Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkiai gyvenančias šeimas Daiva Tamošiūnaitė lanko su dukra: „Mes su Adele mokome viena kitą“

„Tas glamūrinis gyvenimas man nėra labai įdomus“, – sako Daiva Tamošiūnaitė (51) ir leidžiasi į pokalbį apie paauglę dukterį Adelę (14) ir jos požiūrį į mamos veiklą, apie tai, kaip socialiai atsakingas darbas keitė Daivos asmenybę, požiūrį į gyvenimą.
Daiva Tamošiūnaitė su dukra
Daiva Tamošiūnaitė su dukra / Asmeninė nuotr.

„Pirmieji metai man buvo be galo sunkūs, nes visiškai nepavykdavo atsiriboti nuo aplankytų žmonių vargų, parsivežtų įspūdžių. Ir šiandien man nelabai pavyksta atsiriboti bei grįžus namo pamiršti, kokia istorija tą dieną gyvenau“, – atvirauja Daiva. Pagalbos reikalingų šeimų istorijas kartu su organizacija „Gelbėkit vaikus“ ji fiksuoja jau daugiau nei penkerius metus.

„Grįždavau vakare namo po filmavimo, apsikabindavau savo jau miegančią dukrą ir jai šnabždėdavau: „Vaikeli, kad tu žinotum, kaip mes gerai ir nuostabiai gyvenam, mes visko tiek daug turim – tiek daug, kad net galime su kitais pasidalinti“, nors mūsų šeimos buitis tikrai nebuvo niekuo išskirtinė nei daugelio kitų Lietuvos žmonių“, – kelerių metų senumo prisiminimais dalijasi Daiva.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Tamošiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Tamošiūnaitė

Kaip teigia žurnalistė, tos visos darbo metu išgyventos istorijos ne tik yra psichologiškai nelengva patirtis, kurią ilgą laiką tenka nešiotis ant savo pečių, tačiau ir suteikia išminties, leidžia suprasti, kad reikia mokėti džiaugtis tuo, ką turi: savo ir savo artimųjų gera sveikata, stogu virš galvos.

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Tamošiūnaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Tamošiūnaitė

„Pertekliniai norai visai nėra būtini žmogaus gyvenime. Jei žmogus pilnas perteklinių norų, tai reiškia, kad jis dar labai jaunas“, – savo gyvenimo atradimais dalijasi Daiva ir priduria, kad darbas jai padėjo susidėlioti santūresnes gyvenimo taisykles ir dėl to visiškai nesijausti suvaržytai ar skriaudžiamai.

„Kai matau šeimas, ir kokiame sunkiai įsivaizduojamame skurde auga vaikai, paima pyktis ir norisi ne tik kuo greičiau padėti tiems vargšams vaikams, bet ir viską imtis keisti iš esmės“, – pasakoja Daiva.

O vaikai žiemą rogutėmis važiuoja pas kaimynus su kibirais parsivežti vandens, nes jokio kito vandens šaltinio šalia savo sugriuvusio namelio neturi.

„Kiauras stogas, šalta, o vaikai žiemą su rogutėmis važiuoja pas kaimynus su kibirais parsivežti vandens, nes jokio kito vandens šaltinio šalia savo sugriuvusio namelio neturi. Arba visa šeima gyvena soduose, sandėliuke, kuriame vos apsisukti įmanoma, o vaikas, ant kelių pasidėjęs knygą ir ant jos – sąsiuvinį, susirietęs dar ir namų darbus sugeba paruošti.

Arba, kai iki pamatų sudega 12 vaikų auginančios šeimynos namas ir visi atsiduria tiesiog gatvėje“, – įsiminusias istorijas cituoja Daiva ir sako, kad būtent tokios skaudžios Lietuvos vaikų patirtys ją paskatino imtis vienos Seimo narės padėjėjos darbo. „Matau prasmę šioje veikloje“, – pamini.

Į savo mamos veiklą natūraliai bent iš dalies įsitraukia ir jos paauglė dukra. „Esame kartu važiavusios ne į vieną sunkiai gyvenančią šeimą bei šeimyną, į dienos centrą“ – pasakoja Daiva. – Mano dukra pagalbą kitiems mato kaip visiškai normalų bei savaime suprantamą dalyką ir savo mamos nelaiko kažkokia heroje.“

Daiva Tamošiūnaitė su dukra Adele
Daiva Tamošiūnaitė su dukra Adele 2015 metais

Daivos teigimu, vaikai mokosi iš pavyzdžio. Jei jiems vieną ar kitą dalyką pateiksi kaip kažkokį išskirtinį, tikriausiai jie taip jį ir vertins, na, o jei visi šie dalykai gyvenime vyksta natūraliai, vaikui tai tampa neatskiriama gyvenimo dalimi. Be to, Adelė ir pati pagal galimybes dalyvauja socialinėje neišnešiotukų veikloje bei savo pavyzdžiu drąsina mamas, kurių vaikai šiandien guli inkubatoriuose.

„Mes su Adele viena kitą mokome. Ji iš manęs mokosi pareigingumo, kantrybės, ramesnio ir patirtimi paremto, širdimi pamatuoto požiūrio į gyvenimą. Tikiuosi, kad tai jai padės tada, kai turės rinktis savo gyvenimo kelią ir savo darbus. Norėčiau, kad pasirinktų ne bet ką, o tai, kas jai tikrai rūpi ir teikia džiaugsmą. O man dukra suteikia galimybę stebėti pasaulį jauno žmogaus akimis! Ji man neleidžia užmigti ir pasenti“, – sako Daiva.

Daug prasmingų Daivos papasakotų istorijų išgirsite didžiajame „Gelbėkit vaikus“ paramos koncerte „Už vaikystę“ kovo 24 d., per LNK.

Skambinkite 1417 ir vargstantiems Lietuvos vaikams jau šiandien paaukokite 2 Eur arba 1418 – jūsų auka 3 Eur. Norimą pinigų sumą vaikams galite paaukoti Aukok.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius