Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Taksų veislyno savininkė Skaiva Kraujalė: „Rimtai, Mia? Nori tapti veisėja?“

Vilijos Pilibaitytės-Mios jorkšyro terjero kalytei atsivedus vadą šuniukų ir užsiminus, kad veisimas galbūt ateityje taps jos hobiu – kilo pasipiktinimo banga iš šios srities profesionalų. Viena jų – Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė – jau daugelį metų veisianti taksus, nusprendė šia tema viešai pasisakyti.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / TV6 nuotr.

Pirmadienio vakarą Vilija Pilibaitytė-Mia 15min pasakojo, kad jos šunytė Prada naktį atsivedė 6 šuniukus. Pati priėmusi visą vadą, atlikėja svarstė, kad galbūt veisimas gali tapti jos dar viena veikla.

Tačiau Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė pasidalino komentaru, kuriame nupasakojo visas veisimo taisykles – šis darbas reikalauja be galo daug žinių ir pasiruošimo.

Savo mintimis moteris dalinasi ir su 15min skaitytojais. „Šis įrašas yra nukreiptas ne prieš Mią, o prieš daugintojus“, – 15min sakė Skaiva Jasevičiūtė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mios augintinė Prada atsivedė šešis šuniukus: „Galbūt veisimas taps mano hobiu“

„Jaučiu pareigą parašyti šitą tekstą. Ir tikrai ne iš pavydo, kaip garantuotai man bandys kažkas aiškinti, ir net ne dėl to, kad man trūksta dėmesio. O dėl to, kad mūsų visuomenėje vis dar labai trūksta atsakomybės kalbant apie gyvus padarus.
P.s. medalis tau žmogau, jei viską perskaitysi, nes teksto bus daug.

Vakar spaudoje pasirodė straipsnis skambiu pavadinimu Mios augintinė Prada atsivedė šešis šuniukus: „Galbūt veisimas taps mano hobiu“.

Tekste atlikėja viešai džiaugėsi, kad jos 6 metų kalytė atsivedė šuniukų nuo jos neseniai įsigyto patinuko. „Valentino dienos proga Nerijus netikėtai padovanojo jorkšyro terjero patinėlį. Aš jau auginau 6-erių metų patelę Pradą. Ir taip atsitiko, kad šiąnakt gimė 6 šuniukai!“ ir po to pareiškia: „Po visos šios nakties, manau, kad tai gali tapti mano hobiu.“

Rimtai, Mia? Nori tapti veisėja? Mielai prašome, tik turiu tave nuliūdinti, norint būti veisėja reikia ne tik nusipirkti kalytę ir patinuką. Norint būti veisėja reikia daug daug daugiau. DAUG DAUGIAU“, – rašė Skaiva.

Visų pirma, pasak moters, norint veisti šunis, augintiniai privalo lankytis parodose ir čia iškovoti aukščiausius įvertinimus.

„Per 8 metus nė karto nemačiau Mios jokioje šunų parodoje, o tai reiškia, kad jos šunys, nors ir yra su dokumentais, kaip teigia atlikėja – jie nėra praėję ekspertizės ir pagal galiojančias LT taisykles neturi leidimo kergtis. Yra kaip yra....

Nematau Mios užsiregistravusios nei Lietuvos Kinologų Draugijos klube (reikalavimas veisėjams), nei Valstybinėje Maisto ir Veterinarijos Tarnyboje (privaloma veisėjams) apie VMI mokamus mokesčius tikriausia neverta net kalbėt, ar ne?“ – svarstė ji.

TV6 nuotr./Skaiva Jasevičiūtė
TV6 nuotr./Skaiva Jasevičiūtė

Taip pat veisiami gali būti tik visiškai sveiki šunys.

„Pagal tas pačias nustatytas taisykles veisėjams – abiems šuniukams prieš kergimą turi būti atlikti privalomi sveikatos tyrimai, kurie neleis palikuonims perduoti genetinių ligų. Jorkšyro terjerams turi būti padaryta kelio girnelės ekpertizė, apsauganti jų palikuonis nuo skausmingo paveldėto šlubavimo, kuris gydomas tik chirurginiu būdu.... Mia, aš tikiuosi, abu tavo šunys šiuos tyrimus turi. Bet ta viltis tokia labai mikroskopinė...

Veisiamų Jorkšyro terjerų minimalus amžius kalėms 14 mėn, patinams – 12 mėn. Mia patinuką gavo dovanų per Valentino dieną, labai abejoju, kad kergimo metu jam jau buvo suėję metai. Už šunų kergimą per anksti veisėjus baudžia.

Dar viena maža smulkmena – kalytė, kuri dabar tapo mama, Miai buvo parduota ne veisimui. Tai reiškia, kad Mia pirkdama šuniuką, buvo veisėjai pažadėjus jos neveisti ir ją sterilizuoti. Mergaitė suklydo...“

Anot Skaivos, problema ta – kad dauguma žmonių galvoja, jog veisimas yra paprastas dalykas suvedant du šuniukus.

„Visos taisyklės veisėjams sugalvotos ne šiaip sau, o tam kad būtų žiūrima gyvūnų gerovės. Tačiau apie ją daugintojai negalvoja....

Kas dar? Ai tiesiog išvis menkos smulkmenos, veisėjai apie savo veislę ir visus su veisimu susijusius reikalus mokosi metų metus, dalyvauja seminaruose, stengiasi parinkti savo šunims pačius sveikiausius ir geriausius partnerius, kergtis važiuoja tūkstančius kilometrų į užsienį, kad tik gimė šuniukai būtų gražūs, sveiki ir puikaus temperamento. Taip daro veisėjai. Tie, kurie tiesiog suleidžia savo kalę su savo patinu vadinami daugintojais. Daugintojų dėka Lietuvos prieglaudos pilnos šunų, o daugintojai nesistengdami pagerinti veislės ir nemokėdami jokių mokesčių džiaugiasi papildę pinigines pinigais, gautais iš naivių pirkėjų, kurie vis dar neskiria veisėjo nuo daugintojo“, – tikino Skaiva.

„Aš nežinau, ar Mia turi pilną spintą padirbtų dizainerių drabužių. Tačiau kad ji turi pilnus namus neatsakingai „pagamintų“ šuniukų, padielkų jorkiukų – tai yra faktas. Čia tas pats, kas bet kuris iš mūsų paimtume Mios dainą, šiek tiek pakeistume žodžius ir sakytume, kad čia mūsų naujas kūrinys. Aš nesuprantu, kodėl atlikėjai taip patys nekenčiantys piratavimo kitoje srityje daro visai tą patį?

Mia, tu puiki atlikėja, mama, žmona, verslininkė, bet prašau susirask kitą hobį, nes veisimas nėra pramoga. Tai darbas reikalaujantis daug laiko ir pastangų. Tai buvimas atsakingu už savo išveistus šuniukus ne tik iki tol, kol juos parduodi, bet ir visą gyvenimą. Nebent tu nori tapti tikra protinga ir atsakinga veisėja, tada tau mielai padėsiu ir patarsiu. Nes kol kas pyk nepykus – tu esi daugintoja.

Tiesa, jei tau kada reikės operacijos – gali kreiptis į mane, ne baik tu, aš ne chirurgė, bet dvi savaites youtube žiūrėjau kaip tai daroma, man tikrai pavyks.

Linkiu visiems mažyliams surasti puikius mylinčius šeimininkus, tačiau pasistengti užkirsti kelią tolimesniam betiksliam jų dauginimuisi.

P.S. Prada vėl rujos po 6-7 mėn, jei ji vėl gyvens kartu su berniuku ir vėl bus „netikėtai sulaukėme mažylių“ ?

P.P.S. Jei visgi nuspręsi oficialiai užregistruot veislyną, tai patikrinau vardas „Yra kaip yra“ FCI sistemoje laisvas. „Mergaitė suklydo“ irgi“, – feisbuke rašė Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė.

15min antradienį susisiekus su Vilija Pilibaityte-Mia, ši patikino, kad Skaivos teiginys, jog Prada buvo parduota ne veisimui, yra klaidingas.

Asmeninio albumo nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia
Asmeninio albumo nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia

„Dokumentuose nėra parašyta, kad ji negali būti veisiama. Mano šuo – parodinis“, – teigė ji.

„Aš esu pasibaisėjusi, kokių komentarų sulaukiau. Buvo komentarų, kad mano Prada yra mišrūnas... Aš buvau šoke, kokie žmonės gali būti žiaurūs.

Noriu tik dar kartą pasakyti – tai, kas įvyko, įvyko netyčia. Bet juk tai yra žmoniška, ar ne? Kitas dalykas, jei aš tikrai norėčiau tapti veisėja, aš tai daryčiau kitaip, nes šio karto tiesiog nenumačiau. Aš nesiruošiu veisti netaisyklingai ir neatsakingai. Aš išvis jų dar nesiruošiu veisti...

Bet vis tiek negaliu suprasti, kodėl taip žiauriai dauguma sureagavo. Gavau žinutę, kurioje žmonės draugiškai siūlė pagalbą, jei prireiktų. Tai malonu su tokiais žmonėmis bendrauti. Bet kai iš manęs išsityčioja... Norėčiau palinkėti, kad iš Skaivos niekas niekada taip nesityčiotų“, – 15min sakė Mia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius