Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai, ko nematė žiūrovai: kodėl Free Finga, Remis ir BA veržėsi į M.A.M.A sceną?

Šiemet M.A.M.A apdovanojimai vėl tik per kelias sekundes vos netapo naujo skandalo, kuris neabejotinai būtų nuaidėjęs per visą Lietuvą, epicentru. Žavu, nes už tai būtų atsakingi jau kartą skambiai pasisakęs Free Finga, visada nenuspėjamas Benas Aleksandravičius-BA ir Remigijus Daškevičius-Remis. Trims Lietuvos jaunosioms muzikos žvaigždėms buvo užkirstas kelias pasisakyti ant scenos. Dabar turite galimybę išgirsti, kas juos paskatino kalbėti.
 M.A.M.A. muzikos apdovanojimai
M.A.M.A. muzikos apdovanojimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienį nuaidėję M.A.M.A apdovanojimai kasmet tampa apkalbamiausiu renginiu. Ne tik dėl nugalėtojų, bet ir nesurežisuotų pasisakymų, gestų. Kadaise Justė Arlauskaitė-Jazzu iškėlė du pirštus arenos svečiams, kurie bandė nušvilpti du LGBT bendruomenės atstovus, „G&G Sindikatas“ Ramūną Karbauskį pavertė klounu, ne kartą kritikuoti vedėjų pokštai. Didžiausiame metų muzikos renginyje yra pasižymėjusi ir ši trijulė.

Praėjusiais metais Metų proveržio nominacijoje atsidūrę „Flying Saucer Gang“ sukūrė burbulą, kurį žiniasklaida titulavo „Senių skandalu“, mat jaunieji repo atlikėjai nepabijojo pakritikuoti muzikos dievų, nominacijų steigėjų, teigdami, kad metas apdovanoti jaunąją kartą. O BA yra ir vidurinį pirštą parodęs, ir be marškinėlių lakstęs, šiemet scenoje nuskambėjo ir legendinis grupės šūkis, kurį tiek tiesioginiame eteryje, tiek straipsniuose reikia slėpti žvaigždutėmis.

Šį kartą nuaidėti skandalui nebuvo lemta, bet išgirsti, ką gi šis skirtingoms muzikos srovėms atstovaujantis trio norėjo pasakyti, reikia, gal net būtina.

O viskas prasidėjo nuo to, kad ceremonijos metu paskelbus kone svarbiausios kategorijos – Metų albumo – laimėtojos vardą (apdovanojimas už albumą „Jazzu“ atiteko Justei Arlauskaitei), salėje sėdintys asmenys stebėjo neįprastą sujudimą. Pirmas nuo stalo pašoko BA, netrukus atsistojo prie kito stalo sėdėjęs Free Finga, galiausiai, pirmiesiems jau beveik pasiekus finišo tiesiąją, dėl sulaužytos kojos vėliau prisijungė ir Remis.

BA jau buvo spėjęs užlipti ant scenos, spėjo ir Justinui Jankevičiui pasakyti, kad pastarasis duotų mikrofoną. Šis nesutiko, atsiprašė, kad taip daryti negali. O kol roko žvaigždė ieškojo prietaiso, į kurį galėtų pasisakyti, atsiradęs Saulius Urbonavičius-Samas jau stūmė Free Fingą nuo scenos. Viskas. Finito. Skandalo pradžia ir pabaiga.

Tad kas nutiko? Trijų atlikėjų trys skirtingos nuomonės.

Remis: „Turėjo laimėti Lilas ir Innomine“

Po penktadienio renginio šeštadienį anksčiausiai prabudo grupės „Flying Saucer Gang“ narys. Ilgai pristatinėti, apie ką kalbėsime, nereikėjo. Vis dėlto kiekvieną kartą, kai į panašius dalykus sureaguoja žiniasklaida, pirmiausia yra jaučiamas atsargumas, tad Remis atkirto, kad tai tebuvo prikolas. Tikrai ne protesto akcija prieš Jazzu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grupės „Flying Saucer Gang“ nariai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grupės „Flying Saucer Gang“ nariai

Po minutės Remis jau buvo kalbesnis. Jis bėgo į sceną, nes manė, kad Lilas ir Innomine buvo labiau nusipelnę gauti apdovanojimą, nes išleido paskutinį albumą, surengė ne vieną koncertą arenoje, kur rinkosi dešimtys tūkstančių, baigia savo karjerą. Turėjo būti įvertinti bent kažkurioje nominacijoje, nors liko be nieko.

„Manau, kad yra absoliuti nesąmonė, kad jie buvo nominuoti daugelyje nominacijų, bet negavo jokio apdovanojimo. O jas pasiėmė grupės, kurios jų nelabai nusipelnė“, – savo nuomonę išsakė Remis, nepanoręs išsakyti apie kokias grupes konkrečiai kalba.

Reperis pabrėžė, kad šis mažas incidentas tikrai neparodo grupės nepasitenkinimo apdovanojimais. Priešingai, Remis šiemet įžvelgė nemažai teigiamų pokyčių, jis džiaugėsi, kad buvo nominuoti ir apdovanoti jauni atlikėjai, kaip Evgenya Redko ar Free Finga.

„Judame gera linkme. Man buvo labai netikėta, kad Free Finga laimėjo apdovanojimą, nesitikėjau tokio M.A.M.A postūmio. Vadinasi, praeitais metais mus išgirdo. Turbūt ne veltui buvo pasakyti visi žodžiai, ne veltui gavome negatyvo į savo pusę už pasisakymus“, – sakė Remis, prisiminęs garsiai nuaidėjusį senių skandalą. Apie tai galite skaityti ČIA.

Metų hiphopo grupės kategorijoje nominuoti „Flying Saucer Gang“ apdovanojimo negavo, tačiau dėl to apmaudo nejaučia. Anot Remio, grupės muzikantai šiemet ir patys nesijautė verti statulėlės. Priešingai, nei praėjusiais metais, kai galvojo tikrai būsią įvertinti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Flying Saucer Gang“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Flying Saucer Gang“

Free Finga: „Norėjome pasisakyti ne kitų albumų sąskaita“

Tomas Narkevičius tą akimirką prisimena tarsi per rūką. Ne, juokauju, Free Finga sako, kad buvo pagautas impulso, šį kartą jį stūmė vidinis noras pasakyti, kad Lietuvoje, nors praėjusiais metais ir išleista daug progresyvių albumų, laimėjo užsienyje kurtas albumas. Ir tai nėra blogai, bet...

„Norėjosi atkreipti dėmesį, kad nemažai albumų yra geri, kad lietuviška muzika juda į priekį. Tik pabrėžiu – tai norėjau padaryti ne kitų albumų sąskaita“, – sako Free Finga.

Free Finga kalba būtų buvusi skirta albumams ir muzikantams, kurie šiemet keitė muzikinius žanrus, įnešė naujų spalvų, apie tai, kad būta daug įdomių muzikinių bendradarbiavimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Free Finga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Free Finga

Ironiška, kad dar kalbintas ant raudonojo kilimo, jis sakė, kad iš jo ceremonijos metu galima tikėtis ir nieko, ir visko. Šį kartą tai galėjo likti „niekas“, nors gal tai galėjo pakeisti viską.

„Tokie trumpi, įkvėpimo momentai yra labai panašūs į muziką. Tai, kas būtų įvykę ant scenos, būtų vienintelis ir nepakartojamas dalykas, ir aš džiaugiuosi, kad mes visi buvome kartu. Tai buvo impulsas, kai supratome, kad tai vyksta ir kelio atgal nebėra“, – sako atlikėjas.

Tas impulsas buvo ir kertinis momentas, kodėl Free Finga kalba nenuskambėjo tuo metu, kai visas dėmesys buvo skirtas jam – jis laimėjo Metų urban kategorijoje:

„Sutinku, kad akimirka buvo skirta kitam, bet ne Jazzu sąskaita mes norėjome tai padaryti. Ji puiki, tegul dirba toliau, tiesiog tai įvyko labai neplanuotai.“

Jo nuomone, M.A.M.A apdovanojimai tikrai juda teisinga linkme, bet buvo momentų, kurie užkliuvo. Free Finga mano, kad turėtume kalbėti ne tik apie nominacijas, bet ir scenoje, jo nuomone, nuskambėjusius seksistinius pokštus, užkliuvo ir momentai, kai būdavo juokiamasi kitų sąskaita.

Ir nors visi yra iš ganėtinai skirtingų žanrų, tiesa, visai neseniai pasirodė bendras Free Finga ir „Flying Saucer Gang“ kūrinys, jų draugystė tęsiasi ne tik bendrų protestų metu. Free Finga sako labai palaikantis BA poziciją į muziką, neretai jo kūrybą išgirsta vienas pirmųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Free Finga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Free Finga

Benas Aleksandravičius: „Ar skaičiai, ar progresija laimi?“

Pirmadienį 23 valandą pakalbėti telefonu sutiko ir BA. Va būtent jis nelabai prisimena, kas vyko. Tik išgirdęs, kad kartu lėkė ir Remis, gerą minutę juokėsi, negalėjęs patikėti, kad pastarasis varė su ramentais.

„Mūsų stalai su Free Finga buvo vienas prieš kitą. Atsisuka, sako: „Jūs tikrai paimsite už albumą“, jam sakau: „Paliubomu, kad jūs“, ir tada nei Free Finga, nei mes negavome, bet ne tai buvo parkė. Pradėjome eiti link scenos, apsikabinau Tomą, sakau: „Einame, aš turiu, ką pasakyti. Jeigu nori, varom.“

Mano mintis buvo paprasta – aš norėjau užduoti retorinį klausimą – ar dėl skaičių? Pabrėžiu, Jazzu yra maladec, mes su ja puikiai sutariame, ji yra nereali. Aš savo pasisakyme norėjau akcentuoti ne tai, kad ji laimėjo, o tai, kaip buvo išrinktas laimėtojas. Ar skaičiai, ar progresija šiuo metu yra svarbu“, – klausimą, kuris galėjo nuskambėti „Žalgirio“ arenoje, pakartoja BA.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Benas Aleksandravičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Benas Aleksandravičius

BA pabrėžia, kad kiekvienas laimėjimas jaunam atlikėjui yra labai svarbus, ypač, kai kūryboje atsispindi progresija. Ir pakartoja – niekas šiuo poelgiu nenorėjo atimti apdovanojimo iš nugalėtojos, tiesiog iškelti klausimą, kuris ateityje gal pakeistų ne tik nominantų ar laimėtojų sąrašą, bet ir pačių atlikėjų scenoje sudėtį.

Bet kodėl BA nepasisakė savo šlovės momentu? „Nes būtų buvus visiška lempa. Pirmoje apdovanojimų dalyje dar net nebuvo reikalo kalbėti ir rodyti nepasitenkinimą. Metų albumas yra labai svarbus apdovanojimas, tik dėl to“, – sako jis.

Samas: „Čia ne protestas“

Tris skirtingų grupių narius nuo scenos nuvaręs Saulius Urbonavičius sako, kad atlikėjams neleido pasisakyti dėl kelių priežasčių – tai nėra jų šlovės akimirka, tą minutę scena buvo palikta laimėtojui. Taip pat tokiais būdais yra užkertamas kelias į tiesioginį eterį galimai pateksiančiam necenzūruotam turiniui.

„Nėra aišku, ką tie žmonės ruošiasi kalbėti, ko jie veržiasi į sceną. Jie ten neturėjo būti, tad buvo paprašyti atsisėsti į vietą“, – 15min sako Samas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas

Užkirtęs kelią atlikėjams pasisakyti, M.A.M.A apdovanojimų ceremonijos prodiuseris neprašo ateityje vengti tokių neplanuotų incidentų, nors pats atlikėjams negailėjo kritikos.

„Dažnai tie, kurie būna padauginę alkoholio arba šiaip ištroškę dėmesio, jį bando gauti papildomai“, – sako jis.

Prodiuseris mano, kad tai nebuvo protestas, veikiau nepagarba kitiems. Ir taip nutinka visur ir visuomet – štai prieš kelerius metus Kanye Westas atėmė mikrofoną iš apdovanojimo atsiimti atėjusios Taylor Swift ir išsakė, kad vertesnė buvo Beyonce. Ir tai tik vienas iš pavyzdžių.

„Čia ne protestas, o tiesiog nesusivokimas. Nepagarbu. Tai greičiau narcisizmas ir egoistiškumas, dėmesio reikalavimas iš kitų. Jeigu esi pakankamai nusipelnęs dėmesio, tu jo ir taip gausi. Taip nutinka kiekvienais metais, nes muzikantai, artistai, menininkai tokie yra. Tai visiškai natūralu. Kasmet girdime kalbas apie tai, kad nusipelnę kiti. Aistrų visada bus, bet juk visi mato, kas ką per metus padarė“, – pabrėžia Samas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

„Mad Money“ apie OG Version ir Remio skandalą: „Džiugu, kad tai vyksta Lietuvoje“

„Seniais“ M.A.M.A 2018 laimėtojus išvadinęs Free Finga: niekada to nesigailėsiu

Kauno „Žalgirio“ arenoje – būrys įžymybių: svečiai žengė M.A.M.A raudonuoju kilimu

15min primena, kad prieš metus kilo skandalas, kai „Metų hiphopo grupės“ apdovanojimas buvo įteiktas Lietuvos scenos senbuviams „G&G Sindikatui“. Atsiimti apdovanojimo į sceną tuomet su kolegomis užlipęs grupės lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras nesikuklino: „Geriausia repo grupė gavo geriausios repo grupės apdovanojimą.“

Iškart po to scenoje pasirodęs taip pat „Metų hiphopo grupės“ kategorijoje nominuotos grupės „Flying Saucer Gang“ lyderis Remigijus Daškevičius nepraleido progos pasisakyti apie ką tik įteiktą apdovanojimą: „Noriu pasakyti – didelė pagarba ir dideli linkėjimai „G&G Sindikatui“. Bet, M.A.M.A apdovanojimai, prašau, užleiskit jau pagaliau vietą naujiems, tiems, kurie to nusipelno. Ačiū, viso gero!“

Free Finga stojo ginti vaikinų grupės ir socialiniame tinkle taip pat sukritikavo apdovanojimus už tai, kad buvo apdovanoti ne tie atlikėjai, kurie apdovanojimų labiausiai nusipelnė.

„Visi suprantam, kad ne G&G yra metų hiphopas, metų albumas, kad ne Dynoro remiksas yra metų daina. Per metus mūsų scena pasikeitė drastiškai, ir pakvietimas ant scenos it dekoracijos, nėra pakankamas to įvertinimas („Flyer Saucer Gang“ yra metų proveržis, net lo**** aišku)“, – instagrame prieš metus rašė Free Finga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius