Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tapetai – nauji nebrangūs kambario rūbai

Nors statybininkų paslaugos atpigo, bet daugelio iš mūsų kišenėse taip pat vėjai švilpia. Tačiau yra vienas būdas mažomis sąnaudomis pagražinti butą – nauji tapetai. Be to, tapetų klijavimas – vienas iš apdailos darbų, kurį galime atlikti patys.
Fototapetai
Fototapetai / www.dubingiai.lt
Temos: 2 Fototapetai Tapetai

Daugelis žmonių yra nusiteikę prieš tapetus – esą jie nepraleidžia oro, sienos „nekvėpuoja“. Tačiau šiais laikais – tapetų pasirinkimas didžiulis, ir iš konsultantų galima nesunkiai sužinoti pagrindines jų charakteristikas ir specialius ženklus, rodančius atsparumą įbrėžimams, šveičiamą paviršių, blukimo laipsnį ir t.t. Pavyzdžiui, miegamiesiems skirti tapetai būna pažymėti bangelėmis.

Nuo popierinių iki skystų

Paprasčiausi ir visiems pažįstami – popieriniai tapetai. Viengubo popieriaus popieriniai tapetai (būna ir dvigubo) yra pigiausi, bet, žinoma, jie ir mažiausiai atsparūs išorės poveikiui. Tačiau kai jie susiteps ar suplyš, juos be sąžinės graužimo pakeisite ir vėl džiaugsitės naujomis spalvomis. Jie yra pigūs, bet turi ir daugiau pranašumų – jie gerai praleidžia orą ir drėgmę, tad sienos nedrėksta ir nepelija.

Akriliniai tapetai – storesni ir atsparesni už popierinius, žinoma, ir gana brangūs.

Viniliniai tapetai – atsparūs, neplyšta, neblunka, juos galima plauti. Jie būna pūsto vinilo (sudaro įspūdį, kad sienos minkštos), ir turintys šilko blizgesio (pastarieji gerai plaunami). Yra ir baltų dažomų vinilo tapetų.

Stiklo audinio – pagrindas dažyti sienoms. Norint sutvirtinti, jais galima ištapetuoti ir lubas.

Neausto pluošto tapetai – labai atsparūs, juos lengva klijuoti. Jie nesitepa, o susitepę lengvai nusiplauna. Be to, pralaidūs orui.

Šiais laikais madinga viename kambaryje derinti dviejų skirtingų spalvų ar raštų tapetus. Nuosaikiausias variantas: viena siena – su piešiniu, kitos – neutralios.

Natūralaus pluošto, pagaminti iš išdžiovintų pagal senus korėjiečių papročius augalai, šiek tiek panašūs į bambukines rytiečių užuolaidas.

Egzistuoja net skysti tapetai – iš medvilnės, šilko ir rišamųjų medžiagų sudarytas sausas mišinys, kurį vėliau reikia sumaišyti su vandeniu. Puiku tai, kad skystiems tapetams klijuoti nereikia specialiai paruošti sienų. Padengus akriliniu gruntu, juos galima „klijuoti“ ant tinkuotų, betoninių, gipsinių ir net medinių paviršių.

Kur tapetai tinka?

Pasak vieno iš statybos ir apdailos prekėmis prekiaujančių prekybos tinklų konsultantės O. Rybakovienės, tapetus galima klijuoti visur, išskyrus drėgnas patalpas. Tapetų raštai yra labai įvairūs, jie gali imituoti šilką, drobę ir net senovinį tinką.

Dėl spalvos pasirinkimo specialistai sako taip: reikia turėti omeny, kad tapetai, kaip ir žmonės, dėl dienos šviesos lempų atrodo išblyškę. Tad prieš rinkdamiesi spalvą, turėtumėte paklausti: ar nebus jie per ryškūs?

Yra dar viena taisyklė – kuo mažesnė patalpa, kurią ketinate klijuoti, tuo neutralesnius raštus ir spalvas patariama rinktis. Žinoma, dėl skonio nesiginčijama, tačiau intensyvios spalvos ir įmantrūs raštai ilgainiui gali imti slėgti. Jei yra galimybė, geriau tapetų pavyzdžių parsinešti namo ir pridėti prie sienų.

Tapetų mados

Šiais laikais madinga viename kambaryje derinti dviejų skirtingų spalvų ar raštų tapetus. Nuosaikiausias variantas: viena siena – su piešiniu, kitos – neutralios, o toliau – kiek vaizduotė siekia. Beje, taip galima ir sutaupyti, vieną sieną išdekoravus brangiai, o neutralioms sienoms tapetus pirkti pigesnius – vis tiek kambarys atrodys įdomiai ir prašmatniai.

Photos.com/Šiais laikais madinga viename kambaryje derinti dviejų skirtingų spalvų ar raštų tapetus.
Photos.com/Šiais laikais madinga viename kambaryje derinti dviejų skirtingų spalvų ar raštų tapetus.

Nereikia nė kalbėti, kad tapetus reikia derinti ir su grindų danga bei baldais. Jei bute turite daug langų ir durų, nepirkite stambių ornamentų tapetų,  „languotai“ sienai rinkitės neutralų variantą. Mažiems sienos ploteliams tarp langų sunku išrinkti vienodus piešinių fragmentus. Jei bandysite derinti, prarasite daug medžiagos.

Jei tapetais klijuosite visas buto erdves, žiūrėkite, kad visi tapetai turėtų vieną „bendrą mintį“: sakykim, visur vienoda tapetų faktūra, tik skirtingi atspalviai, arba tos pačios spalvos tapetai gali pereiti iš svetainės į koridorių.

Mažoms patalpoms, kaip ir smulkiems žmonėms, tiks ramesnių spalvų bei smulkesnių raštų tapetai. Jei lubos žemos, patariama vengti vertikalių linijų. Horizontalios linijos ar dryžiai optiškai padidins lubų aukštį.

Jei kambarys tamsokas, rinkitės labai šviesius sienų atspalvius, šiltomis laikomos spalvos taip pat čia nepadės. Tamsiems kambariams tinka blizgūs tapetai.

Kaip klijuoti tapetus?

Tapetams klijuoti reikia pasiruošti keletą įrankių: žirkles, volelį, staliaus peilį (tapetams nupjauti), kempinę (klijams nuvalyti), klijų teptuko, tapetų lyginimo šepečio. Taip pat pravers matavimo juosta, gulsčiukas ir kopėčios.

Pirmiausia, žinoma, reikia nulupti senus tapetus. Juos lengviau nuimti apipurškus vandeniu ir palikus kelioliką minučių. Viniliniai tapetai lengvai nusilupa po vieną juostą. Švarią sieną reikia nušluostyti, sieną išlyginti įtrūkimus apglaistant ir pašlifuojant.

Pradėję klijuoti tapetus, kerpame po kelias juostas iš karto. Jei rašto nereikia derinti, pridedame po 15 cm prie išmatuoto sienos aukščio. Jei raštą reikia suderinti, suderinkime ant grindų ir kitoje juostos pusėje pažymėkime jų klijavimo tvarką.

Tapetai paprastai klijuojami nuo sienos durų link. Tuomet tepame klijus, prieš tai pažiūrėję, kiek laiko reikia tapetams įmirkti. Klijuoti tapetus reikia tiksliai vertikaliai, tad pirmąją liniją, į kurią lygiuosimės, reikia nubrėžti pasinaudojus svambalu.

Nors daugelis iš mūsų stengiasi kuo tiksliau išmatuoti tapetų juostas, tačiau specialistai pataria palikti atsargos, o paskiau likučius gražiai nupjauti geru staliaus peiliu. Jei gero peilio neturite, verčiau vis dėlto pasikliauti tiksliais matavimais.

Kai tapetas jau ant sienos, jį reikia kruopščiai išlyginti rankomis, švariu rankšluosčiu ar voleliu braukiant nuo vidurio į kraštus. Šios pastangos reikalingos ne tik tapetui išlyginti, bet ir jam geriau prigulti, tad nepasitenkinkite keliais brūkštelėjimais.

Tuomet ieškome trūkumų, kuriuos dar galima pataisyti, tapetui prie sienos neprisiklijavus mirtinai. Jų atsiranda dėl prastai paruošto sienos paviršiaus, per mažo ar per didelio klijų kiekio, per didelio ar per mažo įmirkimo. Nelabai dideles pūsleles galima bandyti išlyginti įpjovus jas aštriu peiliu, patepus klijais ir dar kartą lyginant. Kartais gali tekti sugadintą juostą ir išmesti, todėl visuomet pirkite tapetų su atsarga. Jei įtariate, kad ne viskas jums seksis sklandžiai, priešingai specialistų rekomendacijoms, pirmąsias juostas vis dėlto klijuokite už durų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius