žmonės.lt.

„Tie gyvūnai yra saugomi, patys medžioja ir turi idealias gyvenimo sąlygas. Tiesiog nuo gimimo auga greta žmonių, todėl galima su jais pažaisti“, – portalui Žmonės.lt sakė D.Bunkus.

Tuo metu Mantas Bertulis su Žmonės.lt pasidalijo įrašu, kuriame jų aplankytas laukinių gyvūnų rezervatas „Mukuni Big 5 Safari“ skelbia, kaip dažnai sulaukia kaltinimų dėl „kankinamų“ ar „apsvaiginamų“ gyvūnų, tačiau, pasak jo, tai tėra nepagrįstos spekuliacijos.

R.Širvinskas-Makalius: „Esu prieš tokias pramogas“

15min taip pat susisiekė su žinomu keliautoju, kelionių organizatoriumi ir kelionių agentūros „Makalius“ vadovu Rimvydu Širvinsku-Makaliumi, kuris nors nesutiko komentuoti būtent šios situacijos, tačiau neslėpė, kad griežtai pasisako prieš tokias pramogas.

„Nėra jokių pateisinančių dalykų tokias pramogas išbandyti. Mes galime suklysti būdami neprofesionalūs keliautojai ir jodinėti ant dramblių, mes galime būti suklaidinti kitų žmonių ir patekti į tokius turistinius parkus, kur yra išnaudojami gyvūnai.

Tačiau būdami patyrę keliautojai, mes nebegalime daryti tokių klaidų ir naudotis tokiomis nesąmoningomis paslaugomis, kur akivaizdu, kad gyvūnai nėra savo vietoje, jie yra kankinami“, – komentavo R.Širvinskas-Makalius.

Keliautojas pastebėjo, kad tokioje situacijoje blogiausią vaidmenį atlieka socialiniai tinklai, kur viešai demonstruojamos tokios pramogos.

„Turbūt tai skatinimas kitiems daryti tą patį. Aš, kaip keliautojas, esu prieš tokias pramogas, prieš jų viešinimą tokiai didelei žmonių auditorijai“, – 15min sakė jis.

Pasiteiravus, kaip su tokiomis situacijomis susitvarko kelionių agentūra, R.Širvinskas-Makalius sakė, kad jau ne vienerius metus laikomasi politikos tokių pramogų į maršrutus neįtraukti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Tai apskritai sunku panaikinti, nes patys keliautojai to nori, bet mes negalima jų sulaikyti, jei nuspręstų tai savarankiškai padaryti. Tikimės, kad neįtraukus prisidedame prie to dalyko sužlugdymo, nepopuliarinimo“, – 15min komentavo R.Širvinskas-Makalius.

G.Štaraitė: „Abu vyrai pasimovė ant šios apgaulės“

Tuo metu Žmonės.lt susisiekė su kelionių agentūros „Travel Planet“ vadove, knygos „Apie Afrikos žmones ir žvėris“ autore Gabriele Štaraite. Kadangi Afrikos kultūra G.Štaraitei yra gerai pažįstama, ji patikino, kad tokie rezervatai tėra apgaulė, kuri neretai suvilioja keliautojus.

„Gyvūnai, lakstantys tokiose aptvertose teritorijose, neturi laisvės ir tai tėra apgaulė. Tai projektai, kuriose teigiama, kad plėšrūs gyvūnai čia saugomi ir yra laisvi, tačiau tai tik gražus paveikslėlis, už kurio dažniausiai keliautojai ir užsikabina“, – Žmonės.lt sakė G.Štaraitė.

„Manto Bertulio ir Danieliaus Bunkaus aplankytas rezervatas taip pat viską deklaruoja gražiai, bet iš tikrųjų, visi surinkti keliautojų pinigai yra skiriami ne gyvūnams, o tokius rezervatus įkūrusiems verslininkams“.

„Nesmerkdama galiu pasakyti, kad abu vyrai pasimovė ant šios apgaulės. Nors mano žiniomis Mantas yra patyręs keliautojas ir tokiose situacijose atsidurti neturėtų. Taigi, šiuo atveju tiesiog pasiūlyčiau pripažinti klaidą, o kitiems iš šios situacijos pasimokyti ir ateityje neapsigauti“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius