Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sužadėtuvių žiedo brangakmeniu gali tapti ir paprastas akmenėlis (nuotraukos)

Dešimtmetį švenčiančioje Užupio galerijoje šį trečiadienio vakarą buvo surengta paroda „Sužadėtuvių žiedas“. Čia buvo galima pamatyti įmantrius juvelyrų darbus, sužadėtuvių žiedą prilyginusius tikram meno kūriniui.
Parodos atidarymo akimirka
I.Matulionienė (rodo pirštu) / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iki gegužės 28 dienos eksponuojamoje parodoje galima išvysti garsių šalies juvelyrų parodą. Tarp demonstruojamų kūrinių – ir Užupio galerijos įkūrėjo Vytauto Matulionio darbai – du auksiniai sužadėtuvių žiedai su smaragdais.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Parodos eksponatai
V.Matulionio kūriniai

„Šį kartą taip išėjo, nes visados renkuosi skirtingas spalvas. Žalia – pavasario, optimizmo spalva. Kadangi aš asmeniškai esu dailininkas, tai kiekvieną kartą žiedą kuriu vis kitokį. Nėra jokių taisyklių. Galbūt tik medžiagos atžvilgiu – žiedas turi būti iš metalo, tai gali būti auksas, sidabras arba platina, titanas. Forma taip pat išlieka tradicinė, nors štai kolegė sukūrė žiedą, skirtą dėvėti ant dviejų pirštų“, – kalbėjo menininkas.

V.Matulionis tikina, kad šiais laikais juvelyrikoje nėra apribojimų papuošalų dydžiams ar formoms – jau mažai ką nustebins masyvūs, netradicinių formų žiedai, kuriuos žmonės dažnai užsisako ir sužadėtuvėms.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Parodos eksponatai
Sužadėtuvių žiedas su gintaru

„Esu girdėjęs, kad sužadėtuvėms kuriami žiedai ir iš ledo“, – niekuo nesistebėti paragino Užupio galerijos įkūrėjas. 

Juvelyras teigė nesivadovaujantis jokiomis mados tendencijomis, o netgi kurdamas žiedą pagal užsakymą pasitelkia fantaziją, į žiedą „sudeda savo susikurtą problemą“ ir „mėgina ją išspręsti“. Taip naudojantis įmantria technologija gimsta kelių sluoksnių, lyg būtų padengti šilku, ornamentuoti žiedai.

„Turiu tokią silpnybę, kad kurdamas į nieką nežiūriu – aš tiesiog piešiu. Pačiam įdomu ką nors naujo surasti“, – patikino pašnekovas.

Tai priklauso nuo žmogaus: jeigu jis brangina paprastą akmenėlį, surastą paplūdimyje, tai jis užsakys sužadėtuvių žiedą su tuo akmenėliu. Ir bus viskas suprasta ir aišku.

V.Matulionis sužadėtuvių žiedus kuria naudodamas keliasdešimties pavadinimų akmenis. Šioje parodoje taip pat buvo galima pastebėti kitų juvelyrų išmonę, sujungusią tauriuosius metalus su juoduoju, baltuoju kalnų krištolu, lazuritu, raudonuoju koralu ar emale.

Pasak Užupio galerijos direktorės Irinos Matulionienės, šiuo metu dažniausiai perkami sidabriniai, auksiniai ar maišyto metalo, pavyzdžiui, balto ir geltono aukso žiedai. Pirkėjai taip pat mėgsta įvairiais simboliais, vardais graviruotus žiedus ir dažniausiai renkasi sužadėtuvių žiedus su briliantais.

„Dabar tokia mada. Bet man atrodo, kad čia laikina. Kiekvienas nori turėti savą, unikalų daiktą,  –  kalbėjo moteris. – Sužadėtuvių žiedas turi būti brangus, bet ne medžiagos prasme, o brangus pačiam žmogui. Tai gali būti ir paprasta vielutė, gali būti ir auksas, sidabras. Tai priklauso nuo žmogaus: jeigu jis brangina paprastą akmenėlį, surastą paplūdimyje, tai jis užsakys sužadėtuvių žiedą su tuo akmenėliu. Ir bus viskas suprasta ir aišku“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius