-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Šventinis stilius“: renkimės ir puoškimės pagal savo amžių

Kas yra geriau – būti madingam ar stilingam? Aš vis tik norėčiau palikti vietos „madingai stilingam“ arba „stilingai madingam“ žmogui. Mada yra meno rūšis ir jos negali įsprausti į rėmus. Mados tikslas ir yra laužyti taisykles, tad ir mados vartotojas negali būti amžinai priskirtas vienai konkrečiai grupei. O kas yra teisus, kai kalba pakrypsta apie madą, tinkančią konkrečioms amžiaus grupėms?
Elegantiška moteris
Elegantiška moteris / 123RF nuotr.
Temos: 1 Mada

Modernus pasaulis su savo asmeniniais treneriais ir botulino injekcijomis pavertė žmones nenusakomo amžiaus būtybėmis, tad oficialiai lyg ir nutrynė tariamas ribas lemiančias, kaip ir kokiame gyvenimo etape dera rengtis.

Sutinku, kad dabar 40-metis yra naujasis 30-metis, tačiau aš laikausi tradicinės nuomonės ir, kad ir kaip galbūt tai nuviltų keletą mūsų vadinamojo elito ponių, tikiu, kad viskam yra savas laikas.

Ir tai visai neturėtų nieko įžeisti – juk natūraliai gyvenime keičiasi mūsų skonis, draugai, lankomos vietos, žiūrimos televizijos programos ar skaitomos knygos, tad kodėl nepaleidus iš rankų, pavyzdžiui, itin jaunatviškos aprangos. Juk kiekvienas gyvenimo etapas yra savaip žavingas.

Tai visgi, kaip turėtų keistis mūsų išvaizda keičiantis metams?

20-40 metų: vienareikšmiškai tai laikas, kai viskas tinka ir pritinka, ypač jei dar galite didžiuotis puikia figūra. Tai laikas, kai galima mėgautis eksperimentuojant, išbandant ir labiausiai neįtikėtinas mados tendencijas. Net ir trumpesni sijonai, figūrą išryškinančios suknelės, viliokliškos iškirptės, žėrintys audiniai – viskas, pridedant saiko prieskonį, yra tinkama, kai jaunystė Jūsų pusėje!

45-50 metų: tai periodas, kai turėtų įvykti pagrindiniai pokyčiai tiek Jūsų saviinterpretavimo, tiek garderobo srityje. Tai jau brandžios, apgalvotos santūresnės išvaizdos dominavimo metas. Ir net jei Jūs galite didžiuotis nepriekaištinga figūra, visgi Jūsų įvaizdis turi atitikti Jūsų brandžios moters statusą.

Siūlau netgi pripažinti malonų faktą, jog dabar yra laikas, kai galite sau daugiau leisti finansiškai, taigi mėgautis geresnės kokybės ilgaamžiais apdarais. Jūsų pasirinkta jaunatviška kasdienė apranga gali atrodyti nebe laisvai ir stilingai, o netvarkingai. Tad visgi tai laikas, kai reikia pradėti rengtis šiek tiek oficialiau. Pastebimai daugiau dėmesio reikia skirti savo aksesuarų derinimui, nes jaunatviška bižuterija jau turėtu nugulti giliai atsiminimų skrynelėje. Jei nešiojate akinius, turite suprasti, jog šis funkcionalus aksesuaras yra jūsų veido dalis, tad turite juos rinktis itin atidžiai! Taip pat reiktų negailėti investicijų kosmetikai. Taigi, dabar laikas rinktis tai, kas turi neblėstančią vertę.

123RF nuotr./Moteris
123RF nuotr./Moteris

Nuo 60 metų: esu linkusi manyti, jog senjorai Lietuvoje yra itin elegantiški, subtiliai, bet oriai pateikiantys savo išvaizdą. Saikingas makiažas ir elegantiškai suformuota šukuosena užbaigia rafinuotą išvaizdą. Saikingi bei kokybiški papuošalai, nedidukė delninė priderinti prie neiššaukiančios ir judesių nevaržančios suknelės – puikus šventinio vakaro pasirinkimas. Brandi moteris turi jaustis patogiai, tik tada ji gali atrodyti elegantiškai.

Nereikėtų prisirišti prie studentiškų laikų prisiminimų

Mano nuomone, nepriklausomai nuo moters ar merginos amžiaus, suknelės ar sijono formos, tinkamiausi universalūs ilgiai yra iki kelių, arba truputį virš jų, tačiau švenčių laikotarpiu siūlyčiau nepabijoti ir žemę siekiančių apdarų, tik svarbu, kad vakarėlio aplinka būtų ne prastesnė už Jūsų įvaizdį.

Palaikau idėją, jog kiekvienam amžiaus tarpsniui yra savas drabužis. Net jei su metais Jūsų figūra ir išlieka nepriekaištinga, pasiekus tam tikrą ribą visgi ne visi apdarai atrodo tinkamai ir, svarbiausia, oriai. Yra sakoma, jog drabužio spalvą reiktų rinktis pagal savo odos spalvą, bet juk mūsų oda bei jos spalva kinta su amžiumi.

Moterys dažnai jaučiasi nepelnytai baudžiamos už tai, kad rengiasi pernelyg jaunatviškai, bet aš manau, kad nereikėtų prisirišti prie studentiškų laikų prisiminimų. Juk rengtis pagal savo amžių yra taip pat svarbu, kaip pritaikyti drabužių stilių prie savo kūno tipo, savo asmenybės ar gyvenimo būdo. Tad kaip laikui bėgant keičiasi Jūsų gyvenimo būdas, taip pat turi keistis ir Jūsų išvaizda. Visada sakau, kad svarbiausia yra „atrodyti laiku ir vietoje“, o dabar dar norėčiau pridurti, kad „viskam yra savas laikas“. Juk su branda išnyksta noras, kaip, pavyzdžiui mano atveju, nusidažyti plaukus rožine spalva...

123RF nuotr./Elegantiška moteris
123RF nuotr./Elegantiška moteris

Drabužis – Jūsų vidaus ir išorės harmonijos atspindys

Taigi, jei tokie norai dabar kelia šypseną, tokią pat šypseną turėtų kelti ir noras žūtbūt parodyti, kokios nepaprastai ilgos yra Jūsų kojos, kai jau perliptas tas mįslingas solidaus amžiaus slenkstis. Tikiu, kad moterys ir merginos visada turėtų išlikti paslaptingomis. O moters kūno linijos ir taip yra išraiškingos, tad ir „paslėptos“ po drabužiais, gali atrodyti itin seksualiai!

Kalbant apie madą, niekada nereiktų nubrėžti nepajudinamos ribos. Visgi, ką reiškia taisyklės nurodančios, kaip reikia rengtis po 40-ties... Juk nėra taip, kad 39-erių Jūsų garderobas vienoks, o atšventus jubiliejų Jūs kardinaliai pasikeičiate. Drabužis turi būti harmonijos tarp vidaus ir išorės atspindys.

Svarbiausia, jog įvaizdžio formavimas būtų malonus procesas, o ne persmelktas baimės suklysti ir būti pasmerktam. Tad visi mados patarimai yra ne taisyklės, o gairės, padėsiančios atrasti savo vietą stiliaus pasaulyje.

Apibendrinant – paskutinis mano patarimas: su metais tiesiog reikėtų rengtis vis aiškesnių formų bei kirpimų drabužiais, mylėti save, būti santūresniems savo išvaizdos atžvilgiu ir svarbiausia – jaustis oriai!

Šilčiausi linkėjimai,
Marija Palaikytė

Marija Palaikytė
Marija Palaikytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius